Marynata do karkówki. Jak ją zrobić?

Marynowanie mięsa to ważny etap jego przygotowania, szczególnie jeśli marzy nam się smaczne, soczyste mięso z grilla. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku i jest soczysta. Marynatę do karkówki można przyrządzić z miodem lub musztardą. Świetnie smakuje też marynata ziołowa.

Dzięki marynacie mięso będzie smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Getty Images

Do marynowania karkówki warto zabrać się przynajmniej 12 albo nawet 24 godziny wcześniej – tak długo marynowane mięso będzie najsmaczniejsze i nieprzesuszone. Marynatę najlepiej przygotować więc dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Jak zrobić marynatę do karkówki?

Marynata może być sucha albo mokra. Tę pierwszą zrobić najłatwiej – umyte, osuszone mięso należy pokroić w plastry i natrzeć przyprawami, np. czosnkiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, majerankiem, estragonem, kolendrą, cząbrem, bazylią, curry, pieprzem kajeńskim. Wybrane zioła warto ze sobą połączyć, ucierając je w moździerzu. Natarte mięso karkówki należy umieścić w naczyniu, owinąć folią i wstawić do lodówki.

Szykując mięso na grilla, częściej stosuje się marynaty mokre. Zazwyczaj zawierają oliwę (albo inny olej roślinny, np. rzepakowy), ocet winny, czosnek, miód, zioła. Bardzo smaczna jest marynata piwna lub z dodatkiem whisky.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Dużą popularnością cieszy się marynata do karkówki barbeque (BBQ). Jej składniki to oliwa (olej), pikantny keczup, sos sojowy, ocet jabłkowy, czosnek, cebula, ostra papryka. Niektórzy do marynaty BBQ dodają też… Coca-Colę i nic w tym dziwnego, skoro marynata barbeque pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.

Pomidorową marynatę do karkówki przygotujemy, oliwę albo olej roślinny łącząc z keczupem lub koncentratem pomidorowym i doprawiając do smaku. Oprócz soli i pieprzu warto dodać trochę oregano, ziół prowansalskich czy suszonej bazylii.

Uwaga! Marynat do karkówki nie powinno się zagęszczać mąką. Warto zadbać o dobrą jakość oliwy/oleju roślinnego. Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta, należy dodać więcej oliwy. Karkówkę najlepiej marynować od razu w plastrach, które układamy w naczyniu jeden na drugim.

Marynata do karkówki z miodem – przepis

Składniki tej marynaty to oliwa, miód (w równych proporcjach) oraz przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i ewentualnie odrobina chili. Oliwę należy utrzeć z miodem i wymieszać z przyprawami. Przygotowane do marynowania plastry nacieramy czosnkiem (albo wciskamy czosnek w ponacinane mięso), a następnie marynujemy.

Marynata do karkówki z musztardą – przepis

Marynata z musztardą ma wielu zwolenników, a to dlaczego, że obecny w musztardzie ocet powoduje, że mięso karkówki staje się miękkie. Taką marynatę należy przygotować, musztardę dokładnie łącząc z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie keczupem i przyprawami – np. solą, pieprzem, rozmarynem. Można dodać też miód. Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do marynaty dodać pieprz kajeński.

Marynata do karkówki ziołowa – przepis

Najważniejsze składniki ziołowej marynaty do karkówki to oliwa, czosnek i dowolne przyprawy – np. sól, majeranek, tymianek, oregano, wędzona papryka (zioła warto ze sobą mieszać i odkrywać własne kompozycje smakowe). Można dodać też ocet winny. Czosnek należy pokroić w plasterki i wcisnąć w ponacinaną karkówkę, a następnie dokładnie natrzeć ziołową marynatą i wstawić do lodówki – co najmniej na 2–3 godziny, optymalnie na całą noc lub dłużej.

Marynata z piwem do karkówki – przepis

Oliwę albo olej połączyć z piwem, najlepiej jasnym, dokładnie wymieszać. Dodać zioła – liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. W innej wersji oliwę/olej można połączyć z jasnym piwem, czosnkiem, cebulą, musztardą i przyprawami (np. mielonym kminkiem, wędzoną papryką, pieprzem, solą).

Najprostszy natomiast sposób na zamarynowanie karkówki w piwie to umyte, osuszone mięso pokroić w plastry, natrzeć przyprawami, umieścić w naczyniu i zalać jasnym piwem, a następnie zakryć i odstawić do lodówki – im dłużej, tym lepiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów