Grzybobranie czas zacząć!

W tym roku lato wyjątkowo sprzyja grzybiarzom! Polany pełne złocących się kurek, brązowiejące gdzieniegdzie kapelusze maślaków, podgrzybków i koźlarzy. Do lasu ruszyć czas!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W tym roku lato wyjątkowo sprzyja grzybiarzom! Polany pełne złocących się kurek, brązowiejące gdzieniegdzie kapelusze maślaków, podgrzybków i koźlarzy. Do lasu ruszyć czas!

Grzybobranie to nie tylko sposób na uzupełnienie zapasów w domowej spiżarni, ale też świetny sposób na wypoczynek wraz z rodziną. Warto mieć ze sobą koszyk lub wiaderko (żeby grzyby nie niszczyły się w siatce) oraz ostry nożyk (grzyba nie należy wyrywać wraz z grzybnią, aby jej nie zniszczyć).

Sezon na grzyby zaczyna się zwykle wczesnym latem. Wtedy to w lesie pojawiają się kurki, a także pierwsze maślaki, podgrzybki i koźlarze (przy okazji zebrać można również jagody, które owocują w tym samym czasie). A kończy się późną jesienią. To najlepszy czas dla grzybowych koneserów. Wówczas w lesie królują prawdziwki.

Wybierając się na grzyby warto zabrać ze sobą podręczny atlas. Umówmy się, większość z nas jest w stanie z nazwy wymienić kilka podstawowych rodzajów grzybów (nie wszystkie rozpoznalibyśmy w lesie). Zbieramy tylko i wyłącznie te grzyby, co do których mamy absolutną pewność, że nie są trujące!!!

Grzyby w domu należy oczyścić i umyć. Należy zrobić to delikatnie i najlepiej jeszcze tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza, jeśli naszym leśnym łupem padły maślaki!

Nikt z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni polskiej bez grzybów. Dodajemy je do sosów, faszerujemy nimi mięsa, a pierożki z kapustą i grzybami uznajemy za dumę narodową. Jednak grzyby, poza walorami zapachowo- smakowymi nie przedstawiają większej wartości odżywczej. Są za to ciężkostrawne i nie wszyscy możemy uczynić je częścią swojej diety...

Jeśli jednak nasze żołądki funkcjonują jak należy, warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować grzybowych smakołyków!

Oto lista dań, które polecamy wszystkim smakoszom:

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji