Marynata do karkówki. Jak ją zrobić?

Marynowanie mięsa to ważny etap jego przygotowania, szczególnie jeśli marzy nam się smaczne, soczyste mięso z grilla. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku i jest soczysta. Marynatę do karkówki można przyrządzić z miodem lub musztardą. Świetnie smakuje też marynata ziołowa.

Dzięki marynacie mięso będzie smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Getty Images

Do marynowania karkówki warto zabrać się przynajmniej 12 albo nawet 24 godziny wcześniej – tak długo marynowane mięso będzie najsmaczniejsze i nieprzesuszone. Marynatę najlepiej przygotować więc dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Jak zrobić marynatę do karkówki?

Marynata może być sucha albo mokra. Tę pierwszą zrobić najłatwiej – umyte, osuszone mięso należy pokroić w plastry i natrzeć przyprawami, np. czosnkiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, majerankiem, estragonem, kolendrą, cząbrem, bazylią, curry, pieprzem kajeńskim. Wybrane zioła warto ze sobą połączyć, ucierając je w moździerzu. Natarte mięso karkówki należy umieścić w naczyniu, owinąć folią i wstawić do lodówki.

Szykując mięso na grilla, częściej stosuje się marynaty mokre. Zazwyczaj zawierają oliwę (albo inny olej roślinny, np. rzepakowy), ocet winny, czosnek, miód, zioła. Bardzo smaczna jest marynata piwna lub z dodatkiem whisky.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Dużą popularnością cieszy się marynata do karkówki barbeque (BBQ). Jej składniki to oliwa (olej), pikantny keczup, sos sojowy, ocet jabłkowy, czosnek, cebula, ostra papryka. Niektórzy do marynaty BBQ dodają też… Coca-Colę i nic w tym dziwnego, skoro marynata barbeque pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.

Pomidorową marynatę do karkówki przygotujemy, oliwę albo olej roślinny łącząc z keczupem lub koncentratem pomidorowym i doprawiając do smaku. Oprócz soli i pieprzu warto dodać trochę oregano, ziół prowansalskich czy suszonej bazylii.

Uwaga! Marynat do karkówki nie powinno się zagęszczać mąką. Warto zadbać o dobrą jakość oliwy/oleju roślinnego. Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta, należy dodać więcej oliwy. Karkówkę najlepiej marynować od razu w plastrach, które układamy w naczyniu jeden na drugim.

Marynata do karkówki z miodem – przepis

Składniki tej marynaty to oliwa, miód (w równych proporcjach) oraz przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i ewentualnie odrobina chili. Oliwę należy utrzeć z miodem i wymieszać z przyprawami. Przygotowane do marynowania plastry nacieramy czosnkiem (albo wciskamy czosnek w ponacinane mięso), a następnie marynujemy.

Marynata do karkówki z musztardą – przepis

Marynata z musztardą ma wielu zwolenników, a to dlaczego, że obecny w musztardzie ocet powoduje, że mięso karkówki staje się miękkie. Taką marynatę należy przygotować, musztardę dokładnie łącząc z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie keczupem i przyprawami – np. solą, pieprzem, rozmarynem. Można dodać też miód. Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do marynaty dodać pieprz kajeński.

Marynata do karkówki ziołowa – przepis

Najważniejsze składniki ziołowej marynaty do karkówki to oliwa, czosnek i dowolne przyprawy – np. sól, majeranek, tymianek, oregano, wędzona papryka (zioła warto ze sobą mieszać i odkrywać własne kompozycje smakowe). Można dodać też ocet winny. Czosnek należy pokroić w plasterki i wcisnąć w ponacinaną karkówkę, a następnie dokładnie natrzeć ziołową marynatą i wstawić do lodówki – co najmniej na 2–3 godziny, optymalnie na całą noc lub dłużej.

Marynata z piwem do karkówki – przepis

Oliwę albo olej połączyć z piwem, najlepiej jasnym, dokładnie wymieszać. Dodać zioła – liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. W innej wersji oliwę/olej można połączyć z jasnym piwem, czosnkiem, cebulą, musztardą i przyprawami (np. mielonym kminkiem, wędzoną papryką, pieprzem, solą).

Najprostszy natomiast sposób na zamarynowanie karkówki w piwie to umyte, osuszone mięso pokroić w plastry, natrzeć przyprawami, umieścić w naczyniu i zalać jasnym piwem, a następnie zakryć i odstawić do lodówki – im dłużej, tym lepiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce