Szparagi – zdrowie na talerzu nie dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów?
Szparagi to jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw i większość z nas korzysta z sezonu na nie, jednak mało kto wie, że szparagi nie są przysmakiem dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów? Sprawdźmy
Szparagi – właściwości zdrowotne
Szparagi to cenne źródło wielu witamin, w tym bardzo istotnego dla układu nerwowego kwasu foliowego. Mają dużo błonnika i niewiele kalorii, a w dodatku uchodzą za afrodyzjak. Asparaginina korzystnie wpływa na układ moczowy, a wapń, potas i fosfor sprawiają, że szparagi dobrze działają na układ kostny i zęby.
Mogą je jeść zarówno chorzy na nadciśnienie – szparagi zawierają mało sodu – i zdecydowanie do jadłospisu powinni włączyć je ci, którzy borykają się z cholesterolem. 100 g szparagów to zaledwie 20 kCal, więc nawet osoby na diecie mogą je jeść właściwie bez ograniczeń, a przede wszystkim – bez obaw.
Szparagi neutralizują toksyny i usuwają z organizm metale ciężkie, dbają o urodę i mają działanie przeciwnowotworowe. Poleca się je dzieciom, których układ kostny się rozwija, a także ciężarnym i sportowcom.
A przede wszystkim – szparagi są przepyszne. Kruche, jędrne, o delikatnym smaku. Można je dodać do zup, risotto, zapiekanek, w formie przystawki czy jako dodatek do dania głównego. Są niesamowicie wszechstronne i łatwo dostępne – to prawda, kochamy szparagi i jemy je, gdy pierwsze smakowite białe i zielony wiązki pojawią się na straganach i w marketach.
Ale jak wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy może jeść szparagi, a nawet, że jest grupa osób, które powinny ich zdecydowanie unikać?
Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie
Szparagi – kto nie powinien ich jeść?
Choć mówi się o zaletach prozdrowotnych szparagów to warto wiedzieć, że mogą też szkodzić.
Zdecydowanie o szparagach muszą zapomnieć chorzy na dnę moczanową. Dlaczego? Szparagi należy do warzyw bogatych w puryny – powodują więc odkładanie się kwasu moczowego w organizmie. Z tego samego powodu ostrożność powinni zachować borykający się z kamieniami nerkowymi.
Ponadto szparagi mogą powodować wzdęcia, więc raczej nie są przysmakiem dla tych, którzy nie mogą uporać się z zaparciami i mają spowolnioną perystaltyką jelit.
Zobacz także: