Deser na upalne dni. Pożywnie, słodko i orzeźwiająco
Lato zawitało do nas pełną parą. I chociaż co chwilę pojawiają się burzowe chmury, to w ciągu dnia towarzyszą nam wysokie temperatury. Jak to latem bywa, apetyt spada, a nasze menu składa się głównie z owoców. Dlatego my prezentujemy kilka przepisów na dania i desery, które są idealne na upalne dni.
W słoneczne dni jemy znacznie mniej, ale ważne jest, żeby nie zapominać o nawadnianiu. Dwa litry wody to minimum, które powinniśmy wypić w czasie upałów. Co jeśli woda niezbyt nam smakuje? Z pomocą przychodzi lemoniada! Prosta, domowa, orzeźwiająca i idealna na upały.
Domowa lemoniada - idealna na letnie dni
Składniki
Przepis
- Wyciskamy sok z 3 cytryn. Jedną cytrynę kroimy na plastry.
- Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
- Sok z cytryny łączymy z wodą, dodajemy miętę i plastry cytryny.
- Wkładamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin albo podajemy z kostkami lodu.
Sernik na zimno
Autorką przepisu jest Monika, twórczyni bloga "Moniki Smakołyki"
Składniki
Przepis:
Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki.
Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie, z tym że dajemy jej mniej o ok. 120 ml, niż jest to podane na opakowaniu (są galaretki na 500 ml i mniejsze). Studzimy i przelewamy do płaskich, o szerokim dnie pojemników.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
Pierniki rozkruszamy, miksujemy, dodajemy masła i jeszcze raz miksujemy. Wykładamy dno formy, wkładamy na czas przygotowania sera do lodówki. Kiedy galaretki dobrze zastygną, za pomocą noża kroimy np. na kwadraty, dowolnej wielkości.
W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy. Do miksera przekładamy ser, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder (do smaku) przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Masę stopniowo przelewamy do przygotowanej formy, dodając kolorowe galaretki.
Część galaretki dajemy na wierzch, tak żeby wystawały powyżej sera.
Sernik wkładamy do lodówki. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy, studzimy, kiedy będzie zastygać, przelewamy na sernik.
Owsianka z owocami – idealny "deser" i śniadanie na upały
Owsianka z owocami to propozycja na gorące dni od Anny Starmach.
Składniki:
- 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- Szklanka wody
- Szklanka mleka
- Tarte jabłka
- Łyżka miodu
- Łyżka migdałów
- Łyżka rodzynek
- Łyżka orzechów
- Garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
- Duża szczypta cynamonu
- 100 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj.
Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu.
Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon.
Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.
Trwa ładowanie wpisu: instagram