Deser na upalne dni. Pożywnie, słodko i orzeźwiająco

Lato zawitało do nas pełną parą. I chociaż co chwilę pojawiają się burzowe chmury, to w ciągu dnia towarzyszą nam wysokie temperatury. Jak to latem bywa, apetyt spada, a nasze menu składa się głównie z owoców. Dlatego my prezentujemy kilka przepisów na dania i desery, które są idealne na upalne dni.

Desery idealne na upalne dniDesery idealne na upalne dni
Źródło zdjęć: © East News

W słoneczne dni jemy znacznie mniej, ale ważne jest, żeby nie zapominać o nawadnianiu. Dwa litry wody to minimum, które powinniśmy wypić w czasie upałów. Co jeśli woda niezbyt nam smakuje? Z pomocą przychodzi lemoniada! Prosta, domowa, orzeźwiająca i idealna na upały.

Domowa lemoniada - idealna na letnie dni

Składniki

  • 4 cytryny
  • listki mięty
  • lód
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • cukier lub inny słodzik (ilość wg uznania)

Przepis

  • Wyciskamy sok z 3 cytryn. Jedną cytrynę kroimy na plastry.
  • Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy.
  • Sok z cytryny łączymy z wodą, dodajemy miętę i plastry cytryny.
  • Wkładamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin albo podajemy z kostkami lodu.

Sernik na zimno

Autorką przepisu jest Monika, twórczyni bloga "Moniki Smakołyki"

Składniki

Spód:

200 g pierników,

1 łyżka miękkiego masła.


Masa:

  • 1 kg mielonego sera waniliowego (wiaderko),
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 proc. (1 puszka),
  • 35 g żelatyny,
  • 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie),
  • 2-4 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 różnokolorowe galaretki,
  • 1 galaretka przezroczysta.


Przepis:

Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki.

Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie, z tym że dajemy jej mniej o ok. 120 ml, niż jest to podane na opakowaniu (są galaretki na 500 ml i mniejsze). Studzimy i przelewamy do płaskich, o szerokim dnie pojemników.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

Pierniki rozkruszamy, miksujemy, dodajemy masła i jeszcze raz miksujemy. Wykładamy dno formy, wkładamy na czas przygotowania sera do lodówki. Kiedy galaretki dobrze zastygną, za pomocą noża kroimy np. na kwadraty, dowolnej wielkości.

W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy. Do miksera przekładamy ser, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder (do smaku) przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Masę stopniowo przelewamy do przygotowanej formy, dodając kolorowe galaretki.

Część galaretki dajemy na wierzch, tak żeby wystawały powyżej sera.

Sernik wkładamy do lodówki. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy, studzimy, kiedy będzie zastygać, przelewamy na sernik.

Owsianka z owocami – idealny "deser" i śniadanie na upały

Owsianka z owocami to propozycja na gorące dni od Anny Starmach.

Składniki:

  • 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • Szklanka wody
  • Szklanka mleka
  • Tarte jabłka
  • Łyżka miodu
  • Łyżka migdałów
  • Łyżka rodzynek
  • Łyżka orzechów
  • 
Garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
  • Duża szczypta cynamonu
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj.

Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu.

Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon.

Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.

Prosty sposób na cytrynę

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany