Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Mrozić można prawie każde jedzenie - mięso, warzywa czy napoje. Produkty, które się do tego nie nadają, to np. kawa, majonez, śmietana, soki owocowe. Przede wszystkim temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż minus 18 stopni Celsjusza.

Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Aleksandra Hangel

Wystarczy znajomość kilku podstawowych zasad mrożenia, by znacznie ograniczyć wyrzucanie jedzenia, a przy tym zaoszczędzić pieniądze. W niskiej temperaturze żywność traci wartości jedynie w niewielkim stopniu. Rozmrożony produkt zazwyczaj wygląda, pachnie i smakuje tak samo, jak przed zamrożeniem.

Przyjmuje się, że temperatura w zamrażarce nie powinna przekraczać -18 stopni. Jeśli będzie wyższa, może rozpocząć się proces namnażania szkodliwych bakterii, które z kolei przyspieszają psucie się żywności. Warto zapamiętać, by świeżych produktów nie kłaść tuż przy tych zamrożonych – mogą spowodować miejscowe rozmrażanie tych drugich.

Ile czasu mogą leżeć poszczególne produkty?

Mięso:

- mięso mielone (niezależnie od gatunku)
- do 2 miesięcy
- mięso drobiowe - do 3 miesięcy
- dziczyzna (np. sarna, zając, dzik) – do 12 miesięcy
- kiełbasy - do 6 miesięcy
- mięso wieprzowe (np. schab) - do 6 miesięcy
- mięso cielęce - do 8 miesięcy
- mięso wołowe - do 8 miesięcy
- Ryby – do 4 miesięcy

Owoce:

- truskawki - do 3-4 miesięcy
- wiśnie - do 3-4 miesięcy
- maliny - do 3-4 miesięcy
- brzoskwinie – do 6 miesięcy
- morele – do 6 miesięcy
- nektarynki – do 6 miesięcy
- borówki – do 6 miesięcy
- jagody – do 6 miesięcy

Warzywa:

- marchew – do 6 miesięcy
- seler – do 6 miesięcy
- pasternak – do 6 miesięcy
- pietruszka – do 6 miesięcy
- buraki – do 6 miesięcy
- soja - 8 miesięcy
- fasola - 8 miesięcy
- ciecierzyca - 8 miesięcy
- soczewica - 8 miesięcy
- bób - 8 miesięcy
- papryka - 12 miesięcy
- bakłażan – 12 miesięcy
- cukinia – 12 miesięcy
- szpinak - 12 miesięcy
- dynia - 12 miesięcy

Dania gotowe:

Przygotowane już dania, szczególnie te gotowane, przechowuje się w zamrażarce znacznie gorzej niż produkty surowe. Przyjmuje się, iż powinny zostać z niej wyjęte i zjedzone maksymalnie po miesiącu od momentu ich zamrożenia.

Można je mrozić i przechowywać w zwykłej domowej zamrażarce w temperaturze co najmniej -18 °C. Przydatność mrożonych grzybów do spożycia to 6 miesięcy.

Mrozić nie wolno:

Produkty pakowane próżniowo, jajka w skorupkach, jajka na twardo, kawa, majonez, śmietana, sałatki, dressingi, nieotwarte konserwy, płatki, jabłka, melony, sałata, ziemniaki (z wyjątkiem puree i frytek), piwo i napoje gazowane.

Przed mrożeniem różnych produktów warto opatrzyć ich opakowanie datą mrożenia - w ten sposób szybko będziemy mogli sprawdzić, czy coś nie leży w zamrażarce zbyt długo. Jeśli wkładamy do zamrażalnika produkty już mrożone w momencie zakupu, czas za jaki najpóźniej będzie trzeba je rozmrozić i zjeść, liczymy nie od daty kupna ale od daty ich fabrycznego spakowania i zamrożenia.

Ważne! Absolutnie nie można ponownie mrozić tego, co już wyjęliśmy z zamrażarki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟