Co warto wiedzieć o kaszance

Jedna z niekwestionowanych gwiazd sezonu grillowego, trafiająca na ruszt równie często, co kiełbasa. Jej skład często pozostawia wiele do życzenia, ale wytworzona z wysokiej jakości surowców może być zarówno elementem prawidłowo zbilansowanej diety, jak i ciekawą inspiracją do tworzenia smacznych dań.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Przysmak polskiej kuchni

Obraz
© 123RF.COM

To jedna z niekwestionowanych gwiazd sezonu grillowego, trafiająca na ruszt równie często, co kiełbasa. Jej skład często pozostawia wiele do życzenia, ale wytworzona z wysokiej jakości surowców może być zarówno elementem prawidłowo zbilansowanej diety, jak i ciekawą inspiracją do tworzenia smacznych dań. Co warto widzieć o kaszance?

/ 7Tradycja przygotowywania kaszanki

Obraz
© 123RF.COM

O polskim zamiłowaniu do tego przysmaku świadczy ubiegłoroczny wyczyn masarzy z Radomyśla Wielkiego, którzy z okazji Podkarpackiego Dnia Wędliniarza przygotowali kaszankę o długości 224 metrów i wadze 335 kilogramów. Trudno się dziwić, że gigantyczna kiszka trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa.

Ta specyficzna wędlina, wytwarzana z podrobów, mięsa, tłuszczu, kaszy i różnych dodatków, przez dziesięciolecia towarzyszyła świniobiciom organizowanym na polskich wsiach. Jednak kaszanka nie jest naszym rodzimym wynalazkiem kulinarnym. Według znawców dotarła nad Wisłę z zachodu, prawdopodobnie z Niemiec, gdzie tego typu przysmaki przyrządzało się już we wczesnym średniowieczu.

Jeszcze w XVII wieku kaszanka była w Polsce nowością, o czym świadczą zapiski Jana Chryzostoma Paska, który w swoich wspomnieniach z wyprawy wojsk Stefana Czarnieckiego do Danii notował: _ "Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał..." _.

/ 7Diałeb tkwi w... składzie

Obraz
© 123RF.COM

Kaszanka to pojęcie bardzo "pojemne".
- W zależności od regionu, może mieć odmienny skład, różny kształt, grubość i długość. Co więcej, może też być różnie nazywana. Na przykład na Śląsku określa się ją krupniokiem. I to właśnie krupniok stara się dostać do unijnego systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jednak przeszkodą jest między innymi ustalenie jednej receptury - tłumaczy Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Nie tylko na Śląsku mamy do czynienia z rozbieżnościami dotyczącymi składu kaszanki. Dobrej jakości produkt powinien zawierać kaszę (gryczaną lub jęczmienną), podroby, mięso wieprzowe, krew oraz przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Normy branżowe dopuszczają też użycie chlorku sodu (sól kuchenna), azotynu sodu, a także askorbinianu lub izoaskorbinianu sodu, oczywiście w precyzyjnie ustalonych dawkach.

/ 7Jak wygląda to w praktyce?

Obraz
© 123RF.COM

Niedawna kontrola inspekcji handlowej zakwestionowała co czwartą sprzedawaną kaszankę. "Przysmakom" zarzucono m.in. brzydki zapach (charakterystyczny dla zepsutego mięsa), a nawet widoczne w przekroju znaczne ilości szczeciny czy duże kawałki kości.

Producenci często "wzbogacają" skład wędliny fosforanami (zaburzają równowagę organizmu, ponieważ pogarszają wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, czego konsekwencją bywa np. osteoporoza) albo glutaminianem sodu (podejrzewanym o uszkodzenia komórek mózgowych i sprzyjanie rozwojowi wielu chorób, m.in. Alzheimera czy Parkinsona).

/ 7Kasza na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

- Jeśli producent używa innych dodatków i odpadów, takich, jak skórki wieprzowe, to na pewno nie będzie to wędlina godna polecenia - wyjaśnia Radosław Majewski.

Jednak kaszanka przygotowywana zgodnie z regułami sztuki masarskiej może być wartościowym składnikiem naszej diety. Dzięki obecności kaszy dostarcza wielu substancji bioaktywnych: składników mineralnych (fosfor, miedź, potas), witamin z grupy B czy błonnika pokarmowego. Ten ostatni pełni szereg ważnych fizjologicznie funkcji, dzięki zdolności wiązania wody, wymiany kationów i właściwościom sorpcyjnym. W wielu badaniach wykazano istotną zależność między wysokim spożyciem błonnika, a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia nowotworów jelita grubego, chorób układu krążenia, czy cukrzycy.

Kluczowym składnikiem kaszanki są podroby, a więc źródło łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Jest to szczególnie istotne dla osób z niedoborem tego pierwiastka w organizmie.

/ 7Uwaga na kalorie

Obraz
© 123RF.COM

Jednak Radosław Majewski ostrzega:
- Specyfika składników kaszanki determinuje jej wysoką wartość kaloryczną (ok. 400kcal w 100g), pokaźną zawartość tłuszczu czy cholesterolu . Z tego względu jest to produkt niewskazany zwłaszcza dla osób z chorobami układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie), cukrzycą czy chorobami przewodu pokarmowego.

Spożycie kaszanki warto także ograniczyć, gdy zmagamy się z dną moczanową, ze względu na wysoką zawartość puryn (związki te ulegają rozkładowi do kwasu moczowego).
- Również kobiety w ciąży powinny unikać częstego raczenia się tym przysmakiem, bogatym w witaminę A (jej źródłem jest wątróbka, czyli istotny składnik kaszanki). Nadmiar tej witaminy może bowiem powodować wady rozwojowe u dziecka - ostrzega specjalista z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

/ 7Pomysł na kaszankę

Obraz
© 123RF.COM

Nie ulega wątpliwości, że kaszanka wytworzona z wysokiej jakości surowców, zgodnie z normami branżowymi, może być elementem prawidłowo zbilansowanej diety i posłużyć jako inspiracja do przygotowania ciekawych potraw. Można ją przyrządzić na grillu, patelni czy w piekarniku. Na słodko i ostro. Z cebulą, pomidorami, jabłkiem, papryką albo pieczarkami. Świetnie smakuje jako farsz do pierogów albo przekąsek z ciasta francuskiego. Kaszanka bardzo lubi towarzystwo kapusty kiszonej, dlatego warto wykorzystać prosty grillowy pomysł Ewy Wachowicz. Do foremek aluminiowych nakładamy drobno posiekaną kapustę, na niej układamy kaszankę i przykrywamy kolejną warstwą kiszonki. Posypujemy prażoną cebulą. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na ruszcie.

Ciekawym pomysłem jest kaszanka... wegetariańska.
- Składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. W jej składzie znajdziemy soczewicę, kaszę (gryczaną, jęczmienną) oraz przyprawy takie, jak w tradycyjnej kaszance. Podczas produkcji masę zawija się w papier ryżowy i piecze w piekarniku - tłumaczy Radosław Majewski.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę