Jak ugotować kalafiora? Wypróbuj sprawdzony sposób

Nie wszyscy wiedzą, że kalafiora możemy jeść na surowo. W takie formie świetnie smakuje jako składnik sałatek i surówek. Jednak najczęściej serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do obiadu. Jak długo należy gotować kalafiora, by pozostał jędrny i co zrobić, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Kalafior
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kalafior - ile ma kalorii?

100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków.

Kalafior - jak go pokroić?

Podczas krojenia kalafiora robi się najczęściej straszny bałagan. Drobne różyczki rozsypują się po blacie. Jak tego uniknąć? Wystarczy obrócić główkę warzywa. Krojąc kalafiora, należy trzymać go głąbem do góry. To zapewni nam większą kontrolę nad warzywem i uniemożliwi mniejszym jego kawałkom ucieczkę spod noża.

Zaskakujące zastosowanie kalafiora

Kalafior - jak gotować?

Najprostszym sposobem na ugotowania kalafiora, tak by zachował on jak najwięcej cennych składników odżywczych oraz był smaczny i jędrny, jest ugotowanie go na parze. Jednak przygotowanie go "z wody" także nie jest trudne.

Warzywo płuczemy, dzielimy na całkiem spore różyczki i wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Niektórych odstrasza zapach gotującego się kalafiora. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada właśnie za te niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić.

Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka. Kalafiora gotujemy przez około 10 minut, możemy w trakcie sprawdzać widelcem, czy jest już odpowiednio miękki.

Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.

Kalafior zapiekany z serem - przepis

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 ml mleka,
  • 150 dag ulubionego sera żółtego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  • Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy.
  • Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj.
  • Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia.
  • W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej.
  • Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇