Ile gotują się przepiórcze jaja? To je odróżnia od jajek kurzych

Przepiórcze jaja wciąż są u nas niedoceniane. A szkoda, bo są pyszne, zdrowe, a w dodatku mogą je spożywać nawet alergicy. Co warto wiedzieć o przepiórczych jajach? Jak je gotować? Sprawdźmy

Przepiórcze jajka na twardoJak gotować przepiórcze jaja, by były smaczne?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Przepiórcze jaja – właściwości i zastosowanie

Przepiórcze jaja wyglądają niepozornie, ale te maleństwa mają moc. Zawierają pokaźną ilość witaminy A, D, E, K oraz C i witamin z grupy B. Są też bardziej kaloryczne w porównaniu z jajami kurzymi, ale za to zawierają równie dużo magnezu, potasu, cynku, żelaza, miedzi i fosforu. W dodatku w odróżnieniu od mocno alergizujących jaj kurzych te przepiórcze mogą jeść alergicy.

Smacznego! Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Cóż, przepiórcze jaja to zdecydowanie samo zdrowie, co doceniają Azjaci – to zwłaszcza na rynku azjatyckim można zaobserwować wyjątkowy popyt na przepiórcze jaja. We Francji podaje się je na surowo do tatara, Włosi lubią przepiórcze jaja dodawać do sałatek, a Hiszpanie wykorzystują je do przekąsek zwanych tapas.

U nas wciąż są mało popularne. A szkoda, bo są pyszne. Może czas to zmienić? Świąteczna sałatka czy zupa chrzanowa będą się pięknie prezentować z małymi jajeczkami. Ale uwaga! Jaja przepiórcze gotuje się inaczej niż jajka kurze.

Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?

Jak gotować przepiórcze jaja?

Przepiórcze jajo jest czterokrotnie mniejsze od jajka kurzego – ale amatorów jajek skusić może informacja, że zaskakująco duże jest żółtko. Choć większość może powiedzieć, że jajka przepiórcze smakują tak jak kurze, to prawdziwi koneserzy nie zgodzą się z tym twierdzeniem – ich zdaniem jajko przepiórcze ma bardziej intensywny smak.

Jak ugotować przepiórcze jajko? Oto krótka instrukcja

  1. Przepiórcze jaja włóż do wrzącej wody. Pamiętaj, że musisz je wcześniej wyjąć z lodówki – w przeciwnym wypadku skorupka może pęknąć. Jeżeli któreś jajko od razu wypłynie na powierzchnię, wyrzuć je – jest zepsute.
  2. Gotuj jajka przez 3 minuty, jeśli chcesz, by były na twardo. Przepiórcze jajka na miękko potrzebują zaledwie 1,5 minuty!
  3. Przełóż jaja do zimnej wody – po około 5 minutach będzie łatwiej je obrać.
  4. Użyj w tym celu noża, by przeciąć skorupkę. W odróżnieniu od kurzych jaj przepiórcze mają twardą skorupkę, a także błonkę, którą niełatwo usunąć.
  5. Podawaj przekrojone na pół, w ten sposób będą się pięknie prezentować.
Sałatka z przepiórczym jajkiem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów