Dietetyczne dania z rusztu. Grillujemy, nie tyjemy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Grill w wersji fit

Obraz
© 123RF

Grillowanie kojarzy nam się głównie z tłustymi mięsami, kiełbaskami i innymi tego typu potrawami. Dlatego też osoby, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę unikają takich dań jak ognia. Co jednak zrobić, by nie rezygnować ze spotkań ze znajomymi przy tradycyjnym ruszcie, a jednocześnie nie zrujnować sobie figury?

Odpowiedź wcale nie jest trudna. Wystarczy, że na grilla wrzucimy lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, które zachwycą smakiem, a nie przysporzą dodatkowych kilogramów. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szaszłyki z łososia

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast wieprzowiny czy wołowiny, możemy przygotować szaszłyki z łososia, którego zwarte mięso idealnie do tego się nadaje. Składniki: filety z łososia, bez skóry i ości, papryka żółta, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, oliwa z oliwek, suszony tymianek, pieprz i sól. Łososia kroimy na małe kawałki, starając się, by wszystkie były mniej więcej jednej wielkości. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Rybę polewamy oliwą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Patyczki bambusowe moczymy w wodzie i nadziewamy na nie po kolei: rybę, paprykę, pomidorka, cebulę. Układamy na ruszcie i pieczemy pięć minut, przewracamy i dopiekamy. Podajemy z sosem jogurtowym.

/ 6Faszerowane cukinie

Obraz
© 123RF

Warzywa z grilla to jedna z najlepszych propozycji dla osób, które dbają o sylwetkę. Szczególnie cenne są zapiekanki, bo podczas obróbki jarzyny nie tracą swoich właściwości. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: dwie średniej wielkości cukinie, kilka suszonych pomidorów, czosnek, pęczek zielonej pietruszki, chudy twaróg, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy delikatnie miąższ. Siekamy go i podsmażamy na oliwie. Dokładamy posiekane pomidory, czosnek, natkę pietruszki i pokruszony twaróg, wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii, zawijamy je folią aluminiową i pieczemy na grillu 15 minut.

/ 6Kurczak z papryką

Obraz
© 123RF

Pierś z kurczaka nie musi być gotowana, by była zdrowa. Można również upiec ją w całości na grillu lub przygotować potrawkę, która zachwyci nawet największych żarłoków. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka bez skóry, zielona i czerwona papryka, szczypiorek, czerwone chili, kilka szalotek, olej, mielona kolendra, sól. Kurczaka kroimy w dość cienkie paski. Wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami, dolewamy dwie łyżki oleju, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Z folii aluminiowej robimy torebkę, wrzucamy kurczaka na przemian z pokrojoną drobno papryką, chili, szczypiorkiem i szalotkami. Dokładnie zamykamy torebkę, układamy na ruszcie i pieczemy nad węglami pół godziny.

/ 6Pstrąg z koprem

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczone w całości ryby to kwintesencja dietetycznego grilla. Odpowiednio przyrządzone są soczyste, zachowują swój smak, a pieczone praktycznie bez tłuszczu są niskokaloryczne. Do przygotowania naszego dania potrzeba: oczyszczony z łusek i wypatroszony pstrąg, bulwa kopru włoskiego, dwie cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Koper kroimy na bardzo cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na kilka minut. Rybę oprószamy solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, wkładamy plasterki kopru i plastry wyparzonej cytryny. Rybę nacieramy oliwą, układamy na aluminiowej tacce i pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony.

/ 6Kiełbaski z indyka

Obraz
© 123RF

Zamiast zwykłych, zawierających sporo tłuszczu kiełbasek, warto przygotować własne, najlepiej z chudego mięsa. Indyk nadaje się do tego znakomicie. Mięso z piersi indyka mielimy w maszynce do mięsa. Wkładamy je do miski i dodajemy zmiażdżony w moździerzu czosnek (tyle, ile lubimy), suszony majeranek, świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dolewamy pół szklanki bardzo zimnej wody i jeszcze raz porządnie ugniatamy, aż mięso wchłonie całą wodę. Wstawiamy wszystko na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy, na patyczkach bambusowych kształtujemy cienkie "kiełbaski". Smarujemy oliwą i pieczemy, aż mięso się przyrumieni.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji