Trwa ładowanie...
d1nddke
Katarzyna Gileta

Zakwas na żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis krok po kroku

Przepis

Zakwas to nieodłączny składnik wielkanocnego żurku. To właśnie żurek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Zakwas to mieszanka wody i mąki, których właściwe proporcje powodują procesy fermentacyjne, wywołane przez bakterie i drożdże żyjące w ziarnach zbóż. Jak zrobić tradycyjny zakwas? Oto przepis.

d1nddke
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 l ciepłej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 skórka chleba żytniego
Przepis
  • Do wyparzonego słoika wsyp mąkę i dodaj przyprawy. Całość zalej letnią wodą.
  • Słoik przykryj gazą, zabezpiecz ją gumką i zostaw w ciepłym oraz ciemnym miejscu.
  • Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia.
  • Należy pamiętać, by codziennie przynajmniej raz (najlepiej o tej samej porze), dokładnie wymieszać zakwas, co zapobiega powstawaniu pleśni. Produkt jest gotowy, gdy ma kwaśny zapach i smak.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zakwas na żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis krok po kroku
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1nddke
d1nddke
d1nddke
d1nddke
d1nddke
Więcej tematów
d1nddke