Trwa ładowanie...

Idealna panierka. Czy znasz jej sekret?

Na myśl o panierce ślinianki ruszają do pracy, a przed oczyma staje nam chrupiąca, złocista warstwa pokrywająca kotlet, kawałki warzyw czy naleśniki. Wbrew pozorom idealna panierka wymaga umiejętności, doświadczenia i znajomości kilku patentów. Oto i one.

Idealna panierka? Czy znasz jej sekret?Idealna panierka? Czy znasz jej sekret?Źródło: 123RF
d1zbke4
d1zbke4

Idealna panierka – podstawy

Panierka w wersji podstawowej to bułka tarta oraz jajko. Tylko tyle i aż tyle. By była idealna, koniecznie należy pamiętać o kilku detalach.

Przede wszystkim unikajmy kupowania bułki tartej w marketach – zazwyczaj składową tego produktu jest nieświeże (bywa, że i spleśniałe) pieczywo, niekoniecznie bułka (ale np. chleb). Wartość smakowa gotowej "bułki tartej" może być niewielka, więc zgodnie z nurtem no waste warto suszyć bułki w domu i z nich przygotowywać panierkę do mięsa czy warzyw. Bułka w odróżnieniu od chleba nie będzie przypalać się na patelni, nieestetycznie brązowiejąc.

Jajko można z powodzeniem doprawić, co jest przydatne w przypadku panierowania warzyw, do których sól i pieprz nie chcą przylgnąć. Ciekawym zamiennikiem jajka (sic!) jest gęsta mieszanina mąki z ciecierzycy i wody o konsystencji śmietany. To ciekawa opcja dla alergików oraz dla tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych.

Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej

Idealna panierka – panierowanie krok po kroku

To również wymaga umiejętności. Przede wszystkim należy pamiętać o zasadzie czystej dłoni. Czym ona jest? Polega na panierowaniu mięsa w mokrych składnikach przy użyciu jednej ręki, a w suchych – drugiej. Ta zasada sprawi, że oblepionymi mokrą panierką dłońmi nie będziecie przypadkiem ściągać panierki z mięsa. To zdecydowanie ułatwia pracę!

d1zbke4

Co jeszcze znajduje się na liście kuchennych grzeszków? Panierowanie z wyprzedzeniem. Choć wymaga to nieco wprawy, to panierować należy równocześnie z rozgrzewaniem tłuszczu na patelni i tylko takiej ilości kotletów, które smażymy jednorazowo. Niestety oczekujący na swą kolej kawałek mięsa odda wilgoć do panierki, a ta nie będzie miała szans być chrupką.

Idealna panierka – obróbka cieplna

Pamiętajcie również o dostosowaniu temperatury do smażenia. Do panierowania w bułce tartej warto wybierać warzywa czy produkty, które szybko się smażą (czyli cukinia, krążki cebulowe, cienkie plastry tofu) i miękkie, cienkie kawałki mięsa (cienko rozbity schab, szynka lub polędwica wieprzowa, filet drobiowy, cienko rozbity filet z indyka). Smażenie powinno przebiegać na średnim ogniu, by panierka się nie przypaliła.

Dla tych, którzy mają obawy co do smażenia na patelni w głębokim tłuszczu, nie mają na to czasu lub zwyczajnie nie przepadają za zapachem rozgrzanego oleju mamy jeden patent. Czy wiecie, że panierowane kotlety możecie także upiec w piekarniku? Ta zasada dotyczy także innych panierowanych w bułce tartej produktów. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza i ułożyć kotlety na blasze. Przed pieczeniem warto je skropić olejem – panierce to nie zaszkodzi, będzie wciąż chrupiąca dzięki wysokiej temperaturze. Czas pieczenia to od 15 do nawet 40 minut w zależności od tego, co kryje się pod chrupiącą panierką.

Idealna panierka – 5 inspiracji na niebanalną panierkę

A ci, którzy lubią zaszaleć w kuchni, z pewnością ucieszą się na wieść, że panierowanie w bułce tartej to tylko jedna z opcji. Możliwości jest wiele – wszystko, co potencjalnie chrupie, może być użyte, a ogranicza was tylko wyobraźnia. A oto nasze patenty na niebanalną panierkę.

  • 100 g rozdrobnionych blenderem krakersów o smaku zielonej cebulki
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 100 g pszennych otrębów
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można zastąpić tartym parmezanem lub innym twardym, aromatycznym serem)
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 2 kromki suchego chleba żytniego zmielonego w młynku lub blenderze
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • ½ szklanki rozdrobnionych w blenderze orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Kotlet schabowy w panierce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1zbke4
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zbke4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj