Grzybobranie czas zacząć!

W tym roku lato wyjątkowo sprzyja grzybiarzom! Polany pełne złocących się kurek, brązowiejące gdzieniegdzie kapelusze maślaków, podgrzybków i koźlarzy. Do lasu ruszyć czas!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W tym roku lato wyjątkowo sprzyja grzybiarzom! Polany pełne złocących się kurek, brązowiejące gdzieniegdzie kapelusze maślaków, podgrzybków i koźlarzy. Do lasu ruszyć czas!

Grzybobranie to nie tylko sposób na uzupełnienie zapasów w domowej spiżarni, ale też świetny sposób na wypoczynek wraz z rodziną. Warto mieć ze sobą koszyk lub wiaderko (żeby grzyby nie niszczyły się w siatce) oraz ostry nożyk (grzyba nie należy wyrywać wraz z grzybnią, aby jej nie zniszczyć).

Sezon na grzyby zaczyna się zwykle wczesnym latem. Wtedy to w lesie pojawiają się kurki, a także pierwsze maślaki, podgrzybki i koźlarze (przy okazji zebrać można również jagody, które owocują w tym samym czasie). A kończy się późną jesienią. To najlepszy czas dla grzybowych koneserów. Wówczas w lesie królują prawdziwki.

Wybierając się na grzyby warto zabrać ze sobą podręczny atlas. Umówmy się, większość z nas jest w stanie z nazwy wymienić kilka podstawowych rodzajów grzybów (nie wszystkie rozpoznalibyśmy w lesie). Zbieramy tylko i wyłącznie te grzyby, co do których mamy absolutną pewność, że nie są trujące!!!

Grzyby w domu należy oczyścić i umyć. Należy zrobić to delikatnie i najlepiej jeszcze tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza, jeśli naszym leśnym łupem padły maślaki!

Nikt z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni polskiej bez grzybów. Dodajemy je do sosów, faszerujemy nimi mięsa, a pierożki z kapustą i grzybami uznajemy za dumę narodową. Jednak grzyby, poza walorami zapachowo- smakowymi nie przedstawiają większej wartości odżywczej. Są za to ciężkostrawne i nie wszyscy możemy uczynić je częścią swojej diety...

Jeśli jednak nasze żołądki funkcjonują jak należy, warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować grzybowych smakołyków!

Oto lista dań, które polecamy wszystkim smakoszom:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce