Grzyby w cieście francuskim

Obraz

Składniki

    • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
    • 3 jajka
    • 25 dag grzybów
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 5 dag surowej szynki
    • 50 ml śmietany
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Przepis

Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko roztrzepać. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.

Przepis

Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.

Przepis

Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Dokładnie zlepić przeciwne boki. Ciasto z nadzieniem posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej blasze.

Przepis

Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

Przepis

UWAGA: potrawę można przygotować również z pieczarek lub boczniaków.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące