WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki niskim temperaturom jedzenie zachowuje wartości odżywcze i smakowe. Warto jednak robić to poprawnie, aby uniknąć wyrzucania zamrożonych wcześniej rzeczy. Poznajcie kilka prostych porad.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Zamrażanie jest bardzo popularne w wielu domach. Dzięki takiej konserwacji jedzenie, które przygotowaliśmy będzie dobre do spożycia długo po ugotowaniu. Istotną kwestią jednak jest jest sposób, w jakim mrozimy i czas przez jaki przechowujemy produkty. Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.

Oto kilka prostych porad, o których warto pamiętać podczas mrożenia:

  • Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.
  • Każdy woreczek lub pudełko, w którym mrozimy jedzenie powinniśmy podpisać. Dzięki temu łatwiej będzie nam znaleźć dany produkt w zamrażalniku. Co więcej, dzięki dacie łatwo zorientujemy się, jak długo go mrozimy.
  • Nie każdy ma czas na gotowanie. W związku z tym warto przygotować "półprodukty", które możemy potem łatwo i szybko wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu lub pożywnej zupy. Wystarczy, że zamrozimy razem kilka pokrojonych wcześniej kawałków naszych ulubionych warzyw. Gdy dodamy do nich wodę, makaron i przyprawy błyskawicznie przygotujemy smaczny posiłek bez rozmnażania dużych ilości jedzenia.
Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.
© 123RF
  • Dzięki ekonomicznemu i rozsądnemu układaniu zamrożonych produktów w zamrażalniku zmieści się w nim więcej rzeczy. W związku z tym warto układać zarówno mięso, jak i sosy i warzywa "na płasko", nie zostawiając powietrza w specjalnych do mrożenia woreczkach.
  • Niezwykle istotną kwestią jest również czas przez jaki mrozimy jedzenie. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. I tak np. filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany