WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Jajecznica według Magdy Gessler. W tej wersji jest wyrafinowanym daniem

Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajecznicę, ale nie jest to klasycznie skromne danie z jajek. Dodatek śmietany, kurek i koperku sprawia, że jajecznica smakuje wyjątkowo. Warto przygotować w leniwy niedzielny poranek – na pewno nie znajdzie się nikt, kto pogardziłby jajecznicą według przepisu Magdy Gessler.

Jajecznica z kurkamiJajecznica z kurkami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 12 jajek
  • 2 cebule
  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 60 g śmietany 18 procent
  • 50 g masła
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz

Przepis

  • Kurki oczyścić przy pomocy pędzelka i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulę.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej kurki. Smażyć, aż odparuje woda, a kurki się zarumienią.
  • Doprawić grzyby z cebulą solą i pieprzem.
  • W międzyczasie w dużej misce rozbić jaja i roztrzepać je energicznie ze śmietaną. Masa ma być mocno spieniona – dzięki temu jajecznica stanie się puszysta.
  • Do jajek dodać posiekany drobno koperek lub pietruszkę i ponownie wymieszać.
  • Zwiększyć płomień pod patelnią i wlać mieszaninę jajek i śmietany. Po chwili zmniejszyć płomień do minimum.
  • Smażyć jajka, nie przerywając mieszania, aż się zetną i osiągną pożądaną konsystencję. Idealna jajecznica powinna być kremowa, a nie sucha.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika