Czekolada mleczna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie
Pokochaliśmy ją dzięki Majom i Aztekom, a dzięki dużej ilości mleka i cukru kochamy ją jeszcze mocniej. Czekolada mleczna jest nieocenionym smakołykiem, a producenci prześcigają się w urozmaicaniu jego smaku i zachęcaniu do kupowania. Poznaj działanie mlecznej czekolady.
Na rynku spożywczym można znaleźć szeroki wachlarz różnych wariantów czekolady. Od standardowych, prostokatnych tabliczek, pełnych zdrowych dodatków, po cukierki, bobonierki czy praliny. Czekolada mleczna, w porównaiu do czekolady deserowej czy gorzkiej, zawiera mniej miazgi kakaowej, bo poniżej 50% (i najczęściej ok. 20%), ale za to jest bogata w mleko i większą ilość cukru (ok 50%), co czyni ją bardziej słodką oraz kremową i, być może, bardziej uzależniającą. Czekolada mleczna jest jaśniejsza niż wyżej wymienione i cieszy oko delikatniejszym brązem. Dzięki temu jest chyba najczęściej kupowaną przez nas czekoladą i stanowi ulubiony przysmak ludzi zamiłowanych w słodkich smakach.
Czekolada mleczna – wartości odżywcze
Czekolada mleczna, tak jak i czekolada deserowa czy gorzka, zawiera mnóstwo magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, tu potasu i wapnia, a także jest bogata w witaminy, jak np. witamina A, K, czy witaminy z grupy B. Jednakże jest jeszcze bardziej kaloryczna niż wyżej wymienione: w jednej standardowej tabliczce czekolady mlecznej mieści aż 531.0 kcal, 30.8 g tłuszczu i 57.3 g węglowodanów, dlatego spożywana w dużych ilościach może prowadzić do nadwagi. Czekolada mleczna jest również bogatym źródłem flawonoidów.
Czekolada mleczna – właściwości zdrowotne
Czekolada mleczna przede wszystkim daje nam solidny zastrzyk energii dzięki dużej ilości węglowodanów i bardzo korzystnie wpływa na nastrój oraz likwiduje stres, gdyż stymuluje produkcję serotoniny. Warto zjeść kilka kostek czekolady mlecznej podczas intensywnej pracy umysłowej, gdyż zawarty w niej magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy i jest pożywieniem dla naszego mózgu. Czekolada mleczna może także pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, jednak zawarte w niej mleko może uczulać i źle wpływać na osoby nietolerujące laktozy.
Czekolada mleczna – kulinarne zastosowanie
Jak każda czekolada, także i czekolada mleczna może być spożywana bezpośrednio po otwarciu opakowania czy roztopieniu w kąpieli wodnej, ale także jest świetnym dodatkiem do wielu przeróżnych deserów. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie świątecznych ciast bez czekoladowej, mocno słodkiej polewy, niektórzy nie wyobrażają sobie lata bez lodów czekoladowych, a jeszcze inni rozsmakowują się w owocach, moczonych w ciepłej, czekoladowej masie. Czekolada mleczna bardzo dobrze się rozpuszcza i stanowi często bazę płynnych deserów, polew, także nadzienia do słodkich bułek czy pączków. Warto jednak podkreślić, że w porówaniu do czekolady gorzkiej bądź deserowej, czekolada mleczna raczej nie nadaje się do oryginalnych sosów mięsnych, dlatego częściej wyrabia się z niej desery. Sprawdź przepis na mocno czekoladowe ciasto brownie.