Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez białego barszczu. Pyszny, doprawiony chrzanem i czosnkiem, z dodatkiem jajek i białej kiełbasy. Po prostu palce lizać. Jak przygotować tradycyjny biały barszcz na Wielkanoc? Oto sprawdzony przepis krok po kroku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Kiełbasę nakłuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz pora. Gotujemy przez 30 min.
- Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
- Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan.
- Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze