Deser na upalne dni. Pożywnie, słodko i orzeźwiająco

Lato zawitało do nas pełną parą. I chociaż co chwilę pojawiają się burzowe chmury, to w ciągu dnia towarzyszą nam wysokie temperatury. Jak to latem bywa, apetyt spada, a nasze menu składa się głównie z owoców. Dlatego my prezentujemy kilka przepisów na dania i desery, które są idealne na upalne dni.

Desery idealne na upalne dniDesery idealne na upalne dni
Źródło zdjęć: © East News

W słoneczne dni jemy znacznie mniej, ale ważne jest, żeby nie zapominać o nawadnianiu. Dwa litry wody to minimum, które powinniśmy wypić w czasie upałów. Co jeśli woda niezbyt nam smakuje? Z pomocą przychodzi lemoniada! Prosta, domowa, orzeźwiająca i idealna na upały.

Domowa lemoniada - idealna na letnie dni

Składniki

  • 4 cytryny
  • listki mięty
  • lód
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • cukier lub inny słodzik (ilość wg uznania)

Przepis

  • Wyciskamy sok z 3 cytryn. Jedną cytrynę kroimy na plastry.
  • Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
  • Sok z cytryny łączymy z wodą, dodajemy miętę i plastry cytryny.
  • Wkładamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin albo podajemy z kostkami lodu.

Sernik na zimno

Autorką przepisu jest Monika, twórczyni bloga "Moniki Smakołyki"

Składniki

Spód:

200 g pierników,

1 łyżka miękkiego masła.


Masa:

  • 1 kg mielonego sera waniliowego (wiaderko),
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 proc. (1 puszka),
  • 35 g żelatyny,
  • 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie),
  • 2-4 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 różnokolorowe galaretki,
  • 1 galaretka przezroczysta.


Przepis:

Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki.

Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie, z tym że dajemy jej mniej o ok. 120 ml, niż jest to podane na opakowaniu (są galaretki na 500 ml i mniejsze). Studzimy i przelewamy do płaskich, o szerokim dnie pojemników.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

Pierniki rozkruszamy, miksujemy, dodajemy masła i jeszcze raz miksujemy. Wykładamy dno formy, wkładamy na czas przygotowania sera do lodówki. Kiedy galaretki dobrze zastygną, za pomocą noża kroimy np. na kwadraty, dowolnej wielkości.

W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy. Do miksera przekładamy ser, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder (do smaku) przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Masę stopniowo przelewamy do przygotowanej formy, dodając kolorowe galaretki.

Część galaretki dajemy na wierzch, tak żeby wystawały powyżej sera.

Sernik wkładamy do lodówki. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy, studzimy, kiedy będzie zastygać, przelewamy na sernik.

Owsianka z owocami – idealny "deser" i śniadanie na upały

Owsianka z owocami to propozycja na gorące dni od Anny Starmach.

Składniki:

  • 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • Szklanka wody
  • Szklanka mleka
  • Tarte jabłka
  • Łyżka miodu
  • Łyżka migdałów
  • Łyżka rodzynek
  • Łyżka orzechów
  • 
Garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
  • Duża szczypta cynamonu
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj.

Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu.

Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon.

Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.

Prosty sposób na cytrynę

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce