Święta z Magdą Gessler będą kosztowne. Cena pasty jajecznej zwala z nóg
Święta to okazja do wspólnego spędzenia czasu przy stole i bezkarnego zajadania się smacznymi daniami. Królować będą zdecydowanie potrawy jajeczne, o czym królowa polskiej gastronomii doskonale wie. Jak zwykle w ofercie delikatesów "U Fukiera" pojawiły się świąteczne przysmaki. Ich cena jednak zwala z nóg.
Święta z Magdą Gessler będą kosztowne
W wielkanocnej ofercie delikatesów "U Fukiera" pojawił się między innymi domowy majonez, sos tatarski czy sałatka jarzynowa oraz pasta jajeczna. Ci, którzy znają restaurację Magdy Gessler, wiedzą, że za jakość sygnowaną nazwiskiem restauratorki trzeba zapłacić wysoką cenę. Z kolei dla tych, którzy dotychczas nie mieli okazji się przekonać, jakie ceny królują u restauratorki, mogą być zaskoczeni.
Za każdy z tych przysmaków Magda Gessler każe sobie słono płacić – dwustugramowa "pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem" to koszt 15 złotych! Dla porównania 10 jaj z hodowli ekologicznej kosztuje ok 10-13 zł, szczypiorek – maksymalnie 2-3 złote za pęczek i słoik majonezu o wadze 300 g to ok 5-7 zł. Nietrudno więc przeliczyć sobie, że pasta jajeczna od Magdy Gessler to towar luksusowy, a za cenę małego słoiczka pasty z delikatesów możemy mieć całkiem pokaźną ilość domowego przysmaku.
A inne smakowite propozycje wielkanocnych dań? Tutaj również nie ma co liczyć na promocyjną cenę – 200 g sosu tatarskiego to wydatek rzędu 17 złotych, a za jajka faszerowane szynką – 5 połówek – zapłacić będzie trzeba aż 28 złotych.
Choć oferta w delikatesach "U Fukiera" kusi pięknymi zdjęciami i apetycznymi opisami potraw, to ceny mogą niektórym wydawać się grubą przesadą – nawet jak na jakość produktu, która, zdaniem restauratorki, zawsze była dla niej priorytetem.
Czy znajdą się koneserzy, którzy skuszą się na dania sprzedawane w delikatesach Magdy Gessler? Trudno powiedzieć, ale jedno słynnej restauratorce trzeba przyznać: umie dbać o swoje interesy.
Domowa pasta jajeczna na święta
Pasta jajeczna to hit – jadamy ją chętnie na śniadania, smakuje nawet dzieciom i z powodzeniem można postawić ją na świątecznym stole w towarzystwie świeżo upieczonego chleba. Przepis na nią jest dziecinnie prosty.
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo wiejskich jajek
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka chrzanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka obrać ze skorupek, posolić i doprawić pieprzem, a następnie rozgnieść widelcem lub praską do ziemniaków. Można także jajka posiekać lub rozdrobnić w blenderze – wszystko zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać.
- Następnie dodajemy wymieszane ze sobą chrzan i majonez oraz posiekany drobno szczypiorek.
- Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i, jeśli zachodzi taka konieczność, doprawiamy do smaku.
Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie
Zobacz także: