Ile gotują się przepiórcze jaja? To je odróżnia od jajek kurzych

Przepiórcze jaja wciąż są u nas niedoceniane. A szkoda, bo są pyszne, zdrowe, a w dodatku mogą je spożywać nawet alergicy. Co warto wiedzieć o przepiórczych jajach? Jak je gotować? Sprawdźmy

Przepiórcze jajka na twardoJak gotować przepiórcze jaja, by były smaczne?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Przepiórcze jaja – właściwości i zastosowanie

Przepiórcze jaja wyglądają niepozornie, ale te maleństwa mają moc. Zawierają pokaźną ilość witaminy A, D, E, K oraz C i witamin z grupy B. Są też bardziej kaloryczne w porównaniu z jajami kurzymi, ale za to zawierają równie dużo magnezu, potasu, cynku, żelaza, miedzi i fosforu. W dodatku w odróżnieniu od mocno alergizujących jaj kurzych te przepiórcze mogą jeść alergicy.

Smacznego! Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Cóż, przepiórcze jaja to zdecydowanie samo zdrowie, co doceniają Azjaci – to zwłaszcza na rynku azjatyckim można zaobserwować wyjątkowy popyt na przepiórcze jaja. We Francji podaje się je na surowo do tatara, Włosi lubią przepiórcze jaja dodawać do sałatek, a Hiszpanie wykorzystują je do przekąsek zwanych tapas.

U nas wciąż są mało popularne. A szkoda, bo są pyszne. Może czas to zmienić? Świąteczna sałatka czy zupa chrzanowa będą się pięknie prezentować z małymi jajeczkami. Ale uwaga! Jaja przepiórcze gotuje się inaczej niż jajka kurze.

Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?

Jak gotować przepiórcze jaja?

Przepiórcze jajo jest czterokrotnie mniejsze od jajka kurzego – ale amatorów jajek skusić może informacja, że zaskakująco duże jest żółtko. Choć większość może powiedzieć, że jajka przepiórcze smakują tak jak kurze, to prawdziwi koneserzy nie zgodzą się z tym twierdzeniem – ich zdaniem jajko przepiórcze ma bardziej intensywny smak.

Jak ugotować przepiórcze jajko? Oto krótka instrukcja

  1. Przepiórcze jaja włóż do wrzącej wody. Pamiętaj, że musisz je wcześniej wyjąć z lodówki – w przeciwnym wypadku skorupka może pęknąć. Jeżeli któreś jajko od razu wypłynie na powierzchnię, wyrzuć je – jest zepsute.
  2. Gotuj jajka przez 3 minuty, jeśli chcesz, by były na twardo. Przepiórcze jajka na miękko potrzebują zaledwie 1,5 minuty!
  3. Przełóż jaja do zimnej wody – po około 5 minutach będzie łatwiej je obrać.
  4. Użyj w tym celu noża, by przeciąć skorupkę. W odróżnieniu od kurzych jaj przepiórcze mają twardą skorupkę, a także błonkę, którą niełatwo usunąć.
  5. Podawaj przekrojone na pół, w ten sposób będą się pięknie prezentować.
Sałatka z przepiórczym jajkiem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść