Golonka na zakończenie karnawału. Dlaczego nie?

Golonka nie należy do najzdrowszych produktów, jakie możemy przygotować w kuchni, ale jest uwielbiana przez wiele osób. Dlaczego więc nie przygotować jej na ostatkowe przyjęcie? Na pewno będzie smakowała wszystkim mięsożercom.

Golonkę świetnie przygotowują Chińczycy
Źródło zdjęć: © 123RF

Golonkę możemy piec, gotować i dusić. Wielu miłośników tego dania uznaje wyłącznie golonkę pieczoną w piwie lub w duszoną w kapuście. Inni opowiadają się za gotowaną, podawaną z chrzanem i musztardą. Jednak sposobów na smaczną golonkę jest znacznie więcej. Jeśli nie jesteśmy "golonkowymi ortodoksami", przywiązanymi do klasyki, spokojnie możemy eksperymentować z tym produktem.

Golonkę świetnie przygotowują Chińczycy. Duszone tłuste mięso z południowej prowincji Szechuanu jest aromatyczne, miękkie i pachnące. Gotowanie jest dość czasochłonne, ale proste. W dużym garnku rozgrzewamy litr oleju. Golonkę myjemy, dokładnie suszymy i wrzucamy do rozgrzanego oleju, uważając, by tłuszcz nas nie opryskał. Smażymy kilkanaście minut, aż skórka będzie intensywnie brązowa, ale nie przypalona. Wyjmujemy mięso i odsączamy tłuszcz. Lekko studzimy, posypujemy przyprawą pięciu smaków i smarujemy dokładnie sosem sojowym.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kilka obranych ząbków czosnku, kilka gwiazdek anyżu i papryczek chili, sól, ziarna pieprzu, i pokrojony na plasterki korzeń imbiru. Lekko podsmażamy wszystkie składniki i dolewamy szklankę wina (najlepiej ryżowego, ale może być białe) oraz szklankę bulionu warzywnego. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Przykrywamy, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy przynajmniej dwie godziny, aż golonka będzie miękka. Podajemy z ryżem.

Włoska kuchnia kojarzy nam się z wieloma potrawami, ale na pewno nie z golonką. To błąd. Znakomite świńskie kolanko w warzywach to jedno z najsmaczniejszych dań mięsnych. Umytą i oczyszczoną golonkę solimy lekko i podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy na plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy warzywa bardzo krótko na tłuszczu po golonce. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. W rondlu umieszczamy golonkę, warzywa, kilka liści laurowych, pieprz, tymianek i suszoną bazylię. Wszystko zalewamy czerwonym winem. Garnek umieszczamy w piekarniku i pieczemy dwie-trzy godziny w temp. 170 stopni C. Do przygotowania tej potrawy najlepszy jest garnek gliniany, ale żeliwny także się sprawdzi.

Golonka uwielbia kapustę. Te dwa składniki uzupełniają się znakomicie, warto więc je łączyć. A przepis jest prosty: mięso wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut. Dorzucamy pokrojoną kapustę kiszoną, startą na grubych oczkach dużą marchewkę, doprawiamy liśćmi laurowymi, pieprzem, ostrą papryką oraz sporą ilością kminku. Dolewamy wody, by przykryła mięso i dusimy na małym ogniu około dwie godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodajemy dwa starte bardzo drobno ziemniaki, które nie tylko zagęszczą sos, ale dodadzą smaku całej potrawie.

I na koniec najbardziej wymagający przepis, ale efekt zaskoczy wszystkich. Golonka jest bowiem wdzięcznym obiektem peklowania. Nie jest to trudne. Umyte mięso nacinamy aż do kości w kilku miejscach. Przygotowujemy zalewę peklującą: do litra przegotowanej wody wsypujemy dwie łyżki soli peklującej, trzy liście laurowe, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i pięć pokrojonych w paski ząbków czosnku. W dużej misce umieszczamy mięso, zalewamy je i odstawiamy do lodówki na dwie noce, obracając codziennie kilka razy.

Zapeklowane mięso myjemy pod kranem, osuszamy i wrzucamy do wrzącej wody. Po dziesięciu minutach wyjmujemy, smarujemy miodem i sosem sojowym, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (z przykrywką) i pieczemy około godziny. Można dolać wody. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy jeszcze pół godziny. Taka golonka różowa w środku - delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Niby prosty składnik, a jak wykwintne danie!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟