Czekolada mleczna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Pokochaliśmy ją dzięki Majom i Aztekom, a dzięki dużej ilości mleka i cukru kochamy ją jeszcze mocniej. Czekolada mleczna jest nieocenionym smakołykiem, a producenci prześcigają się w urozmaicaniu jego smaku i zachęcaniu do kupowania. Poznaj działanie mlecznej czekolady.

Czekolada mleczna smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Sylwia Ścibak

Na rynku spożywczym można znaleźć szeroki wachlarz różnych wariantów czekolady. Od standardowych, prostokatnych tabliczek, pełnych zdrowych dodatków, po cukierki, bobonierki czy praliny. Czekolada mleczna, w porównaiu do czekolady deserowej czy gorzkiej, zawiera mniej miazgi kakaowej, bo poniżej 50% (i najczęściej ok. 20%), ale za to jest bogata w mleko i większą ilość cukru (ok 50%), co czyni ją bardziej słodką oraz kremową i, być może, bardziej uzależniającą. Czekolada mleczna jest jaśniejsza niż wyżej wymienione i cieszy oko delikatniejszym brązem. Dzięki temu jest chyba najczęściej kupowaną przez nas czekoladą i stanowi ulubiony przysmak ludzi zamiłowanych w słodkich smakach.

Czekolada mleczna – wartości odżywcze

Czekolada mleczna, tak jak i czekolada deserowa czy gorzka, zawiera mnóstwo magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, tu potasu i wapnia, a także jest bogata w witaminy, jak np. witamina A, K, czy witaminy z grupy B. Jednakże jest jeszcze bardziej kaloryczna niż wyżej wymienione: w jednej standardowej tabliczce czekolady mlecznej mieści aż 531.0 kcal, 30.8 g tłuszczu i 57.3 g węglowodanów, dlatego spożywana w dużych ilościach może prowadzić do nadwagi. Czekolada mleczna jest również bogatym źródłem flawonoidów.

Czekolada mleczna – właściwości zdrowotne

Czekolada mleczna przede wszystkim daje nam solidny zastrzyk energii dzięki dużej ilości węglowodanów i bardzo korzystnie wpływa na nastrój oraz likwiduje stres, gdyż stymuluje produkcję serotoniny. Warto zjeść kilka kostek czekolady mlecznej podczas intensywnej pracy umysłowej, gdyż zawarty w niej magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy i jest pożywieniem dla naszego mózgu. Czekolada mleczna może także pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, jednak zawarte w niej mleko może uczulać i źle wpływać na osoby nietolerujące laktozy.

Czekolada mleczna – kulinarne zastosowanie

Jak każda czekolada, także i czekolada mleczna może być spożywana bezpośrednio po otwarciu opakowania czy roztopieniu w kąpieli wodnej, ale także jest świetnym dodatkiem do wielu przeróżnych deserów. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie świątecznych ciast bez czekoladowej, mocno słodkiej polewy, niektórzy nie wyobrażają sobie lata bez lodów czekoladowych, a jeszcze inni rozsmakowują się w owocach, moczonych w ciepłej, czekoladowej masie. Czekolada mleczna bardzo dobrze się rozpuszcza i stanowi często bazę płynnych deserów, polew, także nadzienia do słodkich bułek czy pączków. Warto jednak podkreślić, że w porówaniu do czekolady gorzkiej bądź deserowej, czekolada mleczna raczej nie nadaje się do oryginalnych sosów mięsnych, dlatego częściej wyrabia się z niej desery. Sprawdź przepis na mocno czekoladowe ciasto brownie.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu