Jabłecznik z pierniczkami i polewą czekoladową

Piękne i smaczne połączenie owoców i pierniczków.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie to pyszna propozycja na święta i nie tylko. Wygląda apetycznie i łączy w sobie korzenne smaki, kwaskowatość jabłek i słodycz bitej śmietany. To warstwowe ciasto poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na biszkopt:
6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
170 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
180 g mąki pszennej (użyto tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa jabłkowa:
1,7 kg jabłek
2 galaretki w proszku (użyto wiśniowej i brzoskwiniowej)
Krem śmietanowy:
500g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
1 galaretka agrestowa w proszku
Polewa:
100 g masła
9 łyżek cukru
5 łyżek wody
4 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
500 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
płatki migdałowe do posypania

Biszkopt:

  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Masa jabłkowa:
  6. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia.
  8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki. Krem śmietanowy:
  9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy krem wyłożyć na pierniczki i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu. Polewa:
  11. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut.
  12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: ciasto mandarynkowe z makiem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟