Wielkanocne tradycje kulinarne w nowej odsłonie
Wielkanoc to bardzo ważne i tradycyjne święta w naszej kulturze i obszarze geograficznym. Zarówno w sferze religijnej, jak i rodzinnej. Jak wykazują badania, w dalszym ciągu większość Polaków wybiera spędzanie świąt w gronie rodzinnym.
Na polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć klasycznych i tradycyjnych potraw. Ale coraz bardziej odchodzimy od tradycji kulinarnej i modyfikujemy znane nam od pokoleń świąteczne przepisy, dodając nieco nowego - stosując nowe techniki przygotowania, dodając międzynarodowe składniki lub przygotowując dania uwzględniając diety wykluczające - wegańskie lub bezglutenowe.
Menu wielkanocne
Polskie święta wielkanocne to głównie potrawy mięsne - pieczone, wędzone lub gotowane. Warto urozmaicić ich smak nowymi lekkimi dodatkami - owocami, warzywami i sosami.
Jeżeli chcemy uzyskać nowe odsłony znanych dań mięsnych - pieczonego schabu lub kurczaka, wystarczy je podać z aromatycznym sosem żurawinowym lub porzeczkowym.
Jak wygląda Wielkanoc na świecie?
Tradycyjne sałatki jarzynowe można wzbogacić lekkim sosem jogurtowym zamiast majonezu i dodatkiem owoców - kiwi czy mango.
A co z jajkami, symbolem wielkanocnym? Tradycyjnie podajemy je faszerowane lub z majonezem. Może warto je zapiec pod chrzanowym sosem lub przygotować po szkocku. Ciekawe i niebanalne a przy tym z tradycją.
Jeżeli przejdziemy do deserów, to niezmiennie królową słodkiego stołu w te święta jest baba. Mamy na nią sporo rodzimych przepisów i nie wyobrażamy sobie bez jej obecności wielkanocnych świąt.
Sięgnijmy zatem po niestandardowe dodatki i składniki - polewę z tahini, suszone jagody goji, krem z mascarpone i pomarańczą.
A tradycyjne mazurki? Zamiast nadzienia z kajmaku i czekolady, dodajmy krem pistacjowy lub mus z marakui.
Dla wegan wielkanoc może być świętem pieczonych warzyw z sosem teriyaki, pasztetu z soczewicy, żuru na grzybowym wywarze czy deseru z tapioki podanego w formie babki.
Możliwości na święta w nowej odsłonie jest wiele. Przygotowując takie potrawy z nutą nowoczesności, nie zapominajmy o dekoracji stołu. Piękna aranżacja będzie uzupełnieniem kulinarnych nowości. Dbajmy też o dobrą atmosferę i nie zapominajmy o kontaktach z tymi, którzy nie mogą z nami usiąść do wielkanocnego stołu - ze względu na ograniczenia pandemiczne lub odległość, jaka nas dzieli.
Wołowina z sosem żurawinowym i orzechami
Składniki:
- 1 kg wołowiny do duszenia
- 1 marchew
- 2 cebule
- 250 ml octu z czerwonego wina
- 500 ml wody
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 400 ml wywaru mięsnego lub bulionu z warzyw
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej 4
- 0 g orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mięso wraz z marynatą wkładamy do torby foliowej z suwakiem, dobrze ją zamykamy i marynujemy w lodówce przez 2-3 dni, obracając co jakiś czas. Wyjmujemy mięso z marynaty.
- Marynatę przecedzamy przez sito. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym.
- W rondlu do duszenia rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim mięso z każdej strony. Dolewamy marynatę i wywar mięsny/bulion.
- Dusimy pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Rozprowadzamy w nim mąkę i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
- Orzechy siekamy i prażymy przez chwilę na patelni.
- Do sosu dodajemy orzechy i żurawinę, ponownie doprawiamy do smaku.
- Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Do tego mięsa podajemy także kluski ziemniaczane.
Jajka faszerowane chrzanem i imbirem
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek
- 3 łyżki chrzanu
- 1/2 łyżki startego imbiru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
- Każde jajko kroimy na pół i wyjmujemy żółtko, które wkładamy do kielicha blendera.
- Dodajemy chrzan, majonez, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i imbir.
- Miksujemy na jednolitą masę, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nakładamy na białka jajek.
Babka herbaciana z konfiturą figową
- 1 kubek mocnej świeżo zaparzonej herbaty Earl Grey - 2 torebki
- 2 jaja
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 2 kubki mąki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 czubate łyżki konfitury figowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Zaparzamy herbatę. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Foremkę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
- Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na puszystą masę.
- Dolewamy olej i miksując wolno wlewamy jeszcze lekko ciepłą herbatę.
- Następnie porcjami dodajemy mąkę i sodę. Na koniec dodajemy konfiturę figową i łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 30-40 minut do "suchego patyczka". Wyjmujemy formę z ciastem i zostawiamy na 10 minut, a potem delikatnie wyjmujemy babkę z formy.
- Przygotowujemy lukier mieszając składniki i polewamy nim babkę.