Grejpfrut czerwony – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni

Grejpfrut czerwony bywa nazywany "rajskim owocem", być może za sprawą jego nieprzecenionych właściwości. Pomaga w zachowaniu zdrowia i urody. Jest także sprzymierzeńcem w walce o utratę kilogramów. Regularne jedzenie grejpfruta czerwonego i picie soku grejpfrutowego pozwala także cieszyć się dobrą odpornością i przeciwdziała rakowi.

Grejpfrut czerwony to prawdziwa bomba witaminowa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Grejpfrut czerwony – pochodzenie

Grejpfrutowi w owocowej rodzinie najbliżej do pomarańczy. Jest bowiem krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Występuje w kilku odmianach, m.in. jako grejpfrut czerwony i zielony. Jest uprawiany przede wszystkim w krajach ze strefy podzwrotnikowej, głównie na Florydzie i w Kalifornii. Grejpfrut czerwony charakteryzuje się gorzko-kwaśnym smakiem.

Grejpfrut czerwony – ile ma kalorii

Grejpfrut czerwony jest sprzymierzeńcem odchudzania. Zawarte w nim składniki sprawiają, że substancje odżywcze wchłaniają się stopniowo, a dzięki temu poziom cukru we krwi rośnie wolniej, a uczucie sytości utrzymuje się długo.

Obraz
© Getty Images

Ponadto owoc grejpfruta czerwonego jest niskokaloryczny i składa się w 90 proc. z wody. Wysoka zawartość witaminy C w grejpfrucie czerwonym pomaga usuwać tłuszcz, opóźnia proces starzenia, a także sprawia, że organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i hamujących odkładanie się tłuszczu. Dzięki temu grejpfrut czerwony jest owocem, który możemy jeść w zasadzie bez ograniczeń.

Grejpfrut czerwony – działanie i właściwości

Nie bez powodu grejpfruty nazywamy "rajskimi owocami". Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Zawarte w grejpfrucie czerwonym pektyny powodują spadek cholesterolu oraz neutralizują zalegające w organizmie złogi. Regularne jedzenie grejpfruta czerwonego pomaga w walce z miażdżycą i pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Obraz
© Getty Images

Grejpfrut czerwony jest także nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej pięciokrotnie więcej niż jabłko. Dlatego grejpfrut czerwony wzmacnia naszą odporność. To jednak nie wszystko. Witamina C w połączeniu z witaminą A wpływa na poprawę kondycji naszej skóry, a także wzmaga działanie likopenu, czyli znanego antyoksydantu, który przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych. Warto pamiętać, żeby jedząc grejpfruta czerwonego, nie obierać go zbyt dokładnie, ponieważ w białej skórce otaczającej miąższ zawarte są flawonoidy, dzięki którym witaminy są łatwiej przyswajalne.

Równie cenne właściwości ma picie soku z grejpfruta czerwonego. Wpływa korzystnie na nerki i wątrobę, ponieważ sok z grejpfruta jest bardzo moczopędny. Regularne spożywanie soku z grejpfruta przyspiesza więc proces oczyszczania organizmu z toksyn i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Grejpfrut – zastosowanie w kuchni

Kwaskowaty smak grejpfruta czerwonego można łatwo wykorzystać w kuchni, znajdując dla niego zastosowanie w wielu potrawach, nie tylko deserach. Świetnym pomysłem na ciepłe dni jest przygotowanie chłodniku z dodatkiem cytrusów, także grejpfruta czerwonego. Dzieciaki na pewno ucieszą się z galaretki z czerwonego grejpfruta zamkniętej w skórce. Na wystawną kolację możemy natomiast przygotować kurczaka pieczonego w towarzystwie grejpfruta czerwonego.

Warto także wyciskać sok z grejpfruta czerwonego – świeżo przygotowany będzie miał najwięcej witamin i najlepszy smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowywanie likieru z grejpfruta i dodawaniu tego owocu do drinków.

Ciekawostka nt. grejpfruta

Oprócz miąższu powinniśmy jeść także skórkę grejpfruta, ponieważ w niej zawarte są pektyny, flawonoidy i błonnik.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯