Gdy już nie możesz patrzeć na świąteczny sernik… Przerób go na obłędny deser!

Jeśli został ci spory kawałek sernika i grozi mu pleśń lub jeżeli już nie możesz na niego patrzeć, nie czekaj! Przerób go na niebywale prosty, ale przy tym bardzo efektowny deser, zwany cake pops. Dzieci pokochają te serowe kuleczki, więc lepiej zrób od razu z podwójnej porcji.

Sernikowe cake popsSernikowe cake pops
oprac. Karolina Rozmus

Składniki na ok. 15-20 kulek

  • 500-600 g domowego sernika – bez polewy i spodu
  • ok. 20 patyczków do lizaków (można zastąpić cienkimi słomkami do napojów lub papilotkami do trufli)
  • 250 g czekolady – pół na pół mleczna i gorzka
  • ½ łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub roztopionego masła
  • ulubione dodatki do obtoczenia: wiórki kokosowe, posypka cukrowa, mielone migdały lub orzechy laskowe, rozdrobnione liofilizowane truskawki itp.

Przepis

  • Z sernika odrywać kawałki i formować kulki o średnicy 3-5 cm. Jeśli sernik za bardzo się kruszy, można do niego dodać 2 łyżki dowolnego alkoholu lub mleka (jeśli cake pops będą jadły dzieci).
  • Kulki układać w równych rzędach na wyłożonym folią spożywczą talerzu. Po wykorzystaniu całego sernika przełożyć cake pops do zamrażalnika na ok. 20-30 minut.
  • W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady i dodać do nich tłuszcz – masło lub olej kokosowy.
  • Kulki wyjąć z zamrażalnika i każdą z osobna nabijać na patyczek.
  • Następnie, trzymając za patyczek, sernikowe cake pops zanurzać w czekoladzie i obsypywać ulubionymi dodatkami.
  • Układać w papierowych papilotkach patyczkiem do góry lub wbijać patyczki w kawałek styropianu, pozwalając polewie zastygnąć.
  • Gotowe cake pops przechowywać w lodówce – wytrzymają nawet 2-3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany