Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Mrozić można prawie każde jedzenie - mięso, warzywa czy napoje. Produkty, które się do tego nie nadają, to np. kawa, majonez, śmietana, soki owocowe. Przede wszystkim temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż minus 18 stopni Celsjusza.

Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Aleksandra Hangel

Wystarczy znajomość kilku podstawowych zasad mrożenia, by znacznie ograniczyć wyrzucanie jedzenia, a przy tym zaoszczędzić pieniądze. W niskiej temperaturze żywność traci wartości jedynie w niewielkim stopniu. Rozmrożony produkt zazwyczaj wygląda, pachnie i smakuje tak samo, jak przed zamrożeniem.

Przyjmuje się, że temperatura w zamrażarce nie powinna przekraczać -18 stopni. Jeśli będzie wyższa, może rozpocząć się proces namnażania szkodliwych bakterii, które z kolei przyspieszają psucie się żywności. Warto zapamiętać, by świeżych produktów nie kłaść tuż przy tych zamrożonych – mogą spowodować miejscowe rozmrażanie tych drugich.

Ile czasu mogą leżeć poszczególne produkty?

Mięso:

- mięso mielone (niezależnie od gatunku)
- do 2 miesięcy
- mięso drobiowe - do 3 miesięcy
- dziczyzna (np. sarna, zając, dzik) – do 12 miesięcy
- kiełbasy - do 6 miesięcy
- mięso wieprzowe (np. schab) - do 6 miesięcy
- mięso cielęce - do 8 miesięcy
- mięso wołowe - do 8 miesięcy
- Ryby – do 4 miesięcy

Owoce:

- truskawki - do 3-4 miesięcy
- wiśnie - do 3-4 miesięcy
- maliny - do 3-4 miesięcy
- brzoskwinie – do 6 miesięcy
- morele – do 6 miesięcy
- nektarynki – do 6 miesięcy
- borówki – do 6 miesięcy
- jagody – do 6 miesięcy

Warzywa:

- marchew – do 6 miesięcy
- seler – do 6 miesięcy
- pasternak – do 6 miesięcy
- pietruszka – do 6 miesięcy
- buraki – do 6 miesięcy
- soja - 8 miesięcy
- fasola - 8 miesięcy
- ciecierzyca - 8 miesięcy
- soczewica - 8 miesięcy
- bób - 8 miesięcy
- papryka - 12 miesięcy
- bakłażan – 12 miesięcy
- cukinia – 12 miesięcy
- szpinak - 12 miesięcy
- dynia - 12 miesięcy

Dania gotowe:

Przygotowane już dania, szczególnie te gotowane, przechowuje się w zamrażarce znacznie gorzej niż produkty surowe. Przyjmuje się, iż powinny zostać z niej wyjęte i zjedzone maksymalnie po miesiącu od momentu ich zamrożenia.

Można je mrozić i przechowywać w zwykłej domowej zamrażarce w temperaturze co najmniej -18 °C. Przydatność mrożonych grzybów do spożycia to 6 miesięcy.

Mrozić nie wolno:

Produkty pakowane próżniowo, jajka w skorupkach, jajka na twardo, kawa, majonez, śmietana, sałatki, dressingi, nieotwarte konserwy, płatki, jabłka, melony, sałata, ziemniaki (z wyjątkiem puree i frytek), piwo i napoje gazowane.

Przed mrożeniem różnych produktów warto opatrzyć ich opakowanie datą mrożenia - w ten sposób szybko będziemy mogli sprawdzić, czy coś nie leży w zamrażarce zbyt długo. Jeśli wkładamy do zamrażalnika produkty już mrożone w momencie zakupu, czas za jaki najpóźniej będzie trzeba je rozmrozić i zjeść, liczymy nie od daty kupna ale od daty ich fabrycznego spakowania i zamrożenia.

Ważne! Absolutnie nie można ponownie mrozić tego, co już wyjęliśmy z zamrażarki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce