WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Jak rozpoznać świeże jajko? 4 sposoby na sprawdzenie świeżości jaj

Nie ma nic gorszego niż nieświeże jajko – może zepsuć całą potrawę lub być źródłem poważnych problemów zdrowotnych. Nieświeże jajka sprawią, że suflet lub biszkopt nie urośnie, a jajecznica będzie niesmaczna. Ale jak rozpoznać świeże jajko? Oto kilka sposobów.

Wbijanie jajka do miskiIstnieje kilka prostych sposobów na rozpoznanie świeżego jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać świeże jajko – sprawdzone sposoby

Sięgając po jajka na sklepowej półce, sprawdzajmy datę ważności – z pewnością jest to cenna informacja, która pozwala na ustalenie, kiedy jajko zostało zniesione.

Data ważności podawana przez producenta wynosi 30 dni od momentu złożenia jajka przez kurę. Niekiedy jednak samo sprawdzenie daty to za mało, a w dodatku – po upływie 30 dni dobrze przechowywane jajka wciąż powinny być zdatne do spożycia.

Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Jak zatem rozpoznać świeże jajko? Oto 4 proste sposoby.

  1. Zanurz jajko w wodzie. Im starsze jajko, tym większa komora powietrzna, znajdująca się pod powierzchnią. To sprawia, że nieświeże jajka będą unosić się blisko powierzchni wody, a te świeże – dryfować bliżej dna.
  2. Powąchaj jajko – jeśli jajko nie jest zepsute, zapach będzie neutralny, w przeciwnym wypadku silny odór siarkowodoru nie pozostawi żadnych złudzeń.
  3. Zwróć uwagę na białko – w świeżym jajku białko powinno być zwarte, gęste, ściśle przylegające do żółtka. Im starsze jajko tym konsystencja białka będzie coraz rzadsza lub wręcz wodnista.
  4. Potrząśnij jajkiem – to również pozwoli ci na ustalenie konsystencji białka i to bez rozbijania skorupki. Jeśli usłyszysz charakterystyczne chlupotanie, jajko na pewno nie jest świeże.
Jajko w szklance wody
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów