Książka kucharska żony Darwina

Uniwersytet w Cambridge opublikuje książkę kucharską z przepisami żony Karola Darwina, aby sfinansować dalsze badania nad spuścizną twórcy teorii ewolucji - powiadomił w czwartek serwis internetowy BBC.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Uniwersytet w Cambridge opublikuje książkę kucharską z przepisami żony Karola Darwina, aby sfinansować dalsze badania nad spuścizną twórcy teorii ewolucji - powiadomił w czwartek serwis internetowy BBC.

W zbiorach biblioteki uniwersyteckiej w Cambridge znajduje się notatnik kulinarny Emmy Darwin z ponad 40 przepisami, m.in. na pudding z prażonych jabłek, paluszki serowe oraz pieczone grzyby.

Zyski ze sprzedaży książki z przepisami pani Darwin pomogą sfinansować badania nad korespondencją jej męża, która z czasem także ma trafić do druku.

- Teoria ewolucji poprzez dobór naturalny Karola Darwina jest jedną z najważniejszych teorii w historii nauki - powiedział kurator zbiorów manuskryptów naukowych biblioteki uniwersytetu w Cambridge Adam Perkins. - W dalszym ciągu zgłębiamy wszystkie jego pisma, lecz jest to kosztowny proces - zaznaczył.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia