5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki niskim temperaturom jedzenie zachowuje wartości odżywcze i smakowe. Warto jednak robić to poprawnie, aby uniknąć wyrzucania zamrożonych wcześniej rzeczy. Poznajcie kilka prostych porad.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Zamrażanie jest bardzo popularne w wielu domach. Dzięki takiej konserwacji jedzenie, które przygotowaliśmy będzie dobre do spożycia długo po ugotowaniu. Istotną kwestią jednak jest jest sposób, w jakim mrozimy i czas przez jaki przechowujemy produkty. Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.

Oto kilka prostych porad, o których warto pamiętać podczas mrożenia:

  • Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.
  • Każdy woreczek lub pudełko, w którym mrozimy jedzenie powinniśmy podpisać. Dzięki temu łatwiej będzie nam znaleźć dany produkt w zamrażalniku. Co więcej, dzięki dacie łatwo zorientujemy się, jak długo go mrozimy.
  • Nie każdy ma czas na gotowanie. W związku z tym warto przygotować "półprodukty", które możemy potem łatwo i szybko wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu lub pożywnej zupy. Wystarczy, że zamrozimy razem kilka pokrojonych wcześniej kawałków naszych ulubionych warzyw. Gdy dodamy do nich wodę, makaron i przyprawy błyskawicznie przygotujemy smaczny posiłek bez rozmnażania dużych ilości jedzenia.
Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.
© 123RF
  • Dzięki ekonomicznemu i rozsądnemu układaniu zamrożonych produktów w zamrażalniku zmieści się w nim więcej rzeczy. W związku z tym warto układać zarówno mięso, jak i sosy i warzywa "na płasko", nie zostawiając powietrza w specjalnych do mrożenia woreczkach.
  • Niezwykle istotną kwestią jest również czas przez jaki mrozimy jedzenie. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. I tak np. filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀