5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki niskim temperaturom jedzenie zachowuje wartości odżywcze i smakowe. Warto jednak robić to poprawnie, aby uniknąć wyrzucania zamrożonych wcześniej rzeczy. Poznajcie kilka prostych porad.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Zamrażanie jest bardzo popularne w wielu domach. Dzięki takiej konserwacji jedzenie, które przygotowaliśmy będzie dobre do spożycia długo po ugotowaniu. Istotną kwestią jednak jest jest sposób, w jakim mrozimy i czas przez jaki przechowujemy produkty. Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.

Oto kilka prostych porad, o których warto pamiętać podczas mrożenia:

  • Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.
  • Każdy woreczek lub pudełko, w którym mrozimy jedzenie powinniśmy podpisać. Dzięki temu łatwiej będzie nam znaleźć dany produkt w zamrażalniku. Co więcej, dzięki dacie łatwo zorientujemy się, jak długo go mrozimy.
  • Nie każdy ma czas na gotowanie. W związku z tym warto przygotować "półprodukty", które możemy potem łatwo i szybko wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu lub pożywnej zupy. Wystarczy, że zamrozimy razem kilka pokrojonych wcześniej kawałków naszych ulubionych warzyw. Gdy dodamy do nich wodę, makaron i przyprawy błyskawicznie przygotujemy smaczny posiłek bez rozmnażania dużych ilości jedzenia.
Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.
© 123RF
  • Dzięki ekonomicznemu i rozsądnemu układaniu zamrożonych produktów w zamrażalniku zmieści się w nim więcej rzeczy. W związku z tym warto układać zarówno mięso, jak i sosy i warzywa "na płasko", nie zostawiając powietrza w specjalnych do mrożenia woreczkach.
  • Niezwykle istotną kwestią jest również czas przez jaki mrozimy jedzenie. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. I tak np. filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇