Ile gotują się przepiórcze jaja? To je odróżnia od jajek kurzych
Przepiórcze jaja wciąż są u nas niedoceniane. A szkoda, bo są pyszne, zdrowe, a w dodatku mogą je spożywać nawet alergicy. Co warto wiedzieć o przepiórczych jajach? Jak je gotować? Sprawdźmy
Przepiórcze jaja – właściwości i zastosowanie
Przepiórcze jaja wyglądają niepozornie, ale te maleństwa mają moc. Zawierają pokaźną ilość witaminy A, D, E, K oraz C i witamin z grupy B. Są też bardziej kaloryczne w porównaniu z jajami kurzymi, ale za to zawierają równie dużo magnezu, potasu, cynku, żelaza, miedzi i fosforu. W dodatku w odróżnieniu od mocno alergizujących jaj kurzych te przepiórcze mogą jeść alergicy.
Smacznego! Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Cóż, przepiórcze jaja to zdecydowanie samo zdrowie, co doceniają Azjaci – to zwłaszcza na rynku azjatyckim można zaobserwować wyjątkowy popyt na przepiórcze jaja. We Francji podaje się je na surowo do tatara, Włosi lubią przepiórcze jaja dodawać do sałatek, a Hiszpanie wykorzystują je do przekąsek zwanych tapas.
U nas wciąż są mało popularne. A szkoda, bo są pyszne. Może czas to zmienić? Świąteczna sałatka czy zupa chrzanowa będą się pięknie prezentować z małymi jajeczkami. Ale uwaga! Jaja przepiórcze gotuje się inaczej niż jajka kurze.
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Jak gotować przepiórcze jaja?
Przepiórcze jajo jest czterokrotnie mniejsze od jajka kurzego – ale amatorów jajek skusić może informacja, że zaskakująco duże jest żółtko. Choć większość może powiedzieć, że jajka przepiórcze smakują tak jak kurze, to prawdziwi koneserzy nie zgodzą się z tym twierdzeniem – ich zdaniem jajko przepiórcze ma bardziej intensywny smak.
Jak ugotować przepiórcze jajko? Oto krótka instrukcja
- Przepiórcze jaja włóż do wrzącej wody. Pamiętaj, że musisz je wcześniej wyjąć z lodówki – w przeciwnym wypadku skorupka może pęknąć. Jeżeli któreś jajko od razu wypłynie na powierzchnię, wyrzuć je – jest zepsute.
- Gotuj jajka przez 3 minuty, jeśli chcesz, by były na twardo. Przepiórcze jajka na miękko potrzebują zaledwie 1,5 minuty!
- Przełóż jaja do zimnej wody – po około 5 minutach będzie łatwiej je obrać.
- Użyj w tym celu noża, by przeciąć skorupkę. W odróżnieniu od kurzych jaj przepiórcze mają twardą skorupkę, a także błonkę, którą niełatwo usunąć.
- Podawaj przekrojone na pół, w ten sposób będą się pięknie prezentować.
Zobacz także: