Hamburger wołowy z ostrym sosem remoulade

Hamburgery jemy najczęściej "na mieście", ale warto czasem przygotować to danie w domu. Ważne, by w takim burgerze znalazły się świeże warzywa, a pieczywo było pełnoziarniste i dobrej jakości.

Domowy burgerDomowy burger
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • bułki hamburgerowe
  • pomidor pokrojony w plastry
  • cebula pokrojona w plastry

Sos remoulade:

  • 1 szklanka sosu tatarskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 3 krople sosu chili

Hamburgery:

  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 młoda cebulka, posiekać tylko zieloną część
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Pora na hamburgery. W dużej misce pomieszać przez kilka minut mielone mięso. Dodać pieprz kajeński, zielone części cebulek, sos chili, sól i pieprz do smaku. Zamoczyć ręce w wodzie i dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • Z tak przygotowanego mielonego mięsa formować okrągłe kotlety troszkę większe od bułki. Przykryć folią i pozwolić, aby masa się zmacerowała.
  • Rozgrzać mocno wysmarowaną tłuszczem grubą patelnię i smażyć hamburgery po 5 minut z każdej strony. P
  • odawać w ciepłych bułkach hamburgerowych obłożone dodatkami i polane sosem.
Wybrane dla Ciebie
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać