Dietetyczne dania z rusztu. Grillujemy, nie tyjemy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Grill w wersji fit

Obraz
© 123RF

Grillowanie kojarzy nam się głównie z tłustymi mięsami, kiełbaskami i innymi tego typu potrawami. Dlatego też osoby, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę unikają takich dań jak ognia. Co jednak zrobić, by nie rezygnować ze spotkań ze znajomymi przy tradycyjnym ruszcie, a jednocześnie nie zrujnować sobie figury?

Odpowiedź wcale nie jest trudna. Wystarczy, że na grilla wrzucimy lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, które zachwycą smakiem, a nie przysporzą dodatkowych kilogramów. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szaszłyki z łososia

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast wieprzowiny czy wołowiny, możemy przygotować szaszłyki z łososia, którego zwarte mięso idealnie do tego się nadaje. Składniki: filety z łososia, bez skóry i ości, papryka żółta, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, oliwa z oliwek, suszony tymianek, pieprz i sól. Łososia kroimy na małe kawałki, starając się, by wszystkie były mniej więcej jednej wielkości. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Rybę polewamy oliwą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Patyczki bambusowe moczymy w wodzie i nadziewamy na nie po kolei: rybę, paprykę, pomidorka, cebulę. Układamy na ruszcie i pieczemy pięć minut, przewracamy i dopiekamy. Podajemy z sosem jogurtowym.

/ 6Faszerowane cukinie

Obraz
© 123RF

Warzywa z grilla to jedna z najlepszych propozycji dla osób, które dbają o sylwetkę. Szczególnie cenne są zapiekanki, bo podczas obróbki jarzyny nie tracą swoich właściwości. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: dwie średniej wielkości cukinie, kilka suszonych pomidorów, czosnek, pęczek zielonej pietruszki, chudy twaróg, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy delikatnie miąższ. Siekamy go i podsmażamy na oliwie. Dokładamy posiekane pomidory, czosnek, natkę pietruszki i pokruszony twaróg, wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii, zawijamy je folią aluminiową i pieczemy na grillu 15 minut.

/ 6Kurczak z papryką

Obraz
© 123RF

Pierś z kurczaka nie musi być gotowana, by była zdrowa. Można również upiec ją w całości na grillu lub przygotować potrawkę, która zachwyci nawet największych żarłoków. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka bez skóry, zielona i czerwona papryka, szczypiorek, czerwone chili, kilka szalotek, olej, mielona kolendra, sól. Kurczaka kroimy w dość cienkie paski. Wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami, dolewamy dwie łyżki oleju, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Z folii aluminiowej robimy torebkę, wrzucamy kurczaka na przemian z pokrojoną drobno papryką, chili, szczypiorkiem i szalotkami. Dokładnie zamykamy torebkę, układamy na ruszcie i pieczemy nad węglami pół godziny.

/ 6Pstrąg z koprem

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczone w całości ryby to kwintesencja dietetycznego grilla. Odpowiednio przyrządzone są soczyste, zachowują swój smak, a pieczone praktycznie bez tłuszczu są niskokaloryczne. Do przygotowania naszego dania potrzeba: oczyszczony z łusek i wypatroszony pstrąg, bulwa kopru włoskiego, dwie cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Koper kroimy na bardzo cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na kilka minut. Rybę oprószamy solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, wkładamy plasterki kopru i plastry wyparzonej cytryny. Rybę nacieramy oliwą, układamy na aluminiowej tacce i pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony.

/ 6Kiełbaski z indyka

Obraz
© 123RF

Zamiast zwykłych, zawierających sporo tłuszczu kiełbasek, warto przygotować własne, najlepiej z chudego mięsa. Indyk nadaje się do tego znakomicie. Mięso z piersi indyka mielimy w maszynce do mięsa. Wkładamy je do miski i dodajemy zmiażdżony w moździerzu czosnek (tyle, ile lubimy), suszony majeranek, świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dolewamy pół szklanki bardzo zimnej wody i jeszcze raz porządnie ugniatamy, aż mięso wchłonie całą wodę. Wstawiamy wszystko na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy, na patyczkach bambusowych kształtujemy cienkie "kiełbaski". Smarujemy oliwą i pieczemy, aż mięso się przyrumieni.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę