Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez białego barszczu. Pyszny, doprawiony chrzanem i czosnkiem, z dodatkiem jajek i białej kiełbasy. Po prostu palce lizać. Jak przygotować tradycyjny biały barszcz na Wielkanoc? Oto sprawdzony przepis krok po kroku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kiełbasę nakłuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz pora. Gotujemy przez 30 min.
- Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
- Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan.
- Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl