Zakwas na żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis krok po kroku
Zakwas to nieodłączny składnik wielkanocnego żurku. To właśnie żurek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Zakwas to mieszanka wody i mąki, których właściwe proporcje powodują procesy fermentacyjne, wywołane przez bakterie i drożdże żyjące w ziarnach zbóż. Jak zrobić tradycyjny zakwas? Oto przepis.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do wyparzonego słoika wsyp mąkę i dodaj przyprawy. Całość zalej letnią wodą.
- Słoik przykryj gazą, zabezpiecz ją gumką i zostaw w ciepłym oraz ciemnym miejscu.
- Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia.
- Należy pamiętać, by codziennie przynajmniej raz (najlepiej o tej samej porze), dokładnie wymieszać zakwas, co zapobiega powstawaniu pleśni. Produkt jest gotowy, gdy ma kwaśny zapach i smak.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl