Trwa ładowanie...

Jabłecznik z pierniczkami i polewą czekoladową

Piękne i smaczne połączenie owoców i pierniczków.

Jabłecznik z pierniczkami i polewą czekoladowąŹródło: www.malacukierenka.pl
d21fn19
d21fn19

Jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie to pyszna propozycja na święta i nie tylko. Wygląda apetycznie i łączy w sobie korzenne smaki, kwaskowatość jabłek i słodycz bitej śmietany. To warstwowe ciasto poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na biszkopt:
6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
170 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
180 g mąki pszennej (użyto tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa jabłkowa:
1,7 kg jabłek
2 galaretki w proszku (użyto wiśniowej i brzoskwiniowej)
Krem śmietanowy:
500g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
1 galaretka agrestowa w proszku
Polewa:
100 g masła
9 łyżek cukru
5 łyżek wody
4 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
500 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
płatki migdałowe do posypania

Biszkopt:

  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Masa jabłkowa:
  6. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia.
  8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki. Krem śmietanowy:
  9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy krem wyłożyć na pierniczki i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu. Polewa:
  11. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut.
  12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. [
(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d21fn19

Sprawdź również: ciasto mandarynkowe z makiem.

d21fn19
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
Więcej tematów