Trwa ładowanie...

Dwa proste triki, które poprawią smak żurku. Wypróbuj, a nie pożałujesz

Żurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, jednak sprawdzi się również na jesienny czy zimowy obiad. Żurek jest esencjonalny, aromatyczny i sycący. Doskonale rozgrzewa. Jak go przygotować, by wydobyć głębię smaku mięsa, warzyw i przypraw? To proste. Wypróbuj nasze dwa triki na idealny żurek.

Żurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zupŻurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zupŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Jak ugotować doskonały żurek?

Czym się wyróżnia idealny żurek? Powinien być gęsty, zawiesisty, ale bez grudek. Do tego zrównoważony smak, łączący w sobie słone, kwaśne i słodkie nuty oraz wyczuwalny aromat wędzonki i przypraw. Odpowiednie doprawienie żurku wymaga nieco czasu i ciągłego próbowania. Kolejne składniki dodajemy, aż do momentu, w którym zupa osiągnie satysfakcjonujący nas smak.

Żurek - dwa sprawdzone triki

Tradycyjny żurek to zakwaszana mączna zupa. Gotuje się go najczęściej na wędzonce (np. wędzony boczek lub żeberka) lub białej kiełbasie. Do wywaru dodajemy także marchew, selera korzeniowego, pietruszkę i cebulę. Do tego przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszony majeranek i czosnek (najlepiej w łupinach). Nie może również zabraknąć soli, a jeśli żurek jest za ostry - odrobiny cukru. Zupę warto też wzbogacić tartym chrzanem. Aby wywar nabrał głębokiego smaku, należy go gotować na niewielkim ogniu przez co najmniej godzinę.

Jeśli przygotowujemy żurek na białej kiełbasie, zdarza się że podczas gotowania pęka osłonka. By tego uniknąć, warto nakłuć kiełbasę widelcem w kilku miejscach. Dzięki tej prostej sztuczce osłonka nie pęknie w trakcie gotowania, a do wywaru przeniknie jeszcze więcej mięsnego smaku i aromatu.

Trudno sobie wyobrazić tradycyjny żurek bez zakwasu. Przygotowanie zakwasu z mąki nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Zdarza się więc, że domowy zakwas zastępujemy sklepowymi gotowcami lub koncentratami. To duży błąd. W kryzysowej sytuacji żurek możemy zakwasić sokiem z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej lub octem winnym. Wystarczy dodać jedną, dwie łyżki, by żurek nabrał charakterystycznego kwaśnego smaku. Zupę należy również zagęścić mąką i zabielić kwaśną śmietaną.

Jak doprawić żurek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj