Golonka po bawarsku. Jak przyrządzić ją w domu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Poznajemy skarby kuchni niemieckiej

Obraz
© 123RF

Golonka po bawarsku nie należy do lekkich dań. Warto jednak choć na jeden dzień zrezygnować z diety i przygotować danie na obiad lub kolację.

/ 6Danie pochodzi z Niemiec

Obraz
© 123RF

Jak wskazuje nazwa, golonka po bawarsku pochodzi z Niemiec. Nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają piwo i chętnie dodają je również do potraw. Danie serwowane jest tradycyjnie podczas odbywającego się w Monachium festiwalu Oktoberfest.

/ 6Także w Polsce

Obraz
© 123RF

Danie cieszy się popularnością również w Polsce. Można je spróbować w licznych restauracjach, a także samodzielnie przygotować w domu.

/ 6Najważniejsze jest mięso

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od zakupu dobrego mięsa. Najlepsze będą półkilogramowe golonki zakupione u lokalnych dostawców.

/ 6Nie zapominajmy o dodatkach

Obraz
© 123RF

Golonkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką lub zasmażaną kapustą. Warto dodać również chrzan lub musztardę. Nie zapominajmy także o najważniejszym, czyli o kuflu zimnego piwa.

/ 6Oto sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Wcześniej umytą i oczyszczoną golonkę marynujemy prez 12 godzin w piwie, ziołach soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru