WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Idealna panierka. Czy znasz jej sekret?

Na myśl o panierce ślinianki ruszają do pracy, a przed oczyma staje nam chrupiąca, złocista warstwa pokrywająca kotlet, kawałki warzyw czy naleśniki. Wbrew pozorom idealna panierka wymaga umiejętności, doświadczenia i znajomości kilku patentów. Oto i one.

Panierowane plastry bakłażanaIdealna panierka? Czy znasz jej sekret?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Idealna panierka – podstawy

Panierka w wersji podstawowej to bułka tarta oraz jajko. Tylko tyle i aż tyle. By była idealna, koniecznie należy pamiętać o kilku detalach.

Przede wszystkim unikajmy kupowania bułki tartej w marketach – zazwyczaj składową tego produktu jest nieświeże (bywa, że i spleśniałe) pieczywo, niekoniecznie bułka (ale np. chleb). Wartość smakowa gotowej "bułki tartej" może być niewielka, więc zgodnie z nurtem no waste warto suszyć bułki w domu i z nich przygotowywać panierkę do mięsa czy warzyw. Bułka w odróżnieniu od chleba nie będzie przypalać się na patelni, nieestetycznie brązowiejąc.

Jajko można z powodzeniem doprawić, co jest przydatne w przypadku panierowania warzyw, do których sól i pieprz nie chcą przylgnąć. Ciekawym zamiennikiem jajka (sic!) jest gęsta mieszanina mąki z ciecierzycy i wody o konsystencji śmietany. To ciekawa opcja dla alergików oraz dla tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych.

Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej

Idealna panierka – panierowanie krok po kroku

To również wymaga umiejętności. Przede wszystkim należy pamiętać o zasadzie czystej dłoni. Czym ona jest? Polega na panierowaniu mięsa w mokrych składnikach przy użyciu jednej ręki, a w suchych – drugiej. Ta zasada sprawi, że oblepionymi mokrą panierką dłońmi nie będziecie przypadkiem ściągać panierki z mięsa. To zdecydowanie ułatwia pracę!

Co jeszcze znajduje się na liście kuchennych grzeszków? Panierowanie z wyprzedzeniem. Choć wymaga to nieco wprawy, to panierować należy równocześnie z rozgrzewaniem tłuszczu na patelni i tylko takiej ilości kotletów, które smażymy jednorazowo. Niestety oczekujący na swą kolej kawałek mięsa odda wilgoć do panierki, a ta nie będzie miała szans być chrupką.

Idealna panierka – obróbka cieplna

Pamiętajcie również o dostosowaniu temperatury do smażenia. Do panierowania w bułce tartej warto wybierać warzywa czy produkty, które szybko się smażą (czyli cukinia, krążki cebulowe, cienkie plastry tofu) i miękkie, cienkie kawałki mięsa (cienko rozbity schab, szynka lub polędwica wieprzowa, filet drobiowy, cienko rozbity filet z indyka). Smażenie powinno przebiegać na średnim ogniu, by panierka się nie przypaliła.

Dla tych, którzy mają obawy co do smażenia na patelni w głębokim tłuszczu, nie mają na to czasu lub zwyczajnie nie przepadają za zapachem rozgrzanego oleju mamy jeden patent. Czy wiecie, że panierowane kotlety możecie także upiec w piekarniku? Ta zasada dotyczy także innych panierowanych w bułce tartej produktów. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza i ułożyć kotlety na blasze. Przed pieczeniem warto je skropić olejem – panierce to nie zaszkodzi, będzie wciąż chrupiąca dzięki wysokiej temperaturze. Czas pieczenia to od 15 do nawet 40 minut w zależności od tego, co kryje się pod chrupiącą panierką.

Idealna panierka – 5 inspiracji na niebanalną panierkę

A ci, którzy lubią zaszaleć w kuchni, z pewnością ucieszą się na wieść, że panierowanie w bułce tartej to tylko jedna z opcji. Możliwości jest wiele – wszystko, co potencjalnie chrupie, może być użyte, a ogranicza was tylko wyobraźnia. A oto nasze patenty na niebanalną panierkę.

  • 100 g rozdrobnionych blenderem krakersów o smaku zielonej cebulki
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 100 g pszennych otrębów
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można zastąpić tartym parmezanem lub innym twardym, aromatycznym serem)
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 2 kromki suchego chleba żytniego zmielonego w młynku lub blenderze
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • ½ szklanki rozdrobnionych w blenderze orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Kotlet schabowy w panierce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw