Grzyby w cieście francuskim
- 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 25 dag grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 5 dag surowej szynki
- 50 ml śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy
Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko roztrzepać. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.
Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.
Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Dokładnie zlepić przeciwne boki. Ciasto z nadzieniem posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej blasze.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
UWAGA: potrawę można przygotować również z pieczarek lub boczniaków.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze