Trwa ładowanie...

Marynata do karkówki. Jak ją zrobić?

Marynowanie mięsa to ważny etap jego przygotowania, szczególnie jeśli marzy nam się smaczne, soczyste mięso z grilla. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku i jest soczysta. Marynatę do karkówki można przyrządzić z miodem lub musztardą. Świetnie smakuje też marynata ziołowa.

Marynata do karkówki. Jak ją zrobić?Źródło: Getty Images
d3r3fih
d3r3fih

Do marynowania karkówki warto zabrać się przynajmniej 12 albo nawet 24 godziny wcześniej – tak długo marynowane mięso będzie najsmaczniejsze i nieprzesuszone. Marynatę najlepiej przygotować więc dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Jak zrobić marynatę do karkówki?

Marynata może być sucha albo mokra. Tę pierwszą zrobić najłatwiej – umyte, osuszone mięso należy pokroić w plastry i natrzeć przyprawami, np. czosnkiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, majerankiem, estragonem, kolendrą, cząbrem, bazylią, curry, pieprzem kajeńskim. Wybrane zioła warto ze sobą połączyć, ucierając je w moździerzu. Natarte mięso karkówki należy umieścić w naczyniu, owinąć folią i wstawić do lodówki.

Szykując mięso na grilla, częściej stosuje się marynaty mokre. Zazwyczaj zawierają oliwę (albo inny olej roślinny, np. rzepakowy), ocet winny, czosnek, miód, zioła. Bardzo smaczna jest marynata piwna lub z dodatkiem whisky.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Dużą popularnością cieszy się marynata do karkówki barbeque (BBQ). Jej składniki to oliwa (olej), pikantny keczup, sos sojowy, ocet jabłkowy, czosnek, cebula, ostra papryka. Niektórzy do marynaty BBQ dodają też… Coca-Colę i nic w tym dziwnego, skoro marynata barbeque pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.

d3r3fih

Pomidorową marynatę do karkówki przygotujemy, oliwę albo olej roślinny łącząc z keczupem lub koncentratem pomidorowym i doprawiając do smaku. Oprócz soli i pieprzu warto dodać trochę oregano, ziół prowansalskich czy suszonej bazylii.

Uwaga! Marynat do karkówki nie powinno się zagęszczać mąką. Warto zadbać o dobrą jakość oliwy/oleju roślinnego. Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta, należy dodać więcej oliwy. Karkówkę najlepiej marynować od razu w plastrach, które układamy w naczyniu jeden na drugim.

Marynata do karkówki z miodem – przepis

Składniki tej marynaty to oliwa, miód (w równych proporcjach) oraz przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i ewentualnie odrobina chili. Oliwę należy utrzeć z miodem i wymieszać z przyprawami. Przygotowane do marynowania plastry nacieramy czosnkiem (albo wciskamy czosnek w ponacinane mięso), a następnie marynujemy.

Marynata do karkówki z musztardą – przepis

Marynata z musztardą ma wielu zwolenników, a to dlaczego, że obecny w musztardzie ocet powoduje, że mięso karkówki staje się miękkie. Taką marynatę należy przygotować, musztardę dokładnie łącząc z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie keczupem i przyprawami – np. solą, pieprzem, rozmarynem. Można dodać też miód. Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do marynaty dodać pieprz kajeński.

d3r3fih

Marynata do karkówki ziołowa – przepis

Najważniejsze składniki ziołowej marynaty do karkówki to oliwa, czosnek i dowolne przyprawy – np. sól, majeranek, tymianek, oregano, wędzona papryka (zioła warto ze sobą mieszać i odkrywać własne kompozycje smakowe). Można dodać też ocet winny. Czosnek należy pokroić w plasterki i wcisnąć w ponacinaną karkówkę, a następnie dokładnie natrzeć ziołową marynatą i wstawić do lodówki – co najmniej na 2–3 godziny, optymalnie na całą noc lub dłużej.

Marynata z piwem do karkówki – przepis

Oliwę albo olej połączyć z piwem, najlepiej jasnym, dokładnie wymieszać. Dodać zioła – liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. W innej wersji oliwę/olej można połączyć z jasnym piwem, czosnkiem, cebulą, musztardą i przyprawami (np. mielonym kminkiem, wędzoną papryką, pieprzem, solą).

Najprostszy natomiast sposób na zamarynowanie karkówki w piwie to umyte, osuszone mięso pokroić w plastry, natrzeć przyprawami, umieścić w naczyniu i zalać jasnym piwem, a następnie zakryć i odstawić do lodówki – im dłużej, tym lepiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj