Dwa proste triki, które poprawią smak żurku. Wypróbuj, a nie pożałujesz

Żurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, jednak sprawdzi się również na jesienny czy zimowy obiad. Żurek jest esencjonalny, aromatyczny i sycący. Doskonale rozgrzewa. Jak go przygotować, by wydobyć głębię smaku mięsa, warzyw i przypraw? To proste. Wypróbuj nasze dwa triki na idealny żurek.

żurekŻurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zup
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak ugotować doskonały żurek?

Czym się wyróżnia idealny żurek? Powinien być gęsty, zawiesisty, ale bez grudek. Do tego zrównoważony smak, łączący w sobie słone, kwaśne i słodkie nuty oraz wyczuwalny aromat wędzonki i przypraw. Odpowiednie doprawienie żurku wymaga nieco czasu i ciągłego próbowania. Kolejne składniki dodajemy, aż do momentu, w którym zupa osiągnie satysfakcjonujący nas smak.

Żurek - dwa sprawdzone triki

Tradycyjny żurek to zakwaszana mączna zupa. Gotuje się go najczęściej na wędzonce (np. wędzony boczek lub żeberka) lub białej kiełbasie. Do wywaru dodajemy także marchew, selera korzeniowego, pietruszkę i cebulę. Do tego przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszony majeranek i czosnek (najlepiej w łupinach). Nie może również zabraknąć soli, a jeśli żurek jest za ostry - odrobiny cukru. Zupę warto też wzbogacić tartym chrzanem. Aby wywar nabrał głębokiego smaku, należy go gotować na niewielkim ogniu przez co najmniej godzinę.

Jeśli przygotowujemy żurek na białej kiełbasie, zdarza się że podczas gotowania pęka osłonka. By tego uniknąć, warto nakłuć kiełbasę widelcem w kilku miejscach. Dzięki tej prostej sztuczce osłonka nie pęknie w trakcie gotowania, a do wywaru przeniknie jeszcze więcej mięsnego smaku i aromatu.

Trudno sobie wyobrazić tradycyjny żurek bez zakwasu. Przygotowanie zakwasu z mąki nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Zdarza się więc, że domowy zakwas zastępujemy sklepowymi gotowcami lub koncentratami. To duży błąd. W kryzysowej sytuacji żurek możemy zakwasić sokiem z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej lub octem winnym. Wystarczy dodać jedną, dwie łyżki, by żurek nabrał charakterystycznego kwaśnego smaku. Zupę należy również zagęścić mąką i zabielić kwaśną śmietaną.

Jak doprawić żurek

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć