Wielka moc grejpfrutów. 5 powodów, dla których warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie przegap okazji

Obraz
© 123RF.COM

Grejpfrut czerwony to prawdziwa bomba witaminowa. Picie soku z czerwonego grejpfruta wpływa na nasze zdrowie równie korzystnie, jak jedzenie świeżych owoców. Teraz te pyszne cytrusy kupimy w promocji. Za kilogram zapłacimy mniej niż 3 złote.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© Shutterstock.com | WP.PL

Czerwone grejpfruty zawierają m.in. witaminę C i E. Znajdziemy w nich także bardzo wartościową substancję - narynginę, która wykazuje działanie obniżające cholesterol, przeciwnowotworowe oraz obronne na skórę. Mają też właściwości bakteriobójcze. Wspomagają pracę nerek i wątroby. Najlepsza odmiana grejpfruta to floryda, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Równie popularne odmiany hodowane są w Izraelu i w Hiszpanii.

/ 5Podkręcają metabolizm

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast rygorystycznej diety, warto wypróbować trik z jedzeniem połówki tego cytrusa przed każdym posiłkiem. Dzięki temu zjemy mniej, a nasz metabolizm się poprawi. Grejpfruty przyśpieszają spalanie tłuszczu i już po miesiącu zauważymy pozytywną zmianę w obwodzie pasa. Podobno już sam zapach tego owocu sprawia, że zmniejsza się nasz apetyt.

/ 5Odkwaszają organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Grejpfruty odkrywają znacząca rolę w odkwaszaniu organizmu. Ponadto regularne picie soku z tych owoców przyspiesza proces usuwania toksyn. Uwaga! Przed włączeniem do jadłospisu grejpfrutów warto upewnić się, czy nie wpłyną na działanie niektórych leków.

/ 5

Kwaskowaty smak grejpfruta czerwonego można łatwo wykorzystać w kuchni. Sprawdzi się nie tylko w deserach. Świetnym pomysłem na ciepłe dni jest przygotowanie chłodniku z dodatkiem tych cytrusów. Najmłodsze łasuchy na pewno ucieszą się z galaretki z grejpfruta zamkniętej w skórce. Na wystawną kolację możemy natomiast przygotować kurczaka pieczonego w towarzystwie owocu. Warto także wyciskać sok. Świeżo przygotowany będzie miał najwięcej witamin i najlepszy smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowywanie likieru z grejpfruta i dodawaniu owocu do drinków. Oprócz miąższu powinniśmy jeść także skórkę grejpfruta, ponieważ w niej zawarte są pektyny, flawonoidy i błonnik.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał