Galareta wieprzowo-drobiowa
Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno było sobie bez niej wyobrazić przyjęcie imieninowe czy inną uroczystość. Dziś też chętnie ją przygotowuję. Galareta jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Umyte golonki , udka i nóżki wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy. Przed zagotowaniem się wywaru odlewamy całość i zalewamy jeszcze raz zimna wodą. Dodajemy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, szumując od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wrzucamy kostkę rosołową. Gdy mięsko już będzie miękkie, wyciągamy studzimy i rozdrabniamy.
Przepis
Rozdrobnione mięso przekładamy do miseczek lub innych plastikowych pojemniczków. Do gorącego wywaru dodajemy 3 łyżki żelatyny spożywczej i całość mieszamy (nie gotujemy już). Zalewamy wywarem i pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy już ostygną, wkładamy do lodówki najlepiej na noc i rano mamy gotową galaretę.