Jabłecznik

Obraz

Składniki

  • cukier - 0,5 szklanki
  • jabłka - 1,5 kg
  • jajka - 3 szt
  • kisiel - 1 łyzeczka płaska
  • maka pszenna typ 550 - 3 szkalnaki
  • margaryna Kasia - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • smietana - 1 łyżeczka

Przepis

Mąka, cukier, proszek do pieczenia razem wymieszać. Dodać margarynę i rozruszać (ugnieść) razem z mąką. Dodać 3 żółtka jaj + łyżeczkę śmietany. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do zamrażalki i mrozić ok. 1h a drugą rozłożyć na przygotowanej wcześniej blaszce(natarta margaryną i po prószona bułką tartą)!
Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć. Można dodatkowo je posłodzić. Ja dodaję płaską łyżkę cukru! Odsączyć sok.
Rozłożyć na warstwie ciasta.
Białka jaj ubić z cukrem (ok.1 łyżki) i
z kisielem (ok.1 łyżeczki). Masę nałożyć na rozłożone jabłka.
Wyjąć drugą zamrożoną część ciasta i zetrzeć na grubej tarce na przygotowanej masie jako drugą warstwę ciasta. Piec w piekarniku na termo biegu w temp 150-160 st.C przez 50 min i później 5 min od spodu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Pyszności życzę!!!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary