Grejpfrut czerwony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut czerwony bywa nazywany "rajskim owocem", być może za sprawą jego nieprzecenionych właściwości. Pomaga w zachowaniu zdrowia i urody. Jest także sprzymierzeńcem w walce o utratę kilogramów. Regularne jedzenie grejpfruta czerwonego i picie soku grejpfrutowego pozwala także cieszyć się dobrą odpornością i przeciwdziała rakowi.

Grejpfrut czerwony to prawdziwa bomba witaminowa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Grejpfrut czerwony – pochodzenie

Grejpfrutowi w owocowej rodzinie najbliżej do pomarańczy. Jest bowiem krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Występuje w kilku odmianach, m.in. jako grejpfrut czerwony i zielony. Jest uprawiany przede wszystkim w krajach ze strefy podzwrotnikowej, głównie na Florydzie i w Kalifornii. Grejpfrut czerwony charakteryzuje się gorzko-kwaśnym smakiem.

Grejpfrut czerwony – ile ma kalorii

Grejpfrut czerwony jest sprzymierzeńcem odchudzania. Zawarte w nim składniki sprawiają, że substancje odżywcze wchłaniają się stopniowo, a dzięki temu poziom cukru we krwi rośnie wolniej, a uczucie sytości utrzymuje się długo.

Obraz
© Getty Images

Ponadto owoc grejpfruta czerwonego jest niskokaloryczny i składa się w 90 proc. z wody. Wysoka zawartość witaminy C w grejpfrucie czerwonym pomaga usuwać tłuszcz, opóźnia proces starzenia, a także sprawia, że organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i hamujących odkładanie się tłuszczu. Dzięki temu grejpfrut czerwony jest owocem, który możemy jeść w zasadzie bez ograniczeń.

Grejpfrut czerwony – działanie i właściwości

Nie bez powodu grejpfruty nazywamy "rajskimi owocami". Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Zawarte w grejpfrucie czerwonym pektyny powodują spadek cholesterolu oraz neutralizują zalegające w organizmie złogi. Regularne jedzenie grejpfruta czerwonego pomaga w walce z miażdżycą i pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Obraz
© Getty Images

Grejpfrut czerwony jest także nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej pięciokrotnie więcej niż jabłko. Dlatego grejpfrut czerwony wzmacnia naszą odporność. To jednak nie wszystko. Witamina C w połączeniu z witaminą A wpływa na poprawę kondycji naszej skóry, a także wzmaga działanie likopenu, czyli znanego antyoksydantu, który przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych. Warto pamiętać, żeby jedząc grejpfruta czerwonego, nie obierać go zbyt dokładnie, ponieważ w białej skórce otaczającej miąższ zawarte są flawonoidy, dzięki którym witaminy są łatwiej przyswajalne.

Równie cenne właściwości ma picie soku z grejpfruta czerwonego. Wpływa korzystnie na nerki i wątrobę, ponieważ sok z grejpfruta jest bardzo moczopędny. Regularne spożywanie soku z grejpfruta przyspiesza więc proces oczyszczania organizmu z toksyn i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Grejpfrut – zastosowanie w kuchni

Kwaskowaty smak grejpfruta czerwonego można łatwo wykorzystać w kuchni, znajdując dla niego zastosowanie w wielu potrawach, nie tylko deserach. Świetnym pomysłem na ciepłe dni jest przygotowanie chłodniku z dodatkiem cytrusów, także grejpfruta czerwonego. Dzieciaki na pewno ucieszą się z galaretki z czerwonego grejpfruta zamkniętej w skórce. Na wystawną kolację możemy natomiast przygotować kurczaka pieczonego w towarzystwie grejpfruta czerwonego.

Warto także wyciskać sok z grejpfruta czerwonego – świeżo przygotowany będzie miał najwięcej witamin i najlepszy smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowywanie likieru z grejpfruta i dodawaniu tego owocu do drinków.

Ciekawostka nt. grejpfruta

Oprócz miąższu powinniśmy jeść także skórkę grejpfruta, ponieważ w niej zawarte są pektyny, flawonoidy i błonnik.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza