Dwa proste triki, które poprawią smak żurku. Wypróbuj, a nie pożałujesz

Żurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, jednak sprawdzi się również na jesienny czy zimowy obiad. Żurek jest esencjonalny, aromatyczny i sycący. Doskonale rozgrzewa. Jak go przygotować, by wydobyć głębię smaku mięsa, warzyw i przypraw? To proste. Wypróbuj nasze dwa triki na idealny żurek.

żurekŻurek to jedna z najsmaczniejszych polskich zup
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak ugotować doskonały żurek?

Czym się wyróżnia idealny żurek? Powinien być gęsty, zawiesisty, ale bez grudek. Do tego zrównoważony smak, łączący w sobie słone, kwaśne i słodkie nuty oraz wyczuwalny aromat wędzonki i przypraw. Odpowiednie doprawienie żurku wymaga nieco czasu i ciągłego próbowania. Kolejne składniki dodajemy, aż do momentu, w którym zupa osiągnie satysfakcjonujący nas smak.

Żurek - dwa sprawdzone triki

Tradycyjny żurek to zakwaszana mączna zupa. Gotuje się go najczęściej na wędzonce (np. wędzony boczek lub żeberka) lub białej kiełbasie. Do wywaru dodajemy także marchew, selera korzeniowego, pietruszkę i cebulę. Do tego przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszony majeranek i czosnek (najlepiej w łupinach). Nie może również zabraknąć soli, a jeśli żurek jest za ostry - odrobiny cukru. Zupę warto też wzbogacić tartym chrzanem. Aby wywar nabrał głębokiego smaku, należy go gotować na niewielkim ogniu przez co najmniej godzinę.

Jeśli przygotowujemy żurek na białej kiełbasie, zdarza się że podczas gotowania pęka osłonka. By tego uniknąć, warto nakłuć kiełbasę widelcem w kilku miejscach. Dzięki tej prostej sztuczce osłonka nie pęknie w trakcie gotowania, a do wywaru przeniknie jeszcze więcej mięsnego smaku i aromatu.

Trudno sobie wyobrazić tradycyjny żurek bez zakwasu. Przygotowanie zakwasu z mąki nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Zdarza się więc, że domowy zakwas zastępujemy sklepowymi gotowcami lub koncentratami. To duży błąd. W kryzysowej sytuacji żurek możemy zakwasić sokiem z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej lub octem winnym. Wystarczy dodać jedną, dwie łyżki, by żurek nabrał charakterystycznego kwaśnego smaku. Zupę należy również zagęścić mąką i zabielić kwaśną śmietaną.

Jak doprawić żurek

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej