Skutecznie rozgrzewają
Nie ma chyba większej przyjemności w zimowe dni, gdy po powrocie ze szkoły lub z pracy usiądziemy na fotelu z filiżanką ciepłego płynu w ręku. Najczęściej pijemy herbatę lub kawę, ale możliwości jest o wiele więcej. Oto kilka naszych propozycji na rozgrzewające napoje na zimowe wieczory.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sok owocowo-imbirowy
Gorący napój na bazie owoców i imbiru jest idealny na chłodne dni. Korzeń imbiru sprawi, że doskonale nas rozgrzeje, a owoce, np. maliny czy pomarańcze dodadzą mu smaku, poprawią naszą odporność i ogólne samopoczucie. Składnikami naszego napoju są: pół szklanki zagęszczonego soku malinowego, szklanka soku z pomarańczy, kawałek imbiru, kilka łyżek soku z cytryny, kilka łyżek miodu. Imbir siekamy drobno. W garnku gotujemy cztery szklanki wody, dodajemy imbir i gotujemy kilka minut. Wyłączamy gaz i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i przelewamy do kubków.
Zimowa kawa
Egzotyczne przyprawy nie tylko wzmacniają smak kawy, ale również wspomagają jej rozgrzewający charakter. Potrzebujemy: kilka łyżek kawy rozpuszczalnej, laskę cynamonu, po kilka ziaren kardamonu i pieprzu, papryczkę chili, ewentualnie cukier. Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut. Przelewamy do filiżanek i ewentualnie słodzimy do smaku.
Gorąca czekolada
Czekolada zawsze poprawia nastrój. W dodatku bardzo rozgrzewa, zwłaszcza jeśli dodamy do niej przyprawy. Do przygotowania naszej filiżanki czekolady potrzebne będą: kilka łyżek ciemnego kakao, kilka łyżek cukru, laska wanilii, laska cynamonu, kilka goździków. Kakao wrzucamy do kubka, wlewamy łyżkę wody, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy. Wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy cynamon i wanilię, a czekoladę rozlewamy do kubków i podajemy od razu.
Herbata na zimę
Polacy uwielbiają herbatę niemal równie mocno co Brytyjczycy. Pijemy jej mnóstwo i coraz częściej decydujemy się na wybór nowych mieszanek. Samodzielnie możemy przygotować wiele różnych herbatek, w tym także rozgrzewających. Potrzebujemy: dwie łyżki dobrej herbaty, trzy pasterki pomarańczy, kilka łyżek soku malinowego, kilka goździków i miód. Herbatę zalewamy wrzątkiem, dodajemy pomarańcze i goździki. Zaparzamy kilka minut. Przelewamy przez sito, a gdy trochę ostygnie słodzimy miodem.
Herbata po indyjsku
Pochodzący z Indii chai to herbata z mlekiem i przyprawami. W gorące dni chłodzi, a w zimne rozgrzewa. Poza tą niezwykła właściwością, ma też niepowtarzalny zapach, który kojarzy się, nie bez powodu, z egzotycznymi krajami. Składniki: dwie łyżki herbaty, kawałek imbiru, laska cynamonu, cztery goździki, cztery ziarna kardamonu, cztery ziarna kolendry, cztery ziarna pieprzu, miód, mleko.
Imbir obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i przelewamy do filiżanek. Słodzimy miodem.