Pierogi drożdżowe według przepisu z 1910 roku
Chrupiące pierogi z piekarnika z farszem z twarogu.
Pieczone pierogi prosto z piekarnika są przyjemnie chrupiące i bez zbędnego tłuszczu. Wypełnione pyszny twarogowym farszem mogą być doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Receptura na drożdżowe pierogi pochodzi z 1910 roku. Przepis na blogu "Przepisy tradycyjne" poleca Marta.
Farsz do pierogów drożdżowych
Składniki:
300 g twarogu
300 g ziemniaków
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty (dosłownie 1/4 łyżeczki) cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem. Do większej miski wkładamy ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto drożdżowe na pierogi
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 450
200 ml mleka
15 g drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
50 g roztopionego masła
szczypta soli
Przygotowanie:
W większej misce mieszam 1 szklankę mąki z 1 szklanką ciepłego mleka wraz z drożdżami. Odstawiam w ciepłym miejscu na około 10 minut. Do gotowego rozczynu dodaję kolejną szklankę mąki, rozmącone jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wyrabiam mikserem z końcówką haka lub ręcznie. Jeśli ciasto za bardzo się klei to dodaję więcej mąki. Wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodaję ostudzone i rozpuszczone masło. Odstawiam w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam krążki. Napełniam farszem i zlepiam. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie odstawiam na kilka minut, aby trochę wyrosły. Piekę w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku około 30 minut.
Zobacz także: pyszne pączki według przepisu z 1920 roku