Jadalne ozdoby na choinkę

Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Z kuchni na choinkę

Obraz
© Shutterstock.com

Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.

/ 7Pierniczki i ciasteczka

Obraz
© Shutterstock.com

Prezentują się na choince wyjątkowo ładnie, a w dodatku świeżo przygotowane kuszą zapachem. Do ich przygotowania wystarczy mieć świąteczne foremki i sprawdzony przepis.

Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 gramów masła, 1-2 łyżek gęstej śmietany (18-proc.)

Wszystkie składniki posiekać, a następnie zagnieść na kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec na papierze ok. 15 minut w temperaturze ok. 160 st. C. Przestudzone można udekorować lukrem.

/ 7Łańcuch z popcornu

Obraz

Ta chrupiąca przekąska większości z nas kojarzy się z wyjściem do kina, ale nawleczony na białą nitkę może być oryginalnym łańcuchem na choinkę, przypominającym kulki śniegu. Do jego przygotowania najlepiej użyć domowej roboty popcornu, a nie produktu np. podgrzewanego w mikrofalówce.

/ 7Słodycze

Obraz
© Shutterstock.com

Cukierki i czekoladki to stały element dekoracji na choince w wielu polskich domach. Warto jednak zainspirować się drzewkami ozdabianymi przez Amerykanów i wykorzystać słodkie czerwono-białe laski. Do przystrojenia można użyć także domowych pralinek zapakowanych w celofan i ozdobionych wstążką.

/ 7Suszone owoce i przyprawy

Obraz

Plasterki pomarańczy, cytryny, grejpfruta czy kumkwatu to kolorowy dodatek dla choinki. Oprócz cytrusów sprawdzą się również jabłka. Należy pokroić owoce, a następnie wysuszyć w suszarce lub przez kilka dni na gorącym kaloryferze. W ich towarzystwie pięknie wyglądać będą gwiazdki anyżu i laski cynamonu obwiązane czerwoną wstążką.

/ 7Orzechy

Obraz
© Shutterstock.com

Do dekorowania choinki nadadzą się także orzechy. Najlepiej użyć włoskich, które są większe i łatwiej zawiesić je na gałązkach za pomocą błyszczących nitek. Niektóry wykorzystują również orzechy laskowe wbijając w nie zawieszki, np. od bombek.

/ 7Pomarańczowy stroik

Obraz
© Shutterstock.com

Zapach i atmosferę świąt warto wprowadzić przygotowując stroiki z wykorzystaniem jedzenia. Świetnie nadają się do tego pomarańcze - można wbić w nie goździki, układając fantazyjne wzory lub wyrzeźbić szlaczki w skórce.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany