Jak ugotować kalafiora? Wypróbuj sprawdzony sposób
Nie wszyscy wiedzą, że kalafiora możemy jeść na surowo. W takie formie świetnie smakuje jako składnik sałatek i surówek. Jednak najczęściej serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do obiadu. Jak długo należy gotować kalafiora, by pozostał jędrny i co zrobić, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?
Kalafior - ile ma kalorii?
100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków.
Kalafior - jak go pokroić?
Podczas krojenia kalafiora robi się najczęściej straszny bałagan. Drobne różyczki rozsypują się po blacie. Jak tego uniknąć? Wystarczy obrócić główkę warzywa. Krojąc kalafiora, należy trzymać go głąbem do góry. To zapewni nam większą kontrolę nad warzywem i uniemożliwi mniejszym jego kawałkom ucieczkę spod noża.
Zaskakujące zastosowanie kalafiora
Kalafior - jak gotować?
Najprostszym sposobem na ugotowania kalafiora, tak by zachował on jak najwięcej cennych składników odżywczych oraz był smaczny i jędrny, jest ugotowanie go na parze. Jednak przygotowanie go "z wody" także nie jest trudne.
Warzywo płuczemy, dzielimy na całkiem spore różyczki i wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Niektórych odstrasza zapach gotującego się kalafiora. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada właśnie za te niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić.
Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka. Kalafiora gotujemy przez około 10 minut, możemy w trakcie sprawdzać widelcem, czy jest już odpowiednio miękki.
Kalafior zapiekany z serem - przepis
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 150 ml mleka,
- 150 dag ulubionego sera żółtego,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy.
- Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj.
- Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia.
- W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej.
- Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki.