Galaretki inne niż wszystkie

Chcesz uraczyć swoich gości jakąś nietuzinkową, słodką przekąską? Jeśli tak, to mamy dla ciebie świetny pomysł, jak zrealizować ten pomysł. Oto przepis na słodkie co nieco – kolorowe galaretki w cytrusowych skórkach. Jesteśmy pewni, że twoi goście będą zachwyceni!

Galaretki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Jedyne czego będziesz potrzebować to galaretki o pomarańczowym smaku i kilka pomarańczy. Zacznij od usunięcia miąższu z owoców - przekrój je na połówki i wydrąż środki. Miąższ możesz zjeść od razu lub wykorzystać jako składnik sałatki albo innego deseru. Teraz wystarczy, że galaretkę rozpuścisz w gorącej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu, a następnie przelejesz ją do skórek. Kiedy galaretka ostygnie, wstaw ją do lodówki, a gdy stężeje, pokrój połówki pomarańczowych skórek na ćwiartki.
Możesz także wykorzystać inne owoce cytrusowe i inne smaki galaretek. Np. wybierając limonki możesz stworzyć mini arbuzy – w roli miąższu wystąpi galaretka truskawkowa, a pestki zastąpią nasiona siemienia lnienego.

Galaretki
© 123RF.COM

Świetnym pomysłem jest także przygotowanie galaretek w kilku kolorach i rozmiarach – kup galaretkę agrestową, truskawkową, malinową, cytrynową, pomarańczową, a może nawet niebieską (znajdziesz ją w dyskoncie spożywczym). A teraz wystarczy, że puścisz wodzę wyobraźni i zaszalejesz z kolorami oraz rozmiarami, bo owocowe galaretki możesz przegotować np. w skórkach cytryn lub grejpfrutów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany