Trwa ładowanie...

Wielkanocne tradycje kulinarne w nowej odsłonie

Wielkanoc to bardzo ważne i tradycyjne święta w naszej kulturze i obszarze geograficznym. Zarówno w sferze religijnej, jak i rodzinnej. Jak wykazują badania, w dalszym ciągu większość Polaków wybiera spędzanie świąt w gronie rodzinnym.

Co podać na Wielkanoc?Co podać na Wielkanoc?Źródło: 123RF
d2l9n1l
d2l9n1l

Na polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć klasycznych i tradycyjnych potraw. Ale coraz bardziej odchodzimy od tradycji kulinarnej i modyfikujemy znane nam od pokoleń świąteczne przepisy, dodając nieco nowego - stosując nowe techniki przygotowania, dodając międzynarodowe składniki lub przygotowując dania uwzględniając diety wykluczające - wegańskie lub bezglutenowe.

Menu wielkanocne

Polskie święta wielkanocne to głównie potrawy mięsne - pieczone, wędzone lub gotowane. Warto urozmaicić ich smak nowymi lekkimi dodatkami - owocami, warzywami i sosami.

Jeżeli chcemy uzyskać nowe odsłony znanych dań mięsnych - pieczonego schabu lub kurczaka, wystarczy je podać z aromatycznym sosem żurawinowym lub porzeczkowym.

Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Tradycyjne sałatki jarzynowe można wzbogacić lekkim sosem jogurtowym zamiast majonezu i dodatkiem owoców - kiwi czy mango.

d2l9n1l

A co z jajkami, symbolem wielkanocnym? Tradycyjnie podajemy je faszerowane lub z majonezem. Może warto je zapiec pod chrzanowym sosem lub przygotować po szkocku. Ciekawe i niebanalne a przy tym z tradycją.

Jeżeli przejdziemy do deserów, to niezmiennie królową słodkiego stołu w te święta jest baba. Mamy na nią sporo rodzimych przepisów i nie wyobrażamy sobie bez jej obecności wielkanocnych świąt.

Sięgnijmy zatem po niestandardowe dodatki i składniki - polewę z tahini, suszone jagody goji, krem z mascarpone i pomarańczą.

A tradycyjne mazurki? Zamiast nadzienia z kajmaku i czekolady, dodajmy krem pistacjowy lub mus z marakui.

d2l9n1l

Dla wegan wielkanoc może być świętem pieczonych warzyw z sosem teriyaki, pasztetu z soczewicy, żuru na grzybowym wywarze czy deseru z tapioki podanego w formie babki.

Możliwości na święta w nowej odsłonie jest wiele. Przygotowując takie potrawy z nutą nowoczesności, nie zapominajmy o dekoracji stołu. Piękna aranżacja będzie uzupełnieniem kulinarnych nowości. Dbajmy też o dobrą atmosferę i nie zapominajmy o kontaktach z tymi, którzy nie mogą z nami usiąść do wielkanocnego stołu - ze względu na ograniczenia pandemiczne lub odległość, jaka nas dzieli.

Wołowina z sosem żurawinowym i orzechami

Składniki:

  • 1 kg wołowiny do duszenia
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 500 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 400 ml wywaru mięsnego lub bulionu z warzyw
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 4
  • 0 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonej żurawiny
d2l9n1l

Przygotowanie:

  1. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mięso wraz z marynatą wkładamy do torby foliowej z suwakiem, dobrze ją zamykamy i marynujemy w lodówce przez 2-3 dni, obracając co jakiś czas. Wyjmujemy mięso z marynaty.
  3. Marynatę przecedzamy przez sito. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. W rondlu do duszenia rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim mięso z każdej strony. Dolewamy marynatę i wywar mięsny/bulion.
  5. Dusimy pod przykryciem przez ok. godzinę.
  6. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Rozprowadzamy w nim mąkę i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
  7. Orzechy siekamy i prażymy przez chwilę na patelni.
  8. Do sosu dodajemy orzechy i żurawinę, ponownie doprawiamy do smaku.
  9. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Do tego mięsa podajemy także kluski ziemniaczane.

Jajka faszerowane chrzanem i imbirem

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
  2. Każde jajko kroimy na pół i wyjmujemy żółtko, które wkładamy do kielicha blendera.
  3. Dodajemy chrzan, majonez, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i imbir.
  4. Miksujemy na jednolitą masę, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nakładamy na białka jajek.

Babka herbaciana z konfiturą figową

  • 1 kubek mocnej świeżo zaparzonej herbaty Earl Grey - 2 torebki
  • 2 jaja
  • 1 kubek cukru trzcinowego
  • 2 kubki mąki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 czubate łyżki konfitury figowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
d2l9n1l

Przygotowanie:

  1. Zaparzamy herbatę. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Foremkę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
  2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na puszystą masę.
  3. Dolewamy olej i miksując wolno wlewamy jeszcze lekko ciepłą herbatę.
  4. Następnie porcjami dodajemy mąkę i sodę. Na koniec dodajemy konfiturę figową i łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę.
  5. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 30-40 minut do "suchego patyczka". Wyjmujemy formę z ciastem i zostawiamy na 10 minut, a potem delikatnie wyjmujemy babkę z formy.
  6. Przygotowujemy lukier mieszając składniki i polewamy nim babkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2l9n1l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2l9n1l
Więcej tematów