Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez faszerowanych jajek. Można je przygotować na wiele sposobów - ze szczypiorkiem, pietruszką, pieczarkami, szynką, oliwkami, kaparami... Pomysły się nie kończą. Tym razem proponujemy jajka faszerowane przepyszną pasta z łososia. Palce lizać!

Jajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stółJajka faszerowane pastą z łososiem. Podaj na wielkanocny stół
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • odrobina czarnego mielonego pieprzu,
  • odrobina białego mielonego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • sałata do dekoracji.

Przepis

  • Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Do miski wkładamy łososia i rozcieramy go drewnianą łyżką.
  • Ostrożnie wyjmujemy żółtka z jajek i dodajemy je do roztartego łososia. Dokładamy majonez, sól, sok z limonki oraz oba rodzaje pieprzu. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dosypujemy szczypiorek i mieszamy.
  • Gotową masą napełniamy jajka w miejscu wyjętych żółtek i uklepujemy "na górkę", aby wystawało powyżej białka.
  • Układamy na talerzu na liściach sałaty i dekorujemy talerz.
  • Jajka idealnie nadają się na wielkanocną kolację, śniadanie lub na przystawkę. Pozostałą masę można wykorzystać jako pastę do chleba.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja