WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Fistaszki – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni, przepisy

O fistaszkach często mówi się, mając na myśli specyficzny komiks. W sensie dosłownym są to jednak orzechy ziemne o charakterystycznej skorupce i niepowtarzalnym smaku. Fistaszki stanowią źródło aminokwasów, nienasyconych tłuszczów i wielu substancji poprawiających pamięć i koncentrację. Nie bez powodu są więc ulubieńcami studentów. Fistaszki sprawdzą się też świetnie w roli przekąski podjadanej w trakcie filmu i do piwa podczas imprezy.

Fistaszki najczęściej jemy w postaci masła orzechowego
Źródło zdjęć: © pexels.com
Andżelika Kolebuk

Fistaszki – pochodzenie

Fistaszki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie znane były człowiekowi już od czasów prehistorycznych. Do Europy, Stanów Zjednoczonych i Afryki dotarły, dzięki konkwistadorom, a dziś uprawia się głównie w Chinach, Indiach i Nigerii. Co ciekawe fistaszki tak naprawdę nie są orzechami. Zalicza się je do roślin strączkowych, a ponieważ rosną pod ziemią, przyjęła się zwyczajowa nazwa – orzeszki zimne.

Fistaszki – wartości odżywcze

Te małe orzeszki ziemne są dla wielu z nas ulubioną przekąską do podjadania przy różnych okazjach. Według niektórych fistaszki uchodzą także za sposób na długowieczność, ponieważ zawierają resweratrol, czyli substancję, która opóźnia procesy starzenia i pozwala komórkom zachować młodość.

Z cała pewnością jedzenie fistaszków pomoże nam też uchronić się przed miażdżycą i cukrzycą. Mimo że fistaszki, jak większość orzechów ziemnych, są dość tłuste, to zawarte w nich tłuszczenienasycone, a ich obecność w pokarmach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ponadto fistaszki zawierają błonnik, który zmniejsza wchłanianie się glukozy i poprawia pracę układu pokarmowego.

Nie bez powodu lubią je podjadać osoby podejmujące aktywność umysłową. Fistaszki bowiem mają korzystny wpływ na pracę mózgu i zawierają wiele cennych składników, jak choćby niacyna (witamina PP), która poprawia nastrój i koncentrację. Fistaszki są także źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mają go ok. 25%, czyli najwięcej spośród wszystkich orzechów.

Zawarte w nich kwasy tłuszczowe (linolenowy i arachidowy) pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Fistaszki mogą jeść także kobiety w ciąży, chociaż wtedy należy postępować z nimi ostrożnie. Organizm jest wówczas bowiem wrażliwszy na rozmaite substancje mogące wywołać reakcję alergiczną.

Fistaszki – kalorie

Fistaszki, podobnie jak inne orzechy, są dosyć kaloryczne. W garści, czyli ok. 25 g, znajdziemy aż 140 kcal. Jednak wysoka zawartość białka i nienasyconych tłuszczów w fistaszkach sprawia, że trawią się długo i dają przyjemne uczucie sytości. Możemy je więc dodawać do śniadania, np. w postaci masła orzechowego, żeby dostarczyć organizmowi energii i poskromić apetyt.

Fistaszki – zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanym daniem przygotowywanym z użyciem fistaszków jest masło orzechowe. Znamy je także z popularnych, dostępnych w sklepach puszek z solonymi orzeszkami ziemnymi. Jednak fistaszki mają także potencjał cukierniczy, a ich specyficzny, łagodny smak świetnie komponuje się z deserami. Dlatego z fistaszkami można robić ciasteczka, muffinki czy tarty.

Fistaszki - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami