Trwa ładowanie...

Fakty i mity na temat czerwonego mięsa

Czerwone mięso wielu osobom kojarzy się tylko i wyłącznie z wołowiną. Tymczasem jest to także mięso drobiowe czy dziczyzna.

d15f5bi
d15f5bi

Czerwone mięso wielu osobom kojarzy się tylko i wyłącznie z wołowiną. Tymczasem jest to także drób czy dziczyzna. Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, czy rzeczywiście takie mięso jest niezdrowe i ile powinno się go dziennie zjadać.

Czerwone mięso jest zalecane osobom, które mają niedobór czerwonych krwinek, a także palaczom czy fanom kawy. Nie powinno się go zjadać więcej niż 200 gramów dziennie. Większa ilość może przyczynić się do powstawania chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca.

Wbrew powszechnej opinii czerwone mięso nie musi powodować wzrostu złego cholesterolu. Jest to uzależnione od uwarunkowań genetycznych. Część społeczeństwa może spożywać nasycone kwasy tłuszczowe w większych ilościach niż zalecana norma.

d15f5bi
d15f5bi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15f5bi
Więcej tematów