WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Golonka po bawarsku. Jak przyrządzić ją w domu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Poznajemy skarby kuchni niemieckiej

Obraz
© 123RF

Golonka po bawarsku nie należy do lekkich dań. Warto jednak choć na jeden dzień zrezygnować z diety i przygotować danie na obiad lub kolację.

/ 6Danie pochodzi z Niemiec

Obraz
© 123RF

Jak wskazuje nazwa, golonka po bawarsku pochodzi z Niemiec. Nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają piwo i chętnie dodają je również do potraw. Danie serwowane jest tradycyjnie podczas odbywającego się w Monachium festiwalu Oktoberfest.

/ 6Także w Polsce

Obraz
© 123RF

Danie cieszy się popularnością również w Polsce. Można je spróbować w licznych restauracjach, a także samodzielnie przygotować w domu.

/ 6Najważniejsze jest mięso

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od zakupu dobrego mięsa. Najlepsze będą półkilogramowe golonki zakupione u lokalnych dostawców.

/ 6Nie zapominajmy o dodatkach

Obraz
© 123RF

Golonkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką lub zasmażaną kapustą. Warto dodać również chrzan lub musztardę. Nie zapominajmy także o najważniejszym, czyli o kuflu zimnego piwa.

/ 6Oto sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Wcześniej umytą i oczyszczoną golonkę marynujemy prez 12 godzin w piwie, ziołach soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru