Ile grillować mięso? Zasady zdrowego grillowania

Grillowanie to jedna z najzdrowszych metod obróbki mięsa, ryb czy warzyw. Musimy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach. Atutem grillowania jest brak dodatku tłuszczu, a ten obecny w mięsie jest wytapiany. Jednocześnie zarówno produkty mięsne, jak i warzywa czy owoce grilluje się zazwyczaj bardzo krótko, a to sprawia, że pozostaje w nich więcej składników odżywczych.

Sprawdzamy, jak długo należy grillować mięso
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Grillowanie mięsa - jak długo?

W gruncie rzeczy nie ma znaczenia, czy na ruszcie ułożymy udka lub piersi z kurczaka, kotlety cielęce, schab, karkówkę, kiełbasę czy rybę. Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie - nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego.

Kawałek mięsa powinien mieć grubość ok. 1-2 cm. Pierś z kurczaka grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony. Skrzydełka i udka potrzebują nieco więcej czasu - od 30 do 35 minut. Karkówkę grillujemy ok. 4-6 minut z każdej strony. Z kolei burgery wołowe 5-6 minut na każdą ze stron. Żeberka grillujemy 20-25 minut.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Jak grillować mięso?

1. Wybierajmy mięso chude, bo tłuszcz, który się z grillowanych potraw wytapia i spada na rozżarzone węgle - spala się na nich, w efekcie czego powstają bardzo szkodliwe związki chemiczne. Te substancje osiadają na potrawie, a z nią trafiają do naszego organizmu.

2. Do mięsa i tłustych kiełbas należy używać specjalnych aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek. Ułatwiają one swobodne krążenie gorącego powietrza i nie pozwalają tłuszczowi skapywać.

3. Ważne jest też, by palenisko żarzyło się równomiernie, a ruszt był myty przed każdym użyciem. Najlepiej myć kratkę grilla zaraz po zakończeniu pieczenia, używając w tym celu płynu do mycia naczyń. Do szorowania grilla możemy używać także soli, dzięki której usuniemy przypalone pozostałości.

4. Pamiętajmy także, by nie dodawać podpałek w trakcie przygotowywania żywności.

Zobacz też:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy