Które orzechy są najbardziej kaloryczne?
Nie przesadzaj!
Małe, niepozorne orzechy to prawdziwe bomby witaminowe. Ale oprócz witamin posiadają wiele cennych składników, takich jak magnez, selen, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na pewno powinny zagościć w naszym codziennym jadłospisie, jednak ze względu na ich oleistość, a co za tym idzie kaloryczność, warto zachować umiar w jedzeniu.
Małe, niepozorne orzechy to prawdziwe bomby witaminowe. Ale oprócz witamin posiadają wiele cennych składników, takich jak magnez, selen, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na pewno powinny zagościć w naszym codziennym jadłospisie, jednak ze względu na ich oleistość, a co za tym idzie kaloryczność, warto zachować umiar w jedzeniu. Bezpieczna dawka to niewielka garstka dziennie. Ale za to możemy zjeść je w dowolnej formie: dodać do musli, sałatki lub deseru. Niestety w parze z ich wartościami odżywczymi idzie także silne działanie alergizujące. Najgroźniejsze pod tym względem są orzeszki ziemne - nawet śladowe ilości mogą wywołać niepożądane objawy. Stosunkowo najrzadziej uczulają orzechy nerkowca. Pamiętajmy też, że prażenie może powodować powstawanie nowych alergenów.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl