Pierogi drożdżowe według przepisu z 1910 roku

Chrupiące pierogi z piekarnika z farszem z twarogu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Pieczone pierogi prosto z piekarnika są przyjemnie chrupiące i bez zbędnego tłuszczu. Wypełnione pyszny twarogowym farszem mogą być doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Receptura na drożdżowe pierogi pochodzi z 1910 roku. Przepis na blogu "Przepisy tradycyjne" poleca Marta.

Farsz do pierogów drożdżowych

Składniki:
300 g twarogu
300 g ziemniaków
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty (dosłownie 1/4 łyżeczki) cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem. Do większej miski wkładamy ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto drożdżowe na pierogi

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 450
200 ml mleka
15 g drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
50 g roztopionego masła
szczypta soli

Przygotowanie:
W większej misce mieszam 1 szklankę mąki z 1 szklanką ciepłego mleka wraz z drożdżami. Odstawiam w ciepłym miejscu na około 10 minut. Do gotowego rozczynu dodaję kolejną szklankę mąki, rozmącone jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wyrabiam mikserem z końcówką haka lub ręcznie. Jeśli ciasto za bardzo się klei to dodaję więcej mąki. Wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodaję ostudzone i rozpuszczone masło. Odstawiam w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam krążki. Napełniam farszem i zlepiam. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie odstawiam na kilka minut, aby trochę wyrosły. Piekę w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku około 30 minut.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu