Wielka moc grejpfrutów. 5 powodów, dla których warto je jeść
Nie przegap okazji
Grejpfrut czerwony to prawdziwa bomba witaminowa. Picie soku z czerwonego grejpfruta wpływa na nasze zdrowie równie korzystnie, jak jedzenie świeżych owoców. Teraz te pyszne cytrusy kupimy w promocji. Za kilogram zapłacimy mniej niż 3 złote.
Witaminowa bomba
Czerwone grejpfruty zawierają m.in. witaminę C i E. Znajdziemy w nich także bardzo wartościową substancję - narynginę, która wykazuje działanie obniżające cholesterol, przeciwnowotworowe oraz obronne na skórę. Mają też właściwości bakteriobójcze. Wspomagają pracę nerek i wątroby. Najlepsza odmiana grejpfruta to floryda, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Równie popularne odmiany hodowane są w Izraelu i w Hiszpanii.
Podkręcają metabolizm
Zamiast rygorystycznej diety, warto wypróbować trik z jedzeniem połówki tego cytrusa przed każdym posiłkiem. Dzięki temu zjemy mniej, a nasz metabolizm się poprawi. Grejpfruty przyśpieszają spalanie tłuszczu i już po miesiącu zauważymy pozytywną zmianę w obwodzie pasa. Podobno już sam zapach tego owocu sprawia, że zmniejsza się nasz apetyt.
Odkwaszają organizm
Grejpfruty odkrywają znacząca rolę w odkwaszaniu organizmu. Ponadto regularne picie soku z tych owoców przyspiesza proces usuwania toksyn. Uwaga! Przed włączeniem do jadłospisu grejpfrutów warto upewnić się, czy nie wpłyną na działanie niektórych leków.
Kwaskowaty smak grejpfruta czerwonego można łatwo wykorzystać w kuchni. Sprawdzi się nie tylko w deserach. Świetnym pomysłem na ciepłe dni jest przygotowanie chłodniku z dodatkiem tych cytrusów. Najmłodsze łasuchy na pewno ucieszą się z galaretki z grejpfruta zamkniętej w skórce. Na wystawną kolację możemy natomiast przygotować kurczaka pieczonego w towarzystwie owocu. Warto także wyciskać sok. Świeżo przygotowany będzie miał najwięcej witamin i najlepszy smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowywanie likieru z grejpfruta i dodawaniu owocu do drinków. Oprócz miąższu powinniśmy jeść także skórkę grejpfruta, ponieważ w niej zawarte są pektyny, flawonoidy i błonnik.