Jabłecznik

Obraz

Składniki

  • cukier - 0,5 szklanki
  • jabłka - 1,5 kg
  • jajka - 3 szt
  • kisiel - 1 łyzeczka płaska
  • maka pszenna typ 550 - 3 szkalnaki
  • margaryna Kasia - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • smietana - 1 łyżeczka

Przepis

Mąka, cukier, proszek do pieczenia razem wymieszać. Dodać margarynę i rozruszać (ugnieść) razem z mąką. Dodać 3 żółtka jaj + łyżeczkę śmietany. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do zamrażalki i mrozić ok. 1h a drugą rozłożyć na przygotowanej wcześniej blaszce(natarta margaryną i po prószona bułką tartą)!
Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć. Można dodatkowo je posłodzić. Ja dodaję płaską łyżkę cukru! Odsączyć sok.
Rozłożyć na warstwie ciasta.
Białka jaj ubić z cukrem (ok.1 łyżki) i
z kisielem (ok.1 łyżeczki). Masę nałożyć na rozłożone jabłka.
Wyjąć drugą zamrożoną część ciasta i zetrzeć na grubej tarce na przygotowanej masie jako drugą warstwę ciasta. Piec w piekarniku na termo biegu w temp 150-160 st.C przez 50 min i później 5 min od spodu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Pyszności życzę!!!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw