5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki niskim temperaturom jedzenie zachowuje wartości odżywcze i smakowe. Warto jednak robić to poprawnie, aby uniknąć wyrzucania zamrożonych wcześniej rzeczy. Poznajcie kilka prostych porad.

5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pieniądze
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Zamrażanie jest bardzo popularne w wielu domach. Dzięki takiej konserwacji jedzenie, które przygotowaliśmy będzie dobre do spożycia długo po ugotowaniu. Istotną kwestią jednak jest jest sposób, w jakim mrozimy i czas przez jaki przechowujemy produkty. Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.

Oto kilka prostych porad, o których warto pamiętać podczas mrożenia:

  • Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.
  • Każdy woreczek lub pudełko, w którym mrozimy jedzenie powinniśmy podpisać. Dzięki temu łatwiej będzie nam znaleźć dany produkt w zamrażalniku. Co więcej, dzięki dacie łatwo zorientujemy się, jak długo go mrozimy.
  • Nie każdy ma czas na gotowanie. W związku z tym warto przygotować "półprodukty", które możemy potem łatwo i szybko wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu lub pożywnej zupy. Wystarczy, że zamrozimy razem kilka pokrojonych wcześniej kawałków naszych ulubionych warzyw. Gdy dodamy do nich wodę, makaron i przyprawy błyskawicznie przygotujemy smaczny posiłek bez rozmnażania dużych ilości jedzenia.
Zamrażanie może także ułatwić nam codzienne gotowanie. Dzięki mrożeniu małych porcji np. owoców i warzyw błyskawicznie przygotujemy ulubione smoothie lub sos, bez rozmrażania większej całości.
© 123RF
  • Dzięki ekonomicznemu i rozsądnemu układaniu zamrożonych produktów w zamrażalniku zmieści się w nim więcej rzeczy. W związku z tym warto układać zarówno mięso, jak i sosy i warzywa "na płasko", nie zostawiając powietrza w specjalnych do mrożenia woreczkach.
  • Niezwykle istotną kwestią jest również czas przez jaki mrozimy jedzenie. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. I tak np. filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru