Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?
Mrozić można prawie każde jedzenie - mięso, warzywa czy napoje. Produkty, które się do tego nie nadają, to np. kawa, majonez, śmietana, soki owocowe. Przede wszystkim temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż minus 18 stopni Celsjusza.
Wystarczy znajomość kilku podstawowych zasad mrożenia, by znacznie ograniczyć wyrzucanie jedzenia, a przy tym zaoszczędzić pieniądze. W niskiej temperaturze żywność traci wartości jedynie w niewielkim stopniu. Rozmrożony produkt zazwyczaj wygląda, pachnie i smakuje tak samo, jak przed zamrożeniem.
Przyjmuje się, że temperatura w zamrażarce nie powinna przekraczać -18 stopni. Jeśli będzie wyższa, może rozpocząć się proces namnażania szkodliwych bakterii, które z kolei przyspieszają psucie się żywności. Warto zapamiętać, by świeżych produktów nie kłaść tuż przy tych zamrożonych – mogą spowodować miejscowe rozmrażanie tych drugich.
Ile czasu mogą leżeć poszczególne produkty?
Mięso:
- mięso mielone (niezależnie od gatunku)
- do 2 miesięcy
- mięso drobiowe - do 3 miesięcy
- dziczyzna (np. sarna, zając, dzik) – do 12 miesięcy
- kiełbasy - do 6 miesięcy
- mięso wieprzowe (np. schab) - do 6 miesięcy
- mięso cielęce - do 8 miesięcy
- mięso wołowe - do 8 miesięcy
- Ryby – do 4 miesięcy
Owoce:
- truskawki - do 3-4 miesięcy
- wiśnie - do 3-4 miesięcy
- maliny - do 3-4 miesięcy
- brzoskwinie – do 6 miesięcy
- morele – do 6 miesięcy
- nektarynki – do 6 miesięcy
- borówki – do 6 miesięcy
- jagody – do 6 miesięcy
Warzywa:
- marchew – do 6 miesięcy
- seler – do 6 miesięcy
- pasternak – do 6 miesięcy
- pietruszka – do 6 miesięcy
- buraki – do 6 miesięcy
- soja - 8 miesięcy
- fasola - 8 miesięcy
- ciecierzyca - 8 miesięcy
- soczewica - 8 miesięcy
- bób - 8 miesięcy
- papryka - 12 miesięcy
- bakłażan – 12 miesięcy
- cukinia – 12 miesięcy
- szpinak - 12 miesięcy
- dynia - 12 miesięcy
Dania gotowe:
Przygotowane już dania, szczególnie te gotowane, przechowuje się w zamrażarce znacznie gorzej niż produkty surowe. Przyjmuje się, iż powinny zostać z niej wyjęte i zjedzone maksymalnie po miesiącu od momentu ich zamrożenia.
Można je mrozić i przechowywać w zwykłej domowej zamrażarce w temperaturze co najmniej -18 °C. Przydatność mrożonych grzybów do spożycia to 6 miesięcy.
Mrozić nie wolno:
Przed mrożeniem różnych produktów warto opatrzyć ich opakowanie datą mrożenia - w ten sposób szybko będziemy mogli sprawdzić, czy coś nie leży w zamrażarce zbyt długo. Jeśli wkładamy do zamrażalnika produkty już mrożone w momencie zakupu, czas za jaki najpóźniej będzie trzeba je rozmrozić i zjeść, liczymy nie od daty kupna ale od daty ich fabrycznego spakowania i zamrożenia.
Ważne! Absolutnie nie można ponownie mrozić tego, co już wyjęliśmy z zamrażarki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl