Galareta wieprzowo-drobiowa

Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno było sobie bez niej wyobrazić przyjęcie imieninowe czy inną uroczystość. Dziś też chętnie ją przygotowuję. Galareta jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.

Galareta wieprzowo-drobiowaGalareta wieprzowo-drobiowa

Składniki

  • 2 małe golonki po 1/2kg
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki żelatyna spożywcza
  • czosnek (według uznania) ja daje dość sporo 8 ząbków
  • liść laurowy, angielskie ziele (po 6-7 sztuk)
  • pieprz, sól (według uznania)

Przepis

Umyte golonki , udka i nóżki wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy. Przed zagotowaniem się wywaru odlewamy całość i zalewamy jeszcze raz zimna wodą. Dodajemy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, szumując od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wrzucamy kostkę rosołową. Gdy mięsko już będzie miękkie, wyciągamy studzimy i rozdrabniamy.

Przepis

Rozdrobnione mięso przekładamy do miseczek lub innych plastikowych pojemniczków. Do gorącego wywaru dodajemy 3 łyżki żelatyny spożywczej i całość mieszamy (nie gotujemy już). Zalewamy wywarem i pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy już ostygną, wkładamy do lodówki najlepiej na noc i rano mamy gotową galaretę.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw