WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Marynata do karkówki. Jak ją zrobić?

Marynowanie mięsa to ważny etap jego przygotowania, szczególnie jeśli marzy nam się smaczne, soczyste mięso z grilla. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku i jest soczysta. Marynatę do karkówki można przyrządzić z miodem lub musztardą. Świetnie smakuje też marynata ziołowa.

Dzięki marynacie mięso będzie smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Getty Images
6

Do marynowania karkówki warto zabrać się przynajmniej 12 albo nawet 24 godziny wcześniej – tak długo marynowane mięso będzie najsmaczniejsze i nieprzesuszone. Marynatę najlepiej przygotować więc dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Jak zrobić marynatę do karkówki?

Marynata może być sucha albo mokra. Tę pierwszą zrobić najłatwiej – umyte, osuszone mięso należy pokroić w plastry i natrzeć przyprawami, np. czosnkiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, majerankiem, estragonem, kolendrą, cząbrem, bazylią, curry, pieprzem kajeńskim. Wybrane zioła warto ze sobą połączyć, ucierając je w moździerzu. Natarte mięso karkówki należy umieścić w naczyniu, owinąć folią i wstawić do lodówki.

Szykując mięso na grilla, częściej stosuje się marynaty mokre. Zazwyczaj zawierają oliwę (albo inny olej roślinny, np. rzepakowy), ocet winny, czosnek, miód, zioła. Bardzo smaczna jest marynata piwna lub z dodatkiem whisky.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Dużą popularnością cieszy się marynata do karkówki barbeque (BBQ). Jej składniki to oliwa (olej), pikantny keczup, sos sojowy, ocet jabłkowy, czosnek, cebula, ostra papryka. Niektórzy do marynaty BBQ dodają też… Coca-Colę i nic w tym dziwnego, skoro marynata barbeque pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.

Pomidorową marynatę do karkówki przygotujemy, oliwę albo olej roślinny łącząc z keczupem lub koncentratem pomidorowym i doprawiając do smaku. Oprócz soli i pieprzu warto dodać trochę oregano, ziół prowansalskich czy suszonej bazylii.

Uwaga! Marynat do karkówki nie powinno się zagęszczać mąką. Warto zadbać o dobrą jakość oliwy/oleju roślinnego. Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta, należy dodać więcej oliwy. Karkówkę najlepiej marynować od razu w plastrach, które układamy w naczyniu jeden na drugim.

Marynata do karkówki z miodem – przepis

Składniki tej marynaty to oliwa, miód (w równych proporcjach) oraz przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i ewentualnie odrobina chili. Oliwę należy utrzeć z miodem i wymieszać z przyprawami. Przygotowane do marynowania plastry nacieramy czosnkiem (albo wciskamy czosnek w ponacinane mięso), a następnie marynujemy.

Marynata do karkówki z musztardą – przepis

Marynata z musztardą ma wielu zwolenników, a to dlaczego, że obecny w musztardzie ocet powoduje, że mięso karkówki staje się miękkie. Taką marynatę należy przygotować, musztardę dokładnie łącząc z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie keczupem i przyprawami – np. solą, pieprzem, rozmarynem. Można dodać też miód. Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do marynaty dodać pieprz kajeński.

Marynata do karkówki ziołowa – przepis

Najważniejsze składniki ziołowej marynaty do karkówki to oliwa, czosnek i dowolne przyprawy – np. sól, majeranek, tymianek, oregano, wędzona papryka (zioła warto ze sobą mieszać i odkrywać własne kompozycje smakowe). Można dodać też ocet winny. Czosnek należy pokroić w plasterki i wcisnąć w ponacinaną karkówkę, a następnie dokładnie natrzeć ziołową marynatą i wstawić do lodówki – co najmniej na 2–3 godziny, optymalnie na całą noc lub dłużej.

Marynata z piwem do karkówki – przepis

Oliwę albo olej połączyć z piwem, najlepiej jasnym, dokładnie wymieszać. Dodać zioła – liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. W innej wersji oliwę/olej można połączyć z jasnym piwem, czosnkiem, cebulą, musztardą i przyprawami (np. mielonym kminkiem, wędzoną papryką, pieprzem, solą).

Najprostszy natomiast sposób na zamarynowanie karkówki w piwie to umyte, osuszone mięso pokroić w plastry, natrzeć przyprawami, umieścić w naczyniu i zalać jasnym piwem, a następnie zakryć i odstawić do lodówki – im dłużej, tym lepiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne