Napoje, które poprawią humor w długie zimowe wieczory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Skutecznie rozgrzewają

Obraz
© 123RF

Nie ma chyba większej przyjemności w zimowe dni, gdy po powrocie ze szkoły lub z pracy usiądziemy na fotelu z filiżanką ciepłego płynu w ręku. Najczęściej pijemy herbatę lub kawę, ale możliwości jest o wiele więcej. Oto kilka naszych propozycji na rozgrzewające napoje na zimowe wieczory.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sok owocowo-imbirowy

Obraz
© 123RF

Gorący napój na bazie owoców i imbiru jest idealny na chłodne dni. Korzeń imbiru sprawi, że doskonale nas rozgrzeje, a owoce, np. maliny czy pomarańcze dodadzą mu smaku, poprawią naszą odporność i ogólne samopoczucie. Składnikami naszego napoju są: pół szklanki zagęszczonego soku malinowego, szklanka soku z pomarańczy, kawałek imbiru, kilka łyżek soku z cytryny, kilka łyżek miodu. Imbir siekamy drobno. W garnku gotujemy cztery szklanki wody, dodajemy imbir i gotujemy kilka minut. Wyłączamy gaz i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i przelewamy do kubków.

/ 6Zimowa kawa

Obraz
© Shutterstock.com

Egzotyczne przyprawy nie tylko wzmacniają smak kawy, ale również wspomagają jej rozgrzewający charakter. Potrzebujemy: kilka łyżek kawy rozpuszczalnej, laskę cynamonu, po kilka ziaren kardamonu i pieprzu, papryczkę chili, ewentualnie cukier. Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut. Przelewamy do filiżanek i ewentualnie słodzimy do smaku.

/ 6Gorąca czekolada

Obraz
© 123RF

Czekolada zawsze poprawia nastrój. W dodatku bardzo rozgrzewa, zwłaszcza jeśli dodamy do niej przyprawy. Do przygotowania naszej filiżanki czekolady potrzebne będą: kilka łyżek ciemnego kakao, kilka łyżek cukru, laska wanilii, laska cynamonu, kilka goździków. Kakao wrzucamy do kubka, wlewamy łyżkę wody, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy. Wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy cynamon i wanilię, a czekoladę rozlewamy do kubków i podajemy od razu.

/ 6Herbata na zimę

Obraz
© iStock.com

Polacy uwielbiają herbatę niemal równie mocno co Brytyjczycy. Pijemy jej mnóstwo i coraz częściej decydujemy się na wybór nowych mieszanek. Samodzielnie możemy przygotować wiele różnych herbatek, w tym także rozgrzewających. Potrzebujemy: dwie łyżki dobrej herbaty, trzy pasterki pomarańczy, kilka łyżek soku malinowego, kilka goździków i miód. Herbatę zalewamy wrzątkiem, dodajemy pomarańcze i goździki. Zaparzamy kilka minut. Przelewamy przez sito, a gdy trochę ostygnie słodzimy miodem.

/ 6Herbata po indyjsku

Obraz
© 123RF

Pochodzący z Indii chai to herbata z mlekiem i przyprawami. W gorące dni chłodzi, a w zimne rozgrzewa. Poza tą niezwykła właściwością, ma też niepowtarzalny zapach, który kojarzy się, nie bez powodu, z egzotycznymi krajami. Składniki: dwie łyżki herbaty, kawałek imbiru, laska cynamonu, cztery goździki, cztery ziarna kardamonu, cztery ziarna kolendry, cztery ziarna pieprzu, miód, mleko.

Imbir obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i przelewamy do filiżanek. Słodzimy miodem.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne