Jak przedłużyć świeżość koperku? 3 domowe sposoby
Polacy uwielbiają koperek. Dodajemy go do zupy, posypujemy ziemniaki. Nie wyobrażamy sobie ogórków małosolnych bez niego. Co zrobić, by przedłużyć jego żywotność?
Jak przedłużyć świeżość koperku?
Na początku należy zdjąć folię, w którą zawinięty jest koperek. Później trzeba oberwać korzonki i łodygi. Kolejnym ważnym krokiem jest posiekanie go na drobno. Resztę zioła trzeba włożyć do szczelnie zamkniętego słoika i schować w lodówce. Nie może w nim być ani kropli wody. Przechowując w ten sposób koperek, przedłużycie jego żywotność nawet do dwóch tygodni.
Jak przechowywać koperek?
Świetnym środkiem konserwującym jest sól. Najpierw koper myjemy, suszymy, obrywamy od łodyg, drobno kroimy. Następnie do słoiczka wsypujemy najpierw soli ok. 5 mm. Potem ciasno układamy warstwę koperku ok. 2 cm. i tak naprzemiennie. Ostatnią warstwą musi być sól. Koper solony przechowujemy w lodówce.
Jak zamrozić koperek?
Koperek drobno kroimy i wkładamy do plastikowych pojemniczków. Następnie zamrażamy. Koperek jest suchy, więc można go mrozić także w małych słoikach. Nie ma zagrożenia, że słoik nam pęknie. Mrożony koper daje dokładnie taki sam aromat, co świeży. Ten sposób przechowywania jest o wiele lepszy od suszenia kopru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl