Trwa ładowanie...

Szparagi – zdrowie na talerzu nie dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów?

Szparagi to jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw i większość z nas korzysta z sezonu na nie, jednak mało kto wie, że szparagi nie są przysmakiem dla każdego. Kto nie powinien jeść szparagów? Sprawdźmy

Share
Szparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść
Szparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeśćŹródło: 123RF
d3lx5i9

Szparagi – właściwości zdrowotne

Szparagi to cenne źródło wielu witamin, w tym bardzo istotnego dla układu nerwowego kwasu foliowego. Mają dużo błonnika i niewiele kalorii, a w dodatku uchodzą za afrodyzjak. Asparaginina korzystnie wpływa na układ moczowy, a wapń, potas i fosfor sprawiają, że szparagi dobrze działają na układ kostny i zęby.

Mogą je jeść zarówno chorzy na nadciśnienie – szparagi zawierają mało sodu – i zdecydowanie do jadłospisu powinni włączyć je ci, którzy borykają się z cholesterolem. 100 g szparagów to zaledwie 20 kCal, więc nawet osoby na diecie mogą je jeść właściwie bez ograniczeń, a przede wszystkim – bez obaw.

d3lx5i9

Szparagi neutralizują toksyny i usuwają z organizm metale ciężkie, dbają o urodę i mają działanie przeciwnowotworowe. Poleca się je dzieciom, których układ kostny się rozwija, a także ciężarnym i sportowcom.

A przede wszystkim – szparagi są przepyszne. Kruche, jędrne, o delikatnym smaku. Można je dodać do zup, risotto, zapiekanek, w formie przystawki czy jako dodatek do dania głównego. Są niesamowicie wszechstronne i łatwo dostępne – to prawda, kochamy szparagi i jemy je, gdy pierwsze smakowite białe i zielony wiązki pojawią się na straganach i w marketach.

Ale jak wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy może jeść szparagi, a nawet, że jest grupa osób, które powinny ich zdecydowanie unikać?

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Szparagi – kto nie powinien ich jeść?

Choć mówi się o zaletach prozdrowotnych szparagów to warto wiedzieć, że mogą też szkodzić.

d3lx5i9

Zdecydowanie o szparagach muszą zapomnieć chorzy na dnę moczanową. Dlaczego? Szparagi należy do warzyw bogatych w puryny – powodują więc odkładanie się kwasu moczowego w organizmie. Z tego samego powodu ostrożność powinni zachować borykający się z kamieniami nerkowymi.

Ponadto szparagi mogą powodować wzdęcia, więc raczej nie są przysmakiem dla tych, którzy nie mogą uporać się z zaparciami i mają spowolnioną perystaltyką jelit.

Zobacz także:

d3lx5i9
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3lx5i9

Podziel się opinią

Share
d3lx5i9
d3lx5i9
Więcej tematów