Dziczyzna najlepiej smakuje na jesień

W kuchni powinniśmy korzystać przede wszystkim z produktów charakterystycznych dla określonej pory roku. Wśród mięs jesienią króluje dziczyzna, którą możemy zestawiać z sezonowymi produktami takimi jak jabłka, gruszki, dynie, ziemniaki i buraki - sugeruje Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace.

- Jesień, tak jak każda inna pora roku, rządzi się swoimi prawami, produktami, które akurat są dostępne jesienią i zawsze bardzo ważne jest to, żebyśmy używali tych produktów, które są w danej porze roku. Teraz mamy bogactwo jabłek, gruszek, z warzyw mamy wspaniałą dynię czy ziemniak - mówi newsrm.tv Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace. - Jeśli chodzi o mięso to polecałbym na obecną porę roku taką energetyczną z dużą zawartością żelaza dziczyznę.

Jak podkreśla kucharz, choć dziczyzna jest osadzona w tradycji naszego kraju, nie jest obecnie zbyt często serwowana w polskich restauracjach. Do tego typu mięsa pasują zarówno kwaśne, jak i słodkawe dodatki. Dziczyzna idealne komponuje się również z czerwonym winem. Uzyskaniu wszystkich walorów smakowych mięsa z dzika służy powolne gotowanie go techniką sous vide oraz przyprawienie jałowcem i rozmarynem.

- Dlatego mówię, żeby nie zapominać o tych, produktach, które mamy w kuchni staropolskiej, które dzisiaj inaczej podane, bardziej nowocześnie, przy użyciu innych technik gotowania stają się wizytówką naszego kraju, a też i doskonale wkomponowują się w jesień - podsumowuje Grzegorz Goleń.

Źródło: newsrm.tv

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita