Grill w wersji fit
Grillowanie kojarzy nam się głównie z tłustymi mięsami, kiełbaskami i innymi tego typu potrawami. Dlatego też osoby, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę unikają takich dań jak ognia. Co jednak zrobić, by nie rezygnować ze spotkań ze znajomymi przy tradycyjnym ruszcie, a jednocześnie nie zrujnować sobie figury?
Odpowiedź wcale nie jest trudna. Wystarczy, że na grilla wrzucimy lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, które zachwycą smakiem, a nie przysporzą dodatkowych kilogramów. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Szaszłyki z łososia
Zamiast wieprzowiny czy wołowiny, możemy przygotować szaszłyki z łososia, którego zwarte mięso idealnie do tego się nadaje. Składniki: filety z łososia, bez skóry i ości, papryka żółta, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, oliwa z oliwek, suszony tymianek, pieprz i sól. Łososia kroimy na małe kawałki, starając się, by wszystkie były mniej więcej jednej wielkości. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Rybę polewamy oliwą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Patyczki bambusowe moczymy w wodzie i nadziewamy na nie po kolei: rybę, paprykę, pomidorka, cebulę. Układamy na ruszcie i pieczemy pięć minut, przewracamy i dopiekamy. Podajemy z sosem jogurtowym.
Faszerowane cukinie
Warzywa z grilla to jedna z najlepszych propozycji dla osób, które dbają o sylwetkę. Szczególnie cenne są zapiekanki, bo podczas obróbki jarzyny nie tracą swoich właściwości. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: dwie średniej wielkości cukinie, kilka suszonych pomidorów, czosnek, pęczek zielonej pietruszki, chudy twaróg, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy delikatnie miąższ. Siekamy go i podsmażamy na oliwie. Dokładamy posiekane pomidory, czosnek, natkę pietruszki i pokruszony twaróg, wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii, zawijamy je folią aluminiową i pieczemy na grillu 15 minut.
Kurczak z papryką
Pierś z kurczaka nie musi być gotowana, by była zdrowa. Można również upiec ją w całości na grillu lub przygotować potrawkę, która zachwyci nawet największych żarłoków. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka bez skóry, zielona i czerwona papryka, szczypiorek, czerwone chili, kilka szalotek, olej, mielona kolendra, sól. Kurczaka kroimy w dość cienkie paski. Wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami, dolewamy dwie łyżki oleju, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Z folii aluminiowej robimy torebkę, wrzucamy kurczaka na przemian z pokrojoną drobno papryką, chili, szczypiorkiem i szalotkami. Dokładnie zamykamy torebkę, układamy na ruszcie i pieczemy nad węglami pół godziny.
Pstrąg z koprem
Pieczone w całości ryby to kwintesencja dietetycznego grilla. Odpowiednio przyrządzone są soczyste, zachowują swój smak, a pieczone praktycznie bez tłuszczu są niskokaloryczne. Do przygotowania naszego dania potrzeba: oczyszczony z łusek i wypatroszony pstrąg, bulwa kopru włoskiego, dwie cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Koper kroimy na bardzo cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na kilka minut. Rybę oprószamy solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, wkładamy plasterki kopru i plastry wyparzonej cytryny. Rybę nacieramy oliwą, układamy na aluminiowej tacce i pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony.
Kiełbaski z indyka
Zamiast zwykłych, zawierających sporo tłuszczu kiełbasek, warto przygotować własne, najlepiej z chudego mięsa. Indyk nadaje się do tego znakomicie. Mięso z piersi indyka mielimy w maszynce do mięsa. Wkładamy je do miski i dodajemy zmiażdżony w moździerzu czosnek (tyle, ile lubimy), suszony majeranek, świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dolewamy pół szklanki bardzo zimnej wody i jeszcze raz porządnie ugniatamy, aż mięso wchłonie całą wodę. Wstawiamy wszystko na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy, na patyczkach bambusowych kształtujemy cienkie "kiełbaski". Smarujemy oliwą i pieczemy, aż mięso się przyrumieni.