Jak ugotować kalafiora? Wypróbuj sprawdzony sposób

Nie wszyscy wiedzą, że kalafiora możemy jeść na surowo. W takie formie świetnie smakuje jako składnik sałatek i surówek. Jednak najczęściej serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do obiadu. Jak długo należy gotować kalafiora, by pozostał jędrny i co zrobić, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Kalafior
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kalafior - ile ma kalorii?

100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków.

Kalafior - jak go pokroić?

Podczas krojenia kalafiora robi się najczęściej straszny bałagan. Drobne różyczki rozsypują się po blacie. Jak tego uniknąć? Wystarczy obrócić główkę warzywa. Krojąc kalafiora, należy trzymać go głąbem do góry. To zapewni nam większą kontrolę nad warzywem i uniemożliwi mniejszym jego kawałkom ucieczkę spod noża.

Zaskakujące zastosowanie kalafiora

Kalafior - jak gotować?

Najprostszym sposobem na ugotowania kalafiora, tak by zachował on jak najwięcej cennych składników odżywczych oraz był smaczny i jędrny, jest ugotowanie go na parze. Jednak przygotowanie go "z wody" także nie jest trudne.

Warzywo płuczemy, dzielimy na całkiem spore różyczki i wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Niektórych odstrasza zapach gotującego się kalafiora. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada właśnie za te niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić.

Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka. Kalafiora gotujemy przez około 10 minut, możemy w trakcie sprawdzać widelcem, czy jest już odpowiednio miękki.

Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.

Kalafior zapiekany z serem - przepis

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 ml mleka,
  • 150 dag ulubionego sera żółtego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  • Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy.
  • Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj.
  • Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia.
  • W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej.
  • Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki