Dostarczają witamin, oczyszczają organizm i wspomagają odchudzanie. najzdrowsze napoje

Superfoods to znane nam już produkty i składniki, które na dobre zagościły w naszych dietach i możemy je wymienić bez zastanowienia. Wiadomo, że mają właściwości prozdrowotne i wspomagają prawidłowe utrzymanie wagi.

NapójPo jakie napoje warto sięgać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roxane Bay
6

Co z napojami, które są z nami każdego dnia, całą dobę i bez względu na dietę? Co warto pić, aby wspomagać odchudzanie?

Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw

Na pewno świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne. Dostępne na wyciągnięcie ręki, bo bardzo łatwo kupić dobre warzywa i owoce i przygotować z nich świeży sok. Taki napój jest źródłem flawonoidów, kwasu fenelowego, karotenoidów , antyoksydantów, witamin i minerałów.

Soki owocowe i warzywne są o wiele łatwiej przyswajane przez nasz układ pokarmowy, niż owoce i warzywa jedzone w całości. Zawierają również enzymy niezbędne dla naszego zdrowia.

Napoje gazowane gorsze niż słodycze

Trzeba także dodać, że są o wiele mniej kaloryczne od sztucznych barwionych napojów i soków, które stoją gotowe na sklepowych półkach.

Bardzo ważne jest to, że świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw są bardzo sycące, a więc idealne dla osób dbających o dietę i walczących ze zbędnymi kilogramami.

Poza tym świeże soki dodają energii. Kiedy za oknem są coraz niższe temperatury, my wprowadzamy do organizmu nowe dawki witamin i składników odżywczych.

Soki oczyszczają również nasze organizmy z toksyn, między innymi za sprawą błonnika. Poprawiają stan naszej skóry i dobrze wpływają na wzrok.

Warto także łączyć w jednym sok owocowy z warzywnym, gdyż wzmacniamy wówczas ich prozdrowotne działanie.

Napoje owocowe, chlebowe i roślinne naturalnie fermentowane (bezalkoholowe) to probiotyki o prozdrowotnym działaniu zawierające bakterie probiotyczne.

Według FAO za probiotyki uważa się organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystne skutki zdrowotne.

Kwas chlebowy, bardzo popularny niegdyś w naszym obszarze geograficznym, polecany jako napój orzeźwiający jest źródłem witamin z grupy B i wspomaga trawienie.

Fermentowane soki

Soki fermentowane z warzyw: burak, pomidor, ogórek, marchew, pietruszka, kapusta, seler. Tłoczone i poddawane fermentacji spontanicznej zawierają związki przeciwutleniające, sprzyjają detoksykacji organizmu, mają działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe , przeciwgrzybicze, bakteriobójcze. Hamują choroby układu krwionośnego. Są źródłem witamin C,B, A , H i U ( S-metylometionina) - hamuje działanie nowotworów, kamicy żółciowej i goi wrzody żołądka.

Soki fermentowane z owoców: granat, pomarańcza, ananas, jabłko, nerkowce. Wykazują podobne działania prozdrowotne jak warzywa, wspomagają odnowę biologiczną organizmu, dobrą kondycję skóry, budują odporność i wspomagają walkę z otyłością.

Komucha
© Adobe Stock | Roxane Bay

Kombucha

Komucha to napój, który jest uważany za superfood i ma niewątpliwe walory prozdrowotne. Wykazuje szerokie działanie biologiczne, dzięki występującym w niej kwasom organicznym, witaminom, antyoksydantom i składnikom mineralnym. Pomaga w detoksykacji organizmu, leczeniu dny moczanowej, zapaleniu stawów, reumatyzmu. Znajdujący się w kombuczy kwas mlekowy obniża ph krwi, co ma znaczenie dla osób chorujących na nowotwory. Wspomaga także równowagę kwasowo-zasadową organizmu, zapobiega zaparciom, wspomaga układ nerwowy, wzmacnia odporność.

Fermentowane napoje z owoców, warzyw, herbaty i zbóż odznaczają się także dużymi wartościami żywieniowymi, korzystnymi dla osób stosujących diety odchudzające i bezmięsne.

Sok poprawiający wzrok

Składniki:

  • 1/2 obranego ananasa
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cm obranego korzenia imbiru

Przygotowanie: wszystkie obrane składniki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera lub wyciskarki. Natychmiast wypijamy.

Sok na zdrowe kości

Składniki:

  • 1 garść liści jarmużu
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 łyżka liści natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie: wszystkie składniki uprzednio pokrojone wkładamy do wyciskarki lub blendera. Miksujemy i od razu podajemy.

Sok dostarczający energię

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 papaja
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • liście mięty do podania

Przygotowanie: obrane owoce wyciskamy lub blendujemy. Podajemy z listkami mięty.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg