Trwa ładowanie...

Ile gotują się przepiórcze jaja? To je odróżnia od jajek kurzych

Przepiórcze jaja wciąż są u nas niedoceniane. A szkoda, bo są pyszne, zdrowe, a w dodatku mogą je spożywać nawet alergicy. Co warto wiedzieć o przepiórczych jajach? Jak je gotować? Sprawdźmy

Jak gotować przepiórcze jaja, by były smaczne?Jak gotować przepiórcze jaja, by były smaczne?Źródło: 123RF
d9zj1o7
d9zj1o7

Przepiórcze jaja – właściwości i zastosowanie

Przepiórcze jaja wyglądają niepozornie, ale te maleństwa mają moc. Zawierają pokaźną ilość witaminy A, D, E, K oraz C i witamin z grupy B. Są też bardziej kaloryczne w porównaniu z jajami kurzymi, ale za to zawierają równie dużo magnezu, potasu, cynku, żelaza, miedzi i fosforu. W dodatku w odróżnieniu od mocno alergizujących jaj kurzych te przepiórcze mogą jeść alergicy.

Smacznego! Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Cóż, przepiórcze jaja to zdecydowanie samo zdrowie, co doceniają Azjaci – to zwłaszcza na rynku azjatyckim można zaobserwować wyjątkowy popyt na przepiórcze jaja. We Francji podaje się je na surowo do tatara, Włosi lubią przepiórcze jaja dodawać do sałatek, a Hiszpanie wykorzystują je do przekąsek zwanych tapas.

U nas wciąż są mało popularne. A szkoda, bo są pyszne. Może czas to zmienić? Świąteczna sałatka czy zupa chrzanowa będą się pięknie prezentować z małymi jajeczkami. Ale uwaga! Jaja przepiórcze gotuje się inaczej niż jajka kurze.

Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?

Jak gotować przepiórcze jaja?

Przepiórcze jajo jest czterokrotnie mniejsze od jajka kurzego – ale amatorów jajek skusić może informacja, że zaskakująco duże jest żółtko. Choć większość może powiedzieć, że jajka przepiórcze smakują tak jak kurze, to prawdziwi koneserzy nie zgodzą się z tym twierdzeniem – ich zdaniem jajko przepiórcze ma bardziej intensywny smak.

d9zj1o7

Jak ugotować przepiórcze jajko? Oto krótka instrukcja

  1. Przepiórcze jaja włóż do wrzącej wody. Pamiętaj, że musisz je wcześniej wyjąć z lodówki – w przeciwnym wypadku skorupka może pęknąć. Jeżeli któreś jajko od razu wypłynie na powierzchnię, wyrzuć je – jest zepsute.
  2. Gotuj jajka przez 3 minuty, jeśli chcesz, by były na twardo. Przepiórcze jajka na miękko potrzebują zaledwie 1,5 minuty!
  3. Przełóż jaja do zimnej wody – po około 5 minutach będzie łatwiej je obrać.
  4. Użyj w tym celu noża, by przeciąć skorupkę. W odróżnieniu od kurzych jaj przepiórcze mają twardą skorupkę, a także błonkę, którą niełatwo usunąć.
  5. Podawaj przekrojone na pół, w ten sposób będą się pięknie prezentować.
Sałatka z przepiórczym jajkiem 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d9zj1o7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj