Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi na patelni

Jagnięcina to mięso pozyskane z młodych owiec do 6 miesiąca życia, dzięki czemu jest bardzo delikatne. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a dzięki dużej zawartości włókna śródmięśniowego cechuje się wyjątkową soczystością. Jagnięce kotlety to propozycja na elegancki obiad lub kolację, a także na grilla z rodziną czy znajomymi.

Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelniGrillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni

Składniki

  • 4x60 g oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 chlebki pita
  • Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 400 g
  • Rukola Fit&Easy
  • Papier do gotowania i smażenia Saga

Sos tzatziki z warzywami:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
  • 4 starte na tarce duże rzodkiewki
  • 2 pomidory (tyko miąższ, pokrojony w kostkę)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Do smaku: sól, biały pieprz

Przepis

Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem. Olej połączyć z przyprawą kebab-gyros, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki - tylko dolną część, tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.

Przepis

Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony. Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i podajemy z kotlecikami, sosem tzatziki i chlebkiem pita. Dekorujemy danie rukolą Fit & Easy.

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce