Czym jest kaczogęś?

Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o mulardach, czyli tak zwanych kaczo- albo kaczkogęsiach. Jednak wbrew pozorom mularda nie ma nic wspólnego z gęsią. Choć przepisów na nią wciąż jest niewiele, warto poszukać jej u prywatnych hodowców, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe mięso.

Czym jest kaczogęś?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
19

Mięso ptaków domowych znajduje się w naszym jadłospisie od kilku tysięcy lat. Bardzo popularna na polskim stole, zwłaszcza przed laty, była kaczka, mimo że to jedno z najbardziej ciężkostrawnych mięs drobiowych. Zawiera jednak białko oraz ważne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, magnez, potas. Najmniej tłusta jest pierś kaczki; dietetycy zalecają, aby jeść ją bez skórki.

Zdrowa krzyżówka
Alternatywą dla zwykłej kaczki jest tzw. kaczogęś, czyli mularda. – To kaczka, która powstała w wyniku krzyżówki kaczki rasy pekin i kaczora piżmowego – tłumaczy Dagmara Wysłocka, dietetyk Naturhouse Łódź Widzew. Kaczka pekin dostarcza dużych ilości dobrego mięsa, jest odporna na choroby i szybko rośnie. Z kolei kaczor piżmowy popularny jest w Polsce dopiero od kilku lat. Wyrośnięte kaczory ważą 4-5 kg. Piżmówka jest odporna na zmienne warunki środowiskowe oraz na choroby. Tłuszcz kaczora piżmowego ma dużą zawartość cennych dla zdrowa nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Smaczne, ale drogie

Jakie są zalety mulardy? – Kaczogęś ma dużo większy przyrost masy mięśniowej w stosunku do innych ras kaczek, dlatego jest coraz chętniej hodowana. Oprócz większej zawartości mięśni, kaczki te mają też cieńszą skórę, co sprawia, że ich mięso jest mniej tłuste i chętniej kupowane przez osoby na diecie – podkreśla Dagmara Wysłocka. Mularda po upieczeniu jest bardzo smaczna i chrupiąca.

To jednak drogie mięso. Chów kaczogęsi wymaga zorganizowania fermy, gdzie będzie można skrzyżować kaczkę rasy pekin i kaczora piżmowego. Mularda rośnie dość wolno; zazwyczaj osiąga 3,5-4 kg. – Kaczogęś nadal jest rzadkością i można ją dostać tylko u prywatnych hodowców – mówi dietetyk Dagmara Wysłocka. Za mulardę trzeba zazwyczaj zapłacić 20 zł/kg, czyli ok. 70 zł za sztukę.

Garść przepisów na smaczną mulardę:

Kaczogęś z jabłkami

Składniki: jedna mularda, kilogram kwaśnych jabłek, łyżka płynnego miodu, 3-4 ząbki czosnku, 25 ml jałowcówki (ewentualnie ginu), majeranek, oliwa z oliwek lub olej, sól, pieprz.

Wykonanie: mulardę dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać w miseczce miód, jałowcówkę lub gin, czosnek, majeranek, oliwę z oliwek albo olej, sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczogęś i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (co najmniej dwie). Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wypestkować. Po tym czasie nabijać mulardę cząstkami jabłek i spiąć ją wykałaczkami albo zszyć. Piec przez dwie godziny w gorącym piekarniku (180-200 stopni). W międzyczasie mulardę polać sosem z pieczenia, natomiast wytopiony tłuszcz odlać. Dolać wody do sosu. Tak upieczona kaczogęś doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny albo borówki.

Wątróbki z mulardy z cebulą

Składniki: 40 dag wątróbki z kaczogęsi, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, szklanka mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki dowolnego rosołu lub bulionu, sól i pieprz.

Wykonanie: oczyścić i osuszyć wątróbkę. Namoczyć w mleku, doprawić do smaku solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Na dużej patelni albo w rondlu rozgrzać masło. Wrzucić wątróbkę, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić przez 10 minut. Po tym czasie polać wątróbkę mulardy rosołem lub bulionem. Jeszcze chwilę poddusić. Gotowe.

Mularda faszerowana pieczarkami

Składniki: jedna kaczogęś, 80 dag pieczarek (niewielkich), 5-6 ząbków czosnku, 2 cebule, łyżka masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek (najlepiej świeży), sól, pieprz.

Wykonanie: mulardę opłukać i osuszyć. W moździerzu utrzeć trzy ząbki czosnku z solą, pieprzem oraz tymiankiem i taką mieszanką natrzeć kaczogęś, również w środku. Wstawić mulardę na noc do lodówki, aby przeszła aromatami. Cebulę pokroić w kosteczkę albo piórka, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć przez trzy minuty. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki i dorzucić do cebuli. Dusić całość przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy i lekko przestudzony farsz wymieszać z natką pietruszki oraz pozostałymi ząbkami czosnku. Nadziać nim mulardę, zszyć ją albo spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, chowając skrzydła pod spód. Nakłuć folię w paru miejscach i wstawić do piekarnika (190 stopni). Piec przez dwie godziny, a po tym czasie rozciąć rękaw i zapiekać skórkę jeszcze przez 30 minut.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor