Jabłecznik z pierniczkami i polewą czekoladową

Piękne i smaczne połączenie owoców i pierniczków.

Jabłecznik z pierniczkami i polewą czekoladową
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl
1

Jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie to pyszna propozycja na święta i nie tylko. Wygląda apetycznie i łączy w sobie korzenne smaki, kwaskowatość jabłek i słodycz bitej śmietany. To warstwowe ciasto poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na biszkopt:
6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
170 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
180 g mąki pszennej (użyto tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa jabłkowa:
1,7 kg jabłek
2 galaretki w proszku (użyto wiśniowej i brzoskwiniowej)
Krem śmietanowy:
500g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
1 galaretka agrestowa w proszku
Polewa:
100 g masła
9 łyżek cukru
5 łyżek wody
4 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
500 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
płatki migdałowe do posypania

Biszkopt:

  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Masa jabłkowa:
  6. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia.
  8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki. Krem śmietanowy:
  9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy krem wyłożyć na pierniczki i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu. Polewa:
  11. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut.
  12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: ciasto mandarynkowe z makiem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne