Filet z pstrąga zapiekany z makaronem
Prosta i szybka zapiekanka makaronowa. Doskonale sprawdzi się na jesienny obiad lub kolację. Zamiast kurczaka, szynki czy kiełbasy, proponujemy użyć filetów pstrąga. Efekt będzie przepyszny!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przepis
- Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, porcje pstrąga obtoczyć w mące, szubko obsmażyć nie rumieniąc, odłożyć.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, gorący wymieszać z masłem.
- Przygotować sos. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, rozprowadzić zimną śmietaną.
- Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Rozłożyć na dnie makaron, na nim ułożyć porcje ryby, polać przygotowanym sosem.
- Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu, aż przygotowany sos zacznie wrzeć.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl