5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki niskim temperaturom jedzenie zachowuje wartości odżywcze i smakowe. Warto jednak robić to poprawnie, aby uniknąć wyrzucania zamrożonych wcześniej rzeczy. Poznajcie kilka prostych porad.

5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze
Źródło zdjęć: © 123RF

Zamrażanie jest bardzo popularne w wielu domach. Dzięki takiej konserwacji jedzenie, które przygotowaliśmy będzie dobre do spożycia długo po ugotowaniu. Istotną kwestią jednak jest jest sposób, w jakim mrozimy i czas przez jaki przechowujemy produkty. Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.

Oto kilka prostych porad, o których warto pamiętać podczas mrożenia:

  • Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.
  • Każdy woreczek lub pudełko, w którym mrozimy jedzenie powinniśmy podpisać. Dzięki temu łatwiej będzie nam znaleźć dany produkt w zamrażalniku. Co więcej, dzięki dacie łatwo zorientujemy się, jak długo go mrozimy.
  • Nie każdy ma czas na gotowanie. W związku z tym warto przygotować "półprodukty", które możemy potem łatwo i szybko wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu lub pożywnej zupy. Wystarczy, że zamrozimy razem kilka pokrojonych wcześniej kawałków naszych ulubionych warzyw. Gdy dodamy do nich wodę, makaron i przyprawy błyskawicznie przygotujemy smaczny posiłek bez rozmnażania dużych ilości jedzenia.
Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.
© 123RF
  • Dzięki ekonomicznemu i rozsądnemu układaniu zamrożonych produktów w zamrażalniku zmieści się w nim więcej rzeczy. W związku z tym warto układać zarówno mięso, jak i sosy i warzywa "na płasko", nie zostawiając powietrza w specjalnych do mrożenia woreczkach.
  • Niezwykle istotną kwestią jest również czas przez jaki mrozimy jedzenie. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. I tak np. filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania