Trwa ładowanie...

Czekolada mleczna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Pokochaliśmy ją dzięki Majom i Aztekom, a dzięki dużej ilości mleka i cukru kochamy ją jeszcze mocniej. Czekolada mleczna jest nieocenionym smakołykiem, a producenci prześcigają się w urozmaicaniu jego smaku i zachęcaniu do kupowania. Poznaj działanie mlecznej czekolady.

Czekolada mleczna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanieŹródło: 123RF.COM
d3s1w7t
d3s1w7t

Na rynku spożywczym można znaleźć szeroki wachlarz różnych wariantów czekolady. Od standardowych, prostokatnych tabliczek, pełnych zdrowych dodatków, po cukierki, bobonierki czy praliny. Czekolada mleczna, w porównaiu do czekolady deserowej czy gorzkiej, zawiera mniej miazgi kakaowej, bo poniżej 50% (i najczęściej ok. 20%), ale za to jest bogata w mleko i większą ilość cukru (ok 50%), co czyni ją bardziej słodką oraz kremową i, być może, bardziej uzależniającą. Czekolada mleczna jest jaśniejsza niż wyżej wymienione i cieszy oko delikatniejszym brązem. Dzięki temu jest chyba najczęściej kupowaną przez nas czekoladą i stanowi ulubiony przysmak ludzi zamiłowanych w słodkich smakach.

Czekolada mleczna – wartości odżywcze

Czekolada mleczna, tak jak i czekolada deserowa czy gorzka, zawiera mnóstwo magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, tu potasu i wapnia, a także jest bogata w witaminy, jak np. witamina A, K, czy witaminy z grupy B. Jednakże jest jeszcze bardziej kaloryczna niż wyżej wymienione: w jednej standardowej tabliczce czekolady mlecznej mieści aż 531.0 kcal, 30.8 g tłuszczu i 57.3 g węglowodanów, dlatego spożywana w dużych ilościach może prowadzić do nadwagi. Czekolada mleczna jest również bogatym źródłem flawonoidów.

Czekolada mleczna – właściwości zdrowotne

Czekolada mleczna przede wszystkim daje nam solidny zastrzyk energii dzięki dużej ilości węglowodanów i bardzo korzystnie wpływa na nastrój oraz likwiduje stres, gdyż stymuluje produkcję serotoniny. Warto zjeść kilka kostek czekolady mlecznej podczas intensywnej pracy umysłowej, gdyż zawarty w niej magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy i jest pożywieniem dla naszego mózgu. Czekolada mleczna może także pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, jednak zawarte w niej mleko może uczulać i źle wpływać na osoby nietolerujące laktozy.

Czekolada mleczna – kulinarne zastosowanie

Jak każda czekolada, także i czekolada mleczna może być spożywana bezpośrednio po otwarciu opakowania czy roztopieniu w kąpieli wodnej, ale także jest świetnym dodatkiem do wielu przeróżnych deserów. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie świątecznych ciast bez czekoladowej, mocno słodkiej polewy, niektórzy nie wyobrażają sobie lata bez lodów czekoladowych, a jeszcze inni rozsmakowują się w owocach, moczonych w ciepłej, czekoladowej masie. Czekolada mleczna bardzo dobrze się rozpuszcza i stanowi często bazę płynnych deserów, polew, także nadzienia do słodkich bułek czy pączków. Warto jednak podkreślić, że w porówaniu do czekolady gorzkiej bądź deserowej, czekolada mleczna raczej nie nadaje się do oryginalnych sosów mięsnych, dlatego częściej wyrabia się z niej desery. Sprawdź przepis na mocno czekoladowe ciasto brownie.

d3s1w7t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
Więcej tematów