Jak rozpoznać świeże jajko? 4 sposoby na sprawdzenie świeżości jaj

Nie ma nic gorszego niż nieświeże jajko – może zepsuć całą potrawę lub być źródłem poważnych problemów zdrowotnych. Nieświeże jajka sprawią, że suflet lub biszkopt nie urośnie, a jajecznica będzie niesmaczna. Ale jak rozpoznać świeże jajko? Oto kilka sposobów.

Wbijanie jajka do miskiIstnieje kilka prostych sposobów na rozpoznanie świeżego jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak rozpoznać świeże jajko – sprawdzone sposoby

Sięgając po jajka na sklepowej półce, sprawdzajmy datę ważności – z pewnością jest to cenna informacja, która pozwala na ustalenie, kiedy jajko zostało zniesione.

Data ważności podawana przez producenta wynosi 30 dni od momentu złożenia jajka przez kurę. Niekiedy jednak samo sprawdzenie daty to za mało, a w dodatku – po upływie 30 dni dobrze przechowywane jajka wciąż powinny być zdatne do spożycia.

Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Jak zatem rozpoznać świeże jajko? Oto 4 proste sposoby.

  1. Zanurz jajko w wodzie. Im starsze jajko, tym większa komora powietrzna, znajdująca się pod powierzchnią. To sprawia, że nieświeże jajka będą unosić się blisko powierzchni wody, a te świeże – dryfować bliżej dna.
  2. Powąchaj jajko – jeśli jajko nie jest zepsute, zapach będzie neutralny, w przeciwnym wypadku silny odór siarkowodoru nie pozostawi żadnych złudzeń.
  3. Zwróć uwagę na białko – w świeżym jajku białko powinno być zwarte, gęste, ściśle przylegające do żółtka. Im starsze jajko tym konsystencja białka będzie coraz rzadsza lub wręcz wodnista.
  4. Potrząśnij jajkiem – to również pozwoli ci na ustalenie konsystencji białka i to bez rozbijania skorupki. Jeśli usłyszysz charakterystyczne chlupotanie, jajko na pewno nie jest świeże.
Jajko w szklance wody
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę