Pierogi drożdżowe według przepisu z 1910 roku

Chrupiące pierogi z piekarnika z farszem z twarogu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Pieczone pierogi prosto z piekarnika są przyjemnie chrupiące i bez zbędnego tłuszczu. Wypełnione pyszny twarogowym farszem mogą być doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Receptura na drożdżowe pierogi pochodzi z 1910 roku. Przepis na blogu "Przepisy tradycyjne" poleca Marta.

Farsz do pierogów drożdżowych

Składniki:
300 g twarogu
300 g ziemniaków
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty (dosłownie 1/4 łyżeczki) cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem. Do większej miski wkładamy ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto drożdżowe na pierogi

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 450
200 ml mleka
15 g drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
50 g roztopionego masła
szczypta soli

Przygotowanie:
W większej misce mieszam 1 szklankę mąki z 1 szklanką ciepłego mleka wraz z drożdżami. Odstawiam w ciepłym miejscu na około 10 minut. Do gotowego rozczynu dodaję kolejną szklankę mąki, rozmącone jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wyrabiam mikserem z końcówką haka lub ręcznie. Jeśli ciasto za bardzo się klei to dodaję więcej mąki. Wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodaję ostudzone i rozpuszczone masło. Odstawiam w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam krążki. Napełniam farszem i zlepiam. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie odstawiam na kilka minut, aby trochę wyrosły. Piekę w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku około 30 minut.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości