Ile grillować mięso? Zasady zdrowego grillowania

Grillowanie to jedna z najzdrowszych metod obróbki mięsa, ryb czy warzyw. Musimy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach. Atutem grillowania jest brak dodatku tłuszczu, a ten obecny w mięsie jest wytapiany. Jednocześnie zarówno produkty mięsne, jak i warzywa czy owoce grilluje się zazwyczaj bardzo krótko, a to sprawia, że pozostaje w nich więcej składników odżywczych.

Sprawdzamy, jak długo należy grillować mięso
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Grillowanie mięsa - jak długo?

W gruncie rzeczy nie ma znaczenia, czy na ruszcie ułożymy udka lub piersi z kurczaka, kotlety cielęce, schab, karkówkę, kiełbasę czy rybę. Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie - nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego.

Kawałek mięsa powinien mieć grubość ok. 1-2 cm. Pierś z kurczaka grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony. Skrzydełka i udka potrzebują nieco więcej czasu - od 30 do 35 minut. Karkówkę grillujemy ok. 4-6 minut z każdej strony. Z kolei burgery wołowe 5-6 minut na każdą ze stron. Żeberka grillujemy 20-25 minut.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Jak grillować mięso?

1. Wybierajmy mięso chude, bo tłuszcz, który się z grillowanych potraw wytapia i spada na rozżarzone węgle - spala się na nich, w efekcie czego powstają bardzo szkodliwe związki chemiczne. Te substancje osiadają na potrawie, a z nią trafiają do naszego organizmu.

2. Do mięsa i tłustych kiełbas należy używać specjalnych aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek. Ułatwiają one swobodne krążenie gorącego powietrza i nie pozwalają tłuszczowi skapywać.

3. Ważne jest też, by palenisko żarzyło się równomiernie, a ruszt był myty przed każdym użyciem. Najlepiej myć kratkę grilla zaraz po zakończeniu pieczenia, używając w tym celu płynu do mycia naczyń. Do szorowania grilla możemy używać także soli, dzięki której usuniemy przypalone pozostałości.

4. Pamiętajmy także, by nie dodawać podpałek w trakcie przygotowywania żywności.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm