Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Mrozić można prawie każde jedzenie - mięso, warzywa czy napoje. Produkty, które się do tego nie nadają, to np. kawa, majonez, śmietana, soki owocowe. Przede wszystkim temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż minus 18 stopni Celsjusza.

Ile można przechowywać jedzenie w zamrażarce?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Aleksandra Hangel

Wystarczy znajomość kilku podstawowych zasad mrożenia, by znacznie ograniczyć wyrzucanie jedzenia, a przy tym zaoszczędzić pieniądze. W niskiej temperaturze żywność traci wartości jedynie w niewielkim stopniu. Rozmrożony produkt zazwyczaj wygląda, pachnie i smakuje tak samo, jak przed zamrożeniem.

Przyjmuje się, że temperatura w zamrażarce nie powinna przekraczać -18 stopni. Jeśli będzie wyższa, może rozpocząć się proces namnażania szkodliwych bakterii, które z kolei przyspieszają psucie się żywności. Warto zapamiętać, by świeżych produktów nie kłaść tuż przy tych zamrożonych – mogą spowodować miejscowe rozmrażanie tych drugich.

Ile czasu mogą leżeć poszczególne produkty?

Mięso:

- mięso mielone (niezależnie od gatunku)
- do 2 miesięcy
- mięso drobiowe - do 3 miesięcy
- dziczyzna (np. sarna, zając, dzik) – do 12 miesięcy
- kiełbasy - do 6 miesięcy
- mięso wieprzowe (np. schab) - do 6 miesięcy
- mięso cielęce - do 8 miesięcy
- mięso wołowe - do 8 miesięcy
- Ryby – do 4 miesięcy

Owoce:

- truskawki - do 3-4 miesięcy
- wiśnie - do 3-4 miesięcy
- maliny - do 3-4 miesięcy
- brzoskwinie – do 6 miesięcy
- morele – do 6 miesięcy
- nektarynki – do 6 miesięcy
- borówki – do 6 miesięcy
- jagody – do 6 miesięcy

Warzywa:

- marchew – do 6 miesięcy
- seler – do 6 miesięcy
- pasternak – do 6 miesięcy
- pietruszka – do 6 miesięcy
- buraki – do 6 miesięcy
- soja - 8 miesięcy
- fasola - 8 miesięcy
- ciecierzyca - 8 miesięcy
- soczewica - 8 miesięcy
- bób - 8 miesięcy
- papryka - 12 miesięcy
- bakłażan – 12 miesięcy
- cukinia – 12 miesięcy
- szpinak - 12 miesięcy
- dynia - 12 miesięcy

Dania gotowe:

Przygotowane już dania, szczególnie te gotowane, przechowuje się w zamrażarce znacznie gorzej niż produkty surowe. Przyjmuje się, iż powinny zostać z niej wyjęte i zjedzone maksymalnie po miesiącu od momentu ich zamrożenia.

Można je mrozić i przechowywać w zwykłej domowej zamrażarce w temperaturze co najmniej -18 °C. Przydatność mrożonych grzybów do spożycia to 6 miesięcy.

Mrozić nie wolno:

Produkty pakowane próżniowo, jajka w skorupkach, jajka na twardo, kawa, majonez, śmietana, sałatki, dressingi, nieotwarte konserwy, płatki, jabłka, melony, sałata, ziemniaki (z wyjątkiem puree i frytek), piwo i napoje gazowane.

Przed mrożeniem różnych produktów warto opatrzyć ich opakowanie datą mrożenia - w ten sposób szybko będziemy mogli sprawdzić, czy coś nie leży w zamrażarce zbyt długo. Jeśli wkładamy do zamrażalnika produkty już mrożone w momencie zakupu, czas za jaki najpóźniej będzie trzeba je rozmrozić i zjeść, liczymy nie od daty kupna ale od daty ich fabrycznego spakowania i zamrożenia.

Ważne! Absolutnie nie można ponownie mrozić tego, co już wyjęliśmy z zamrażarki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni