WAŻNE
TERAZ

Zawrócenia na granicy z Niemcami. Mamy najnowsze dane

Dziczyzna najlepiej smakuje na jesień

W kuchni powinniśmy korzystać przede wszystkim z produktów charakterystycznych dla określonej pory roku. Wśród mięs jesienią króluje dziczyzna, którą możemy zestawiać z sezonowymi produktami takimi jak jabłka, gruszki, dynie, ziemniaki i buraki - sugeruje Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace.

- Jesień, tak jak każda inna pora roku, rządzi się swoimi prawami, produktami, które akurat są dostępne jesienią i zawsze bardzo ważne jest to, żebyśmy używali tych produktów, które są w danej porze roku. Teraz mamy bogactwo jabłek, gruszek, z warzyw mamy wspaniałą dynię czy ziemniak - mówi newsrm.tv Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace. - Jeśli chodzi o mięso to polecałbym na obecną porę roku taką energetyczną z dużą zawartością żelaza dziczyznę.

Jak podkreśla kucharz, choć dziczyzna jest osadzona w tradycji naszego kraju, nie jest obecnie zbyt często serwowana w polskich restauracjach. Do tego typu mięsa pasują zarówno kwaśne, jak i słodkawe dodatki. Dziczyzna idealne komponuje się również z czerwonym winem. Uzyskaniu wszystkich walorów smakowych mięsa z dzika służy powolne gotowanie go techniką sous vide oraz przyprawienie jałowcem i rozmarynem.

- Dlatego mówię, żeby nie zapominać o tych, produktach, które mamy w kuchni staropolskiej, które dzisiaj inaczej podane, bardziej nowocześnie, przy użyciu innych technik gotowania stają się wizytówką naszego kraju, a też i doskonale wkomponowują się w jesień - podsumowuje Grzegorz Goleń.

Źródło: newsrm.tv

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek