Fistaszki – kalorie, właściwości, zastosowanie w kuchni, przepisy

O fistaszkach często mówi się, mając na myśli specyficzny komiks. W sensie dosłownym są to jednak orzechy ziemne o charakterystycznej skorupce i niepowtarzalnym smaku. Fistaszki stanowią źródło aminokwasów, nienasyconych tłuszczów i wielu substancji poprawiających pamięć i koncentrację. Nie bez powodu są więc ulubieńcami studentów. Fistaszki sprawdzą się też świetnie w roli przekąski podjadanej w trakcie filmu i do piwa podczas imprezy.

Fistaszki najczęściej jemy w postaci masła orzechowego
Źródło zdjęć: © pexels.com
Andżelika Kolebuk

Fistaszki – pochodzenie

Fistaszki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie znane były człowiekowi już od czasów prehistorycznych. Do Europy, Stanów Zjednoczonych i Afryki dotarły, dzięki konkwistadorom, a dziś uprawia się głównie w Chinach, Indiach i Nigerii. Co ciekawe fistaszki tak naprawdę nie są orzechami. Zalicza się je do roślin strączkowych, a ponieważ rosną pod ziemią, przyjęła się zwyczajowa nazwa – orzeszki zimne.

Fistaszki – wartości odżywcze

Te małe orzeszki ziemne są dla wielu z nas ulubioną przekąską do podjadania przy różnych okazjach. Według niektórych fistaszki uchodzą także za sposób na długowieczność, ponieważ zawierają resweratrol, czyli substancję, która opóźnia procesy starzenia i pozwala komórkom zachować młodość.

Z cała pewnością jedzenie fistaszków pomoże nam też uchronić się przed miażdżycą i cukrzycą. Mimo że fistaszki, jak większość orzechów ziemnych, są dość tłuste, to zawarte w nich tłuszczenienasycone, a ich obecność w pokarmach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ponadto fistaszki zawierają błonnik, który zmniejsza wchłanianie się glukozy i poprawia pracę układu pokarmowego.

Nie bez powodu lubią je podjadać osoby podejmujące aktywność umysłową. Fistaszki bowiem mają korzystny wpływ na pracę mózgu i zawierają wiele cennych składników, jak choćby niacyna (witamina PP), która poprawia nastrój i koncentrację. Fistaszki są także źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mają go ok. 25%, czyli najwięcej spośród wszystkich orzechów.

Zawarte w nich kwasy tłuszczowe (linolenowy i arachidowy) pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Fistaszki mogą jeść także kobiety w ciąży, chociaż wtedy należy postępować z nimi ostrożnie. Organizm jest wówczas bowiem wrażliwszy na rozmaite substancje mogące wywołać reakcję alergiczną.

Fistaszki – kalorie

Fistaszki, podobnie jak inne orzechy, są dosyć kaloryczne. W garści, czyli ok. 25 g, znajdziemy aż 140 kcal. Jednak wysoka zawartość białka i nienasyconych tłuszczów w fistaszkach sprawia, że trawią się długo i dają przyjemne uczucie sytości. Możemy je więc dodawać do śniadania, np. w postaci masła orzechowego, żeby dostarczyć organizmowi energii i poskromić apetyt.

Fistaszki – zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanym daniem przygotowywanym z użyciem fistaszków jest masło orzechowe. Znamy je także z popularnych, dostępnych w sklepach puszek z solonymi orzeszkami ziemnymi. Jednak fistaszki mają także potencjał cukierniczy, a ich specyficzny, łagodny smak świetnie komponuje się z deserami. Dlatego z fistaszkami można robić ciasteczka, muffinki czy tarty.

Fistaszki - przepisy

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀