Golonka na zakończenie karnawału. Dlaczego nie?

Golonka nie należy do najzdrowszych produktów, jakie możemy przygotować w kuchni, ale jest uwielbiana przez wiele osób. Dlaczego więc nie przygotować jej na ostatkowe przyjęcie? Na pewno będzie smakowała wszystkim mięsożercom.

Golonkę świetnie przygotowują Chińczycy
Źródło zdjęć: © 123RF

Golonkę możemy piec, gotować i dusić. Wielu miłośników tego dania uznaje wyłącznie golonkę pieczoną w piwie lub w duszoną w kapuście. Inni opowiadają się za gotowaną, podawaną z chrzanem i musztardą. Jednak sposobów na smaczną golonkę jest znacznie więcej. Jeśli nie jesteśmy "golonkowymi ortodoksami", przywiązanymi do klasyki, spokojnie możemy eksperymentować z tym produktem.

Golonkę świetnie przygotowują Chińczycy. Duszone tłuste mięso z południowej prowincji Szechuanu jest aromatyczne, miękkie i pachnące. Gotowanie jest dość czasochłonne, ale proste. W dużym garnku rozgrzewamy litr oleju. Golonkę myjemy, dokładnie suszymy i wrzucamy do rozgrzanego oleju, uważając, by tłuszcz nas nie opryskał. Smażymy kilkanaście minut, aż skórka będzie intensywnie brązowa, ale nie przypalona. Wyjmujemy mięso i odsączamy tłuszcz. Lekko studzimy, posypujemy przyprawą pięciu smaków i smarujemy dokładnie sosem sojowym.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kilka obranych ząbków czosnku, kilka gwiazdek anyżu i papryczek chili, sól, ziarna pieprzu, i pokrojony na plasterki korzeń imbiru. Lekko podsmażamy wszystkie składniki i dolewamy szklankę wina (najlepiej ryżowego, ale może być białe) oraz szklankę bulionu warzywnego. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Przykrywamy, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy przynajmniej dwie godziny, aż golonka będzie miękka. Podajemy z ryżem.

Włoska kuchnia kojarzy nam się z wieloma potrawami, ale na pewno nie z golonką. To błąd. Znakomite świńskie kolanko w warzywach to jedno z najsmaczniejszych dań mięsnych. Umytą i oczyszczoną golonkę solimy lekko i podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy na plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy warzywa bardzo krótko na tłuszczu po golonce. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. W rondlu umieszczamy golonkę, warzywa, kilka liści laurowych, pieprz, tymianek i suszoną bazylię. Wszystko zalewamy czerwonym winem. Garnek umieszczamy w piekarniku i pieczemy dwie-trzy godziny w temp. 170 stopni C. Do przygotowania tej potrawy najlepszy jest garnek gliniany, ale żeliwny także się sprawdzi.

Golonka uwielbia kapustę. Te dwa składniki uzupełniają się znakomicie, warto więc je łączyć. A przepis jest prosty: mięso wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut. Dorzucamy pokrojoną kapustę kiszoną, startą na grubych oczkach dużą marchewkę, doprawiamy liśćmi laurowymi, pieprzem, ostrą papryką oraz sporą ilością kminku. Dolewamy wody, by przykryła mięso i dusimy na małym ogniu około dwie godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodajemy dwa starte bardzo drobno ziemniaki, które nie tylko zagęszczą sos, ale dodadzą smaku całej potrawie.

I na koniec najbardziej wymagający przepis, ale efekt zaskoczy wszystkich. Golonka jest bowiem wdzięcznym obiektem peklowania. Nie jest to trudne. Umyte mięso nacinamy aż do kości w kilku miejscach. Przygotowujemy zalewę peklującą: do litra przegotowanej wody wsypujemy dwie łyżki soli peklującej, trzy liście laurowe, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i pięć pokrojonych w paski ząbków czosnku. W dużej misce umieszczamy mięso, zalewamy je i odstawiamy do lodówki na dwie noce, obracając codziennie kilka razy.

Zapeklowane mięso myjemy pod kranem, osuszamy i wrzucamy do wrzącej wody. Po dziesięciu minutach wyjmujemy, smarujemy miodem i sosem sojowym, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (z przykrywką) i pieczemy około godziny. Można dolać wody. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy jeszcze pół godziny. Taka golonka różowa w środku - delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Niby prosty składnik, a jak wykwintne danie!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie