Które orzechy są najbardziej kaloryczne?
Małe, niepozorne orzechy to prawdziwe bomby witaminowe. Ale oprócz witamin posiadają wiele cennych składników, takich jak magnez, selen, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na pewno powinny zagościć w naszym codziennym jadłospisie, jednak ze względu na ich oleistość, a co za tym idzie kaloryczność, warto zachować umiar w jedzeniu.
Nie przesadzaj!
Małe, niepozorne orzechy to prawdziwe bomby witaminowe. Ale oprócz witamin posiadają wiele cennych składników, takich jak magnez, selen, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na pewno powinny zagościć w naszym codziennym jadłospisie, jednak ze względu na ich oleistość, a co za tym idzie kaloryczność, warto zachować umiar w jedzeniu. Bezpieczna dawka to niewielka garstka dziennie. Ale za to możemy zjeść je w dowolnej formie: dodać do musli, sałatki lub deseru. Niestety w parze z ich wartościami odżywczymi idzie także silne działanie alergizujące. Najgroźniejsze pod tym względem są orzeszki ziemne - nawet śladowe ilości mogą wywołać niepożądane objawy. Stosunkowo najrzadziej uczulają orzechy nerkowca. Pamiętajmy też, że prażenie może powodować powstawanie nowych alergenów.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl
Orzechy laskowe - 634 kcal/100 g
Zawierają między innymi miedź, fosfor, mangan, magnez, a także w witaminy z grupy B oraz PP, K, E. Orzechy laskowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Korzystnie wpływają na urodę, poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci. Są też dobre dla naszego układu naczyniowo-sercowy, ponieważ zawarta w nich arginina, działa rozszerzająco na naczynia krwionośne. Jednak substancja ta stanowi także pożywkę dla wielu wirusów, między innymi dla wirusa opryszczki. Osoby z obniżoną odpornością powinny więc ograniczyć spożywanie tych orzechów.
Orzechy włoskie - 650 kcal/100 g
Zawierają w sobie 50-70 proc. tłuszczów, białko, cukry, witaminy z grupy B, C i E, a także fosfor, magnez, żelazo, potas i sód. Mają dużo kwasu linolenowego, cennego dla komórek nerwowych. Ostanie badania dowiodły, że orzechy włoskie są najzdrowsze - zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne. Zielone orzechy pomagają zwalczać pasożyty układu pokarmowego, natomiast te dojrzałe są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu poleca się je między innymi w diecie przeciwmiażdżycowej.
Migdały - 572 kcal/100 g
Ze względu na wysoką zawartość boru, pierwiastka powodującego wzrost poziomu estrogenów, migdały są polecane kobietom po menopauzie. Z kolei obecna w nich arginina sprawia, że wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Amerykańscy naukowcy potwierdzają ich korzystny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. Są bogatym źródłem kwasów nienasyconych oraz witaminy E. 40 g dziennie może skutecznie obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. To też świetny sklładnik diety zapobiegającej nadciśnieniu.
Orzechy ziemne - 582 kcal/100 g
Choć w rzeczywistości orzechami nie są, ponieważ - podobnie jak groch czy fasola - należą do grupy roślin strączkowych, ich skład i właściwości są bardzo do nich zbliżone. Zawierają sporo boru, który korzystnie wpływa na produkcję estrogenów. Poza tym są źródłem kwasu foliowego, dlatego poleca się je przyszłym mamom. Kwasy tłuszczowe tj. linolenowy i arachidowy obniżają poziomu "złego" cholesterolu. Ale uwaga - prażone fistaszki mogą powodować wzdęcia i obciążać układ pokarmowy.
Nerkowce - 560 kcal/100 g
Zawierają ok. 45 proc. tłuszczu, 17 proc. białka i 30 proc. węglowodanów. Są niezwykle bogate w karoten i luteinę, a także witaminy z grupy B oraz C. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe nie tylko korzystnie wpływają na naszą skórę, ale też pozytywnie działają też na układ krwionośny i nerwowy. Dzięki zawartości żelaza i cynku mają właściwości krwiotwórcze. Ostatnie badania dowodzą, że orzechy nerkowca pomagają zapobiegać cukrzycy typu II, gdyż poprawiają metabolizm glukozy.
Orzechy pekan - 687 kcal/100 g
Są niezwykle kaloryczne - około 70 proc. ich składu stanowią tłuszcze, ale z tego 90 proc. to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. W dużej ilości występuje w nich witamina E oraz kwas elagowy, będący silnym antyoksydantem, wspierającym układ odpornościowy. Obecne w nich mikroelementy i witaminy chronią przed infekcjami, chorobami nowotworowymi oraz pomagają zachować młody wygląd. Witamina A wpływa korzystnie na wzrok, włosy, skórę i paznokcie.
Orzechy pistacjowe - 577 kcal/100 g
Ze względu na swój wyjątkowy smak, są nazywane orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, mogą zapobiegać chorobom oczu. Są również źródłem miedzi i manganu, fosforu, magnezu i potasu, a także bogactwem witamin z grupy B. Mają też dużą zawartość fenoli, znanych ze swoich właściwości antyutleniających. Według badania Departamentu Rolnictwa USA pistacje należą do kategorii produktów o największych właściwościach antyoksydacyjnych.
Orzechy brazylijskie - 656 kcal/100 g
Orzechy brazylijskie są najbogatszym źródłem selenu spośród wszystkich orzechów, dzięki czemu przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia i pobudzenia układu immunologicznego. Zwarte w nich zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, a także układ odpornościowy. Jedzenie orzechów brazylijskich poleca się osobom po operacjach i oparzeniu, gdyż przyspieszają regenerację naskórka.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl