Czym jest kaczogęś?

Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o mulardach, czyli tak zwanych kaczo- albo kaczkogęsiach. Jednak wbrew pozorom mularda nie ma nic wspólnego z gęsią. Choć przepisów na nią wciąż jest niewiele, warto poszukać jej u prywatnych hodowców, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe mięso.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Mięso ptaków domowych znajduje się w naszym jadłospisie od kilku tysięcy lat. Bardzo popularna na polskim stole, zwłaszcza przed laty, była kaczka, mimo że to jedno z najbardziej ciężkostrawnych mięs drobiowych. Zawiera jednak białko oraz ważne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, magnez, potas. Najmniej tłusta jest pierś kaczki; dietetycy zalecają, aby jeść ją bez skórki.

Zdrowa krzyżówka
Alternatywą dla zwykłej kaczki jest tzw. kaczogęś, czyli mularda. – To kaczka, która powstała w wyniku krzyżówki kaczki rasy pekin i kaczora piżmowego – tłumaczy Dagmara Wysłocka, dietetyk Naturhouse Łódź Widzew. Kaczka pekin dostarcza dużych ilości dobrego mięsa, jest odporna na choroby i szybko rośnie. Z kolei kaczor piżmowy popularny jest w Polsce dopiero od kilku lat. Wyrośnięte kaczory ważą 4-5 kg. Piżmówka jest odporna na zmienne warunki środowiskowe oraz na choroby. Tłuszcz kaczora piżmowego ma dużą zawartość cennych dla zdrowa nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Smaczne, ale drogie

Jakie są zalety mulardy? – Kaczogęś ma dużo większy przyrost masy mięśniowej w stosunku do innych ras kaczek, dlatego jest coraz chętniej hodowana. Oprócz większej zawartości mięśni, kaczki te mają też cieńszą skórę, co sprawia, że ich mięso jest mniej tłuste i chętniej kupowane przez osoby na diecie – podkreśla Dagmara Wysłocka. Mularda po upieczeniu jest bardzo smaczna i chrupiąca.

To jednak drogie mięso. Chów kaczogęsi wymaga zorganizowania fermy, gdzie będzie można skrzyżować kaczkę rasy pekin i kaczora piżmowego. Mularda rośnie dość wolno; zazwyczaj osiąga 3,5-4 kg. – Kaczogęś nadal jest rzadkością i można ją dostać tylko u prywatnych hodowców – mówi dietetyk Dagmara Wysłocka. Za mulardę trzeba zazwyczaj zapłacić 20 zł/kg, czyli ok. 70 zł za sztukę.

Garść przepisów na smaczną mulardę:

Kaczogęś z jabłkami

Składniki: jedna mularda, kilogram kwaśnych jabłek, łyżka płynnego miodu, 3-4 ząbki czosnku, 25 ml jałowcówki (ewentualnie ginu), majeranek, oliwa z oliwek lub olej, sól, pieprz.

Wykonanie: mulardę dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać w miseczce miód, jałowcówkę lub gin, czosnek, majeranek, oliwę z oliwek albo olej, sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczogęś i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (co najmniej dwie). Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, wypestkować. Po tym czasie nabijać mulardę cząstkami jabłek i spiąć ją wykałaczkami albo zszyć. Piec przez dwie godziny w gorącym piekarniku (180-200 stopni). W międzyczasie mulardę polać sosem z pieczenia, natomiast wytopiony tłuszcz odlać. Dolać wody do sosu. Tak upieczona kaczogęś doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny albo borówki.

Wątróbki z mulardy z cebulą

Składniki: 40 dag wątróbki z kaczogęsi, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, szklanka mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki dowolnego rosołu lub bulionu, sól i pieprz.

Wykonanie: oczyścić i osuszyć wątróbkę. Namoczyć w mleku, doprawić do smaku solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Na dużej patelni albo w rondlu rozgrzać masło. Wrzucić wątróbkę, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić przez 10 minut. Po tym czasie polać wątróbkę mulardy rosołem lub bulionem. Jeszcze chwilę poddusić. Gotowe.

Mularda faszerowana pieczarkami

Składniki: jedna kaczogęś, 80 dag pieczarek (niewielkich), 5-6 ząbków czosnku, 2 cebule, łyżka masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek (najlepiej świeży), sól, pieprz.

Wykonanie: mulardę opłukać i osuszyć. W moździerzu utrzeć trzy ząbki czosnku z solą, pieprzem oraz tymiankiem i taką mieszanką natrzeć kaczogęś, również w środku. Wstawić mulardę na noc do lodówki, aby przeszła aromatami. Cebulę pokroić w kosteczkę albo piórka, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć przez trzy minuty. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki i dorzucić do cebuli. Dusić całość przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy i lekko przestudzony farsz wymieszać z natką pietruszki oraz pozostałymi ząbkami czosnku. Nadziać nim mulardę, zszyć ją albo spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, chowając skrzydła pod spód. Nakłuć folię w paru miejscach i wstawić do piekarnika (190 stopni). Piec przez dwie godziny, a po tym czasie rozciąć rękaw i zapiekać skórkę jeszcze przez 30 minut.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce