Golonka po bawarsku. Jak przyrządzić ją w domu
Poznajemy skarby kuchni niemieckiej
Golonka po bawarsku nie należy do lekkich dań. Warto jednak choć na jeden dzień zrezygnować z diety i przygotować danie na obiad lub kolację.
Danie pochodzi z Niemiec
Jak wskazuje nazwa, golonka po bawarsku pochodzi z Niemiec. Nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają piwo i chętnie dodają je również do potraw. Danie serwowane jest tradycyjnie podczas odbywającego się w Monachium festiwalu Oktoberfest.
Także w Polsce
Danie cieszy się popularnością również w Polsce. Można je spróbować w licznych restauracjach, a także samodzielnie przygotować w domu.
Najważniejsze jest mięso
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od zakupu dobrego mięsa. Najlepsze będą półkilogramowe golonki zakupione u lokalnych dostawców.
Nie zapominajmy o dodatkach
Golonkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką lub zasmażaną kapustą. Warto dodać również chrzan lub musztardę. Nie zapominajmy także o najważniejszym, czyli o kuflu zimnego piwa.
Oto sprawdzony przepis
Wcześniej umytą i oczyszczoną golonkę marynujemy prez 12 godzin w piwie, ziołach soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny.