Golonka po bawarsku. Jak przyrządzić ją w domu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Poznajemy skarby kuchni niemieckiej

Obraz
© 123RF

Golonka po bawarsku nie należy do lekkich dań. Warto jednak choć na jeden dzień zrezygnować z diety i przygotować danie na obiad lub kolację.

/ 6Danie pochodzi z Niemiec

Obraz
© 123RF

Jak wskazuje nazwa, golonka po bawarsku pochodzi z Niemiec. Nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają piwo i chętnie dodają je również do potraw. Danie serwowane jest tradycyjnie podczas odbywającego się w Monachium festiwalu Oktoberfest.

/ 6Także w Polsce

Obraz
© 123RF

Danie cieszy się popularnością również w Polsce. Można je spróbować w licznych restauracjach, a także samodzielnie przygotować w domu.

/ 6Najważniejsze jest mięso

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od zakupu dobrego mięsa. Najlepsze będą półkilogramowe golonki zakupione u lokalnych dostawców.

/ 6Nie zapominajmy o dodatkach

Obraz
© 123RF

Golonkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką lub zasmażaną kapustą. Warto dodać również chrzan lub musztardę. Nie zapominajmy także o najważniejszym, czyli o kuflu zimnego piwa.

/ 6Oto sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Wcześniej umytą i oczyszczoną golonkę marynujemy prez 12 godzin w piwie, ziołach soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato