WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Jak kupić kiełbasę? Jeden rzut oka i będziesz wiedzieć, czy jest dobra

Kiełbasa to zdecydowanie nasz skarb narodowy, perła polskiego wędliniarstwa. Niemal każdy lubi kiełbasę – z rusztu, z patelni, pieczoną lub po prostu pokrojoną w plasterki jako nieodłączna towarzyszka zakrapianych imprez. Jak kupić kiełbasę, by była dobra?

Wędzona kiełbasa na desce do krojeniaWybór dobrej kiełbasy nie jest, wbrew pozorom, taki trudny
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak kupić kiełbasę – wygląd

Wbrew pozorom to nie jest trudne, ale zdecydowanie starsze pokolenia celują w umiejętności wyboru dobrej kiełbasy. Wiąże się to z faktem, że obecnie wędliniarstwo na skalę przemysłową prowadzi do zamiany starych receptur na nowe, pozwalające na większą wydajność produktu, a co za tym idzie – zwiększenie sprzedaży i zysku w końcowym efekcie pracy masarza.

Nasze mamy i babcie pamiętają jednak, jak powinna wyglądać dobra kiełbasa – taka, za którą opłacało się stać w kolejkach nawet przez wiele godzin.

A zatem zerkając na asortyment sklepu mięsnego, zdecydowanie unikajmy kiełbas o kuszącym żywym kolorze, najczęściej różowym czy czerwonym. Również widoczne przez skórkę chrząstki, a w przekroju – kawałki tłuszczu czy jednorodna konsystencja przywodząca na myśl parówkę powinna być alarmująca. Takiej kiełbasy nie kupujmy, prawdopodobnie nie została poddana procesowi wędzenia, a w jej składzie znajdziemy tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Uwierzcie, z mięsem nie ma to zbyt wiele wspólnego.

Z kolei ciemna, okopcona, lub wręcz przeciwnie – szarawa kiełbasa jest dobrym znakiem. Z powodzeniem możemy ją wrzucić do koszyka, bo być może w jej składzie nie znajdzie się aromat wędzarniczy. Jeżeli w przekroju zauważyć można duże kawałki mięsa, to jest to dobry znak.

Jak rozpoznać dobrą kiełbasę?

Jak kupić kiełbasę – zapach i smak

Choć wygląd jest kluczowy przy wyborze mięs i wędlin, to warto pamiętać, by od razu po powrocie do domu skosztować kiełbasę. Pozory mogą mylić.

Intensywny zapaszek zjełczałego tłuszczu lub lekko kwaskowata woń kiełbasy jest dla niej dyskwalifikująca. Na pewno nic jej nie uratuje i nawet nie próbujcie jej smażyć.

Zwróćcie uwagę także na ilość soli i dodatków – zbyt słona, mocno pachnąca czosnkiem kiełbasa może odnaleźć swych amatorów, jednak dobry masarz wie, że sednem wybornego smaku kiełbasy jest mięso, którego nie powinny przyćmiewać sól oraz przyprawy dodane zbyt szczodrze.

Uwaga! Pamiętaj, że jako klient masz prawo zapoznać się z etykietą produktu, w tym wypadku kiełbasy. Jeśli nie widzisz jej w lodówce przy wybranym produkcie, zapytaj o to sprzedawcę. Jego obowiązkiem jest udostępnienie listy składników, zaś twoim – umiejętność jej odczytania.
Pęta kiełbasy zawieszone do wędzenia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna