Jak rozpoznać świeże jajko? 4 sposoby na sprawdzenie świeżości jaj

Nie ma nic gorszego niż nieświeże jajko – może zepsuć całą potrawę lub być źródłem poważnych problemów zdrowotnych. Nieświeże jajka sprawią, że suflet lub biszkopt nie urośnie, a jajecznica będzie niesmaczna. Ale jak rozpoznać świeże jajko? Oto kilka sposobów.

Wbijanie jajka do miskiIstnieje kilka prostych sposobów na rozpoznanie świeżego jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać świeże jajko – sprawdzone sposoby

Sięgając po jajka na sklepowej półce, sprawdzajmy datę ważności – z pewnością jest to cenna informacja, która pozwala na ustalenie, kiedy jajko zostało zniesione.

Data ważności podawana przez producenta wynosi 30 dni od momentu złożenia jajka przez kurę. Niekiedy jednak samo sprawdzenie daty to za mało, a w dodatku – po upływie 30 dni dobrze przechowywane jajka wciąż powinny być zdatne do spożycia.

Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Jak zatem rozpoznać świeże jajko? Oto 4 proste sposoby.

  1. Zanurz jajko w wodzie. Im starsze jajko, tym większa komora powietrzna, znajdująca się pod powierzchnią. To sprawia, że nieświeże jajka będą unosić się blisko powierzchni wody, a te świeże – dryfować bliżej dna.
  2. Powąchaj jajko – jeśli jajko nie jest zepsute, zapach będzie neutralny, w przeciwnym wypadku silny odór siarkowodoru nie pozostawi żadnych złudzeń.
  3. Zwróć uwagę na białko – w świeżym jajku białko powinno być zwarte, gęste, ściśle przylegające do żółtka. Im starsze jajko tym konsystencja białka będzie coraz rzadsza lub wręcz wodnista.
  4. Potrząśnij jajkiem – to również pozwoli ci na ustalenie konsystencji białka i to bez rozbijania skorupki. Jeśli usłyszysz charakterystyczne chlupotanie, jajko na pewno nie jest świeże.
Jajko w szklance wody
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja