Szparagi – zdrowie na talerzu nie dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów?

Szparagi to jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw i większość z nas korzysta z sezonu na nie, jednak mało kto wie, że szparagi nie są przysmakiem dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów? Sprawdźmy

SzparagiSzparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szparagi – właściwości zdrowotne

Szparagi to cenne źródło wielu witamin, w tym bardzo istotnego dla układu nerwowego kwasu foliowego. Mają dużo błonnika i niewiele kalorii, a w dodatku uchodzą za afrodyzjak. Asparaginina korzystnie wpływa na układ moczowy, a wapń, potas i fosfor sprawiają, że szparagi dobrze działają na układ kostny i zęby.

Mogą je jeść zarówno chorzy na nadciśnienie – szparagi zawierają mało sodu – i zdecydowanie do jadłospisu powinni włączyć je ci, którzy borykają się z cholesterolem. 100 g szparagów to zaledwie 20 kCal, więc nawet osoby na diecie mogą je jeść właściwie bez ograniczeń, a przede wszystkim – bez obaw.

Szparagi neutralizują toksyny i usuwają z organizm metale ciężkie, dbają o urodę i mają działanie przeciwnowotworowe. Poleca się je dzieciom, których układ kostny się rozwija, a także ciężarnym i sportowcom.

A przede wszystkim – szparagi są przepyszne. Kruche, jędrne, o delikatnym smaku. Można je dodać do zup, risotto, zapiekanek, w formie przystawki czy jako dodatek do dania głównego. Są niesamowicie wszechstronne i łatwo dostępne – to prawda, kochamy szparagi i jemy je, gdy pierwsze smakowite białe i zielony wiązki pojawią się na straganach i w marketach.

Ale jak wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy może jeść szparagi, a nawet, że jest grupa osób, które powinny ich zdecydowanie unikać?

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Szparagi – kto nie powinien ich jeść?

Choć mówi się o zaletach prozdrowotnych szparagów to warto wiedzieć, że mogą też szkodzić.

Zdecydowanie o szparagach muszą zapomnieć chorzy na dnę moczanową. Dlaczego? Szparagi należy do warzyw bogatych w puryny – powodują więc odkładanie się kwasu moczowego w organizmie. Z tego samego powodu ostrożność powinni zachować borykający się z kamieniami nerkowymi.

Ponadto szparagi mogą powodować wzdęcia, więc raczej nie są przysmakiem dla tych, którzy nie mogą uporać się z zaparciami i mają spowolnioną perystaltyką jelit.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw