Wielkanocne tradycje kulinarne w nowej odsłonie

Wielkanoc to bardzo ważne i tradycyjne święta w naszej kulturze i obszarze geograficznym. Zarówno w sferze religijnej, jak i rodzinnej. Jak wykazują badania, w dalszym ciągu większość Polaków wybiera spędzanie świąt w gronie rodzinnym.

Żurek wielkanocnyCo podać na Wielkanoc?
Źródło zdjęć: © 123RF

Na polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć klasycznych i tradycyjnych potraw. Ale coraz bardziej odchodzimy od tradycji kulinarnej i modyfikujemy znane nam od pokoleń świąteczne przepisy, dodając nieco nowego - stosując nowe techniki przygotowania, dodając międzynarodowe składniki lub przygotowując dania uwzględniając diety wykluczające - wegańskie lub bezglutenowe.

Menu wielkanocne

Polskie święta wielkanocne to głównie potrawy mięsne - pieczone, wędzone lub gotowane. Warto urozmaicić ich smak nowymi lekkimi dodatkami - owocami, warzywami i sosami.

Jeżeli chcemy uzyskać nowe odsłony znanych dań mięsnych - pieczonego schabu lub kurczaka, wystarczy je podać z aromatycznym sosem żurawinowym lub porzeczkowym.

Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Tradycyjne sałatki jarzynowe można wzbogacić lekkim sosem jogurtowym zamiast majonezu i dodatkiem owoców - kiwi czy mango.

A co z jajkami, symbolem wielkanocnym? Tradycyjnie podajemy je faszerowane lub z majonezem. Może warto je zapiec pod chrzanowym sosem lub przygotować po szkocku. Ciekawe i niebanalne a przy tym z tradycją.

Jeżeli przejdziemy do deserów, to niezmiennie królową słodkiego stołu w te święta jest baba. Mamy na nią sporo rodzimych przepisów i nie wyobrażamy sobie bez jej obecności wielkanocnych świąt.

Sięgnijmy zatem po niestandardowe dodatki i składniki - polewę z tahini, suszone jagody goji, krem z mascarpone i pomarańczą.

A tradycyjne mazurki? Zamiast nadzienia z kajmaku i czekolady, dodajmy krem pistacjowy lub mus z marakui.

Dla wegan wielkanoc może być świętem pieczonych warzyw z sosem teriyaki, pasztetu z soczewicy, żuru na grzybowym wywarze czy deseru z tapioki podanego w formie babki.

Możliwości na święta w nowej odsłonie jest wiele. Przygotowując takie potrawy z nutą nowoczesności, nie zapominajmy o dekoracji stołu. Piękna aranżacja będzie uzupełnieniem kulinarnych nowości. Dbajmy też o dobrą atmosferę i nie zapominajmy o kontaktach z tymi, którzy nie mogą z nami usiąść do wielkanocnego stołu - ze względu na ograniczenia pandemiczne lub odległość, jaka nas dzieli.

Wołowina z sosem żurawinowym i orzechami

Składniki:

  • 1 kg wołowiny do duszenia
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 500 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 400 ml wywaru mięsnego lub bulionu z warzyw
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 4
  • 0 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mięso wraz z marynatą wkładamy do torby foliowej z suwakiem, dobrze ją zamykamy i marynujemy w lodówce przez 2-3 dni, obracając co jakiś czas. Wyjmujemy mięso z marynaty.
  3. Marynatę przecedzamy przez sito. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. W rondlu do duszenia rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim mięso z każdej strony. Dolewamy marynatę i wywar mięsny/bulion.
  5. Dusimy pod przykryciem przez ok. godzinę.
  6. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Rozprowadzamy w nim mąkę i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
  7. Orzechy siekamy i prażymy przez chwilę na patelni.
  8. Do sosu dodajemy orzechy i żurawinę, ponownie doprawiamy do smaku.
  9. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Do tego mięsa podajemy także kluski ziemniaczane.

Jajka faszerowane chrzanem i imbirem

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
  2. Każde jajko kroimy na pół i wyjmujemy żółtko, które wkładamy do kielicha blendera.
  3. Dodajemy chrzan, majonez, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i imbir.
  4. Miksujemy na jednolitą masę, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nakładamy na białka jajek.

Babka herbaciana z konfiturą figową

  • 1 kubek mocnej świeżo zaparzonej herbaty Earl Grey - 2 torebki
  • 2 jaja
  • 1 kubek cukru trzcinowego
  • 2 kubki mąki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 czubate łyżki konfitury figowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Zaparzamy herbatę. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Foremkę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
  2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na puszystą masę.
  3. Dolewamy olej i miksując wolno wlewamy jeszcze lekko ciepłą herbatę.
  4. Następnie porcjami dodajemy mąkę i sodę. Na koniec dodajemy konfiturę figową i łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę.
  5. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 30-40 minut do "suchego patyczka". Wyjmujemy formę z ciastem i zostawiamy na 10 minut, a potem delikatnie wyjmujemy babkę z formy.
  6. Przygotowujemy lukier mieszając składniki i polewamy nim babkę.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów