Szparagi – zdrowie na talerzu nie dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów?

Szparagi to jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw i większość z nas korzysta z sezonu na nie, jednak mało kto wie, że szparagi nie są przysmakiem dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów? Sprawdźmy

SzparagiSzparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szparagi – właściwości zdrowotne

Szparagi to cenne źródło wielu witamin, w tym bardzo istotnego dla układu nerwowego kwasu foliowego. Mają dużo błonnika i niewiele kalorii, a w dodatku uchodzą za afrodyzjak. Asparaginina korzystnie wpływa na układ moczowy, a wapń, potas i fosfor sprawiają, że szparagi dobrze działają na układ kostny i zęby.

Mogą je jeść zarówno chorzy na nadciśnienie – szparagi zawierają mało sodu – i zdecydowanie do jadłospisu powinni włączyć je ci, którzy borykają się z cholesterolem. 100 g szparagów to zaledwie 20 kCal, więc nawet osoby na diecie mogą je jeść właściwie bez ograniczeń, a przede wszystkim – bez obaw.

Szparagi neutralizują toksyny i usuwają z organizm metale ciężkie, dbają o urodę i mają działanie przeciwnowotworowe. Poleca się je dzieciom, których układ kostny się rozwija, a także ciężarnym i sportowcom.

A przede wszystkim – szparagi są przepyszne. Kruche, jędrne, o delikatnym smaku. Można je dodać do zup, risotto, zapiekanek, w formie przystawki czy jako dodatek do dania głównego. Są niesamowicie wszechstronne i łatwo dostępne – to prawda, kochamy szparagi i jemy je, gdy pierwsze smakowite białe i zielony wiązki pojawią się na straganach i w marketach.

Ale jak wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy może jeść szparagi, a nawet, że jest grupa osób, które powinny ich zdecydowanie unikać?

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Szparagi – kto nie powinien ich jeść?

Choć mówi się o zaletach prozdrowotnych szparagów to warto wiedzieć, że mogą też szkodzić.

Zdecydowanie o szparagach muszą zapomnieć chorzy na dnę moczanową. Dlaczego? Szparagi należy do warzyw bogatych w puryny – powodują więc odkładanie się kwasu moczowego w organizmie. Z tego samego powodu ostrożność powinni zachować borykający się z kamieniami nerkowymi.

Ponadto szparagi mogą powodować wzdęcia, więc raczej nie są przysmakiem dla tych, którzy nie mogą uporać się z zaparciami i mają spowolnioną perystaltyką jelit.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja