Jak możemy zmniejszać ilość soli w codziennej diecie?

Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr, radzi, jak zmniejszać ilość soli w codziennej diecie i czym ją można zastępować.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Sól to nadal dla wielu osób produkt, który przede wszystkim poprawia smak potraw. Niestety, jej nadmiar w codziennej diecie szkodzi naszemu zdrowiu i prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych. Co więcej, niekiedy nie zdajemy sobie nawet sprawy ile tak naprawdę spożywamy soli dziennie. Zdarza się, że producenci dodają ją do podstawowych produktów spożywczych, aby zwiększyć ich walory smakowe i trwałość.

Nie należy jednak popadać w panikę i odstawiać wszystkich ulubionych produktów, a solniczki chować głęboko do szafy.

Używajmy w czasie przygotowywania potraw ziół i przypraw, na przykład tymianku, gałki muszkatołowej, majeranku, czosnku, imbiru, estragonu, cynamonu czy słodkiej papryki. Oto kilka przykładów na zastąpienie soli:
- twarożek - dodajemy szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, pieprz;
- ziemniaki pieczone - ich smak bez dodatku soli zapewni rozmaryn;
- potrawy z ryżem - smak zapewnią czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka;
- schab pieczony - dodajemy majeranek, tymianek, oregano, pieprz ziołowy;
- kurczak - warto zamiast soli dodać curry i słodką paprykę;
- dorsz - dodajemy czosnek, natkę pietruszki, bazylię.

Warzywa gotujmy z niewielkim dodatkiem lub bez soli, a jeśli używamy tego składnika np. do gotowania zupy, dodawajmy ją do potrawy pod koniec gotowania. Solenie gotowanych ziemniaków, ryżu, kasz i makaronów ogranicz do akceptowalnego minimum, szczególnie gdy daniu towarzyszy sos i mięso. Z pewnością zostały one wcześniej posolone.

Serwując sery, szynkę, bekon, wędzone ryby, konserwy, musztardę czy ketchup nie używajmy dodatkowo soli, ponieważ te produkty już ją zawierają. Co ważne - nie dosalajmy potraw przed ich spróbowaniem! Starajmy się również nie stawiać solniczki na stole, która zwykle sugeruje nam, że danie należałoby dosolić, a wielokrotnie nie ma takiej potrzeby.

Jeżeli korzystamy z półproduktów lub produktów gotowych, np. bulionu, pamiętajmy, że są one już odpowiednio doprawione. W większości przypadków nie wymagają dosalania, bo są już odpowiednio skomponowane smakowo.

Czytajmy informacje na etykietach i szukajmy informacji na temat wartości odżywczej i wskazanego dziennego spożycia. Znajdziemy tam informację na temat ilości soli w porcji produktu. Jeśli na opakowaniu nie ma tych informacji, sprawdźmy listę składników.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany