Jadalne ozdoby na choinkę

Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Z kuchni na choinkę

Obraz
© Shutterstock.com

Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.

/ 7Pierniczki i ciasteczka

Obraz
© Shutterstock.com

Prezentują się na choince wyjątkowo ładnie, a w dodatku świeżo przygotowane kuszą zapachem. Do ich przygotowania wystarczy mieć świąteczne foremki i sprawdzony przepis.

Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 gramów masła, 1-2 łyżek gęstej śmietany (18-proc.)

Wszystkie składniki posiekać, a następnie zagnieść na kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec na papierze ok. 15 minut w temperaturze ok. 160 st. C. Przestudzone można udekorować lukrem.

/ 7Łańcuch z popcornu

Obraz

Ta chrupiąca przekąska większości z nas kojarzy się z wyjściem do kina, ale nawleczony na białą nitkę może być oryginalnym łańcuchem na choinkę, przypominającym kulki śniegu. Do jego przygotowania najlepiej użyć domowej roboty popcornu, a nie produktu np. podgrzewanego w mikrofalówce.

/ 7Słodycze

Obraz
© Shutterstock.com

Cukierki i czekoladki to stały element dekoracji na choince w wielu polskich domach. Warto jednak zainspirować się drzewkami ozdabianymi przez Amerykanów i wykorzystać słodkie czerwono-białe laski. Do przystrojenia można użyć także domowych pralinek zapakowanych w celofan i ozdobionych wstążką.

/ 7Suszone owoce i przyprawy

Obraz

Plasterki pomarańczy, cytryny, grejpfruta czy kumkwatu to kolorowy dodatek dla choinki. Oprócz cytrusów sprawdzą się również jabłka. Należy pokroić owoce, a następnie wysuszyć w suszarce lub przez kilka dni na gorącym kaloryferze. W ich towarzystwie pięknie wyglądać będą gwiazdki anyżu i laski cynamonu obwiązane czerwoną wstążką.

/ 7Orzechy

Obraz
© Shutterstock.com

Do dekorowania choinki nadadzą się także orzechy. Najlepiej użyć włoskich, które są większe i łatwiej zawiesić je na gałązkach za pomocą błyszczących nitek. Niektóry wykorzystują również orzechy laskowe wbijając w nie zawieszki, np. od bombek.

/ 7Pomarańczowy stroik

Obraz
© Shutterstock.com

Zapach i atmosferę świąt warto wprowadzić przygotowując stroiki z wykorzystaniem jedzenia. Świetnie nadają się do tego pomarańcze - można wbić w nie goździki, układając fantazyjne wzory lub wyrzeźbić szlaczki w skórce.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja