Jadalne ozdoby na choinkę
Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.
Z kuchni na choinkę
Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.
Pierniczki i ciasteczka
Prezentują się na choince wyjątkowo ładnie, a w dodatku świeżo przygotowane kuszą zapachem. Do ich przygotowania wystarczy mieć świąteczne foremki i sprawdzony przepis.
Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 gramów masła, 1-2 łyżek gęstej śmietany (18-proc.)
Wszystkie składniki posiekać, a następnie zagnieść na kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec na papierze ok. 15 minut w temperaturze ok. 160 st. C. Przestudzone można udekorować lukrem.
Łańcuch z popcornu
Ta chrupiąca przekąska większości z nas kojarzy się z wyjściem do kina, ale nawleczony na białą nitkę może być oryginalnym łańcuchem na choinkę, przypominającym kulki śniegu. Do jego przygotowania najlepiej użyć domowej roboty popcornu, a nie produktu np. podgrzewanego w mikrofalówce.
Słodycze
Cukierki i czekoladki to stały element dekoracji na choince w wielu polskich domach. Warto jednak zainspirować się drzewkami ozdabianymi przez Amerykanów i wykorzystać słodkie czerwono-białe laski. Do przystrojenia można użyć także domowych pralinek zapakowanych w celofan i ozdobionych wstążką.
Suszone owoce i przyprawy
Plasterki pomarańczy, cytryny, grejpfruta czy kumkwatu to kolorowy dodatek dla choinki. Oprócz cytrusów sprawdzą się również jabłka. Należy pokroić owoce, a następnie wysuszyć w suszarce lub przez kilka dni na gorącym kaloryferze. W ich towarzystwie pięknie wyglądać będą gwiazdki anyżu i laski cynamonu obwiązane czerwoną wstążką.
Orzechy
Do dekorowania choinki nadadzą się także orzechy. Najlepiej użyć włoskich, które są większe i łatwiej zawiesić je na gałązkach za pomocą błyszczących nitek. Niektóry wykorzystują również orzechy laskowe wbijając w nie zawieszki, np. od bombek.
Pomarańczowy stroik
Zapach i atmosferę świąt warto wprowadzić przygotowując stroiki z wykorzystaniem jedzenia. Świetnie nadają się do tego pomarańcze - można wbić w nie goździki, układając fantazyjne wzory lub wyrzeźbić szlaczki w skórce.