Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa?

Nic bardziej nie kojarzy się ze świętami, imprezami rodzinnymi i domówkami niż sałatka jarzynowa. Znana na całym świecie w nieco innej formie, jako Olivier’s salad, u nas święci tryumfy od dziesiątek lat. Rzadko jadamy na co dzień, ale w święta nie odmawiamy sobie jej. A po świętach? Ile może stać lodówce sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa w salaterceSałatka jarzynowa. Ile może stać w lodówce?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa – główny bohater świąt

Sałatka jarzynowa, nazywana czasem sałatką- śmietnik czy sałatką warzywną lub – na Śląsku – szałotem, to bodaj najpopularniejsza sałatka w Polsce. Dowodzi tego prosty fakt: na rzucone hasło "sałatka" każdy Polak odruchowo myśli właśnie o tej konkretnej, jarzynowej, sałatce.

Rzadko wykonujemy jedną porcję – na święta Bożego Narodzenia skwapliwie kroimy kopę jaj i co najmniej kilogram ziemniaków, wchodzących w skład tego przysmaku. Nie zawsze jest taka sama, receptura sałatki jarzynowej zależy od regionu czy upodobań autora dania: dodaje się do niej groszek konserwowy, pora, gotowanego selera korzeniowego, czasem kukurydzę z puszki.

I choć uwielbiamy jej smak, to po świętach rodzi się pytanie: co zrobić z sałatką jarzynową? Ile może stać w lodówce? Z majonezem czy bez? Tego typu frazy przewijają się przez fora internetowe i grupy w social mediach.

Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa – ile może stać w lodówce?

Sałatka jarzynowa należy, w przeciwieństwie do śledzi, do grupy potraw z krótkim terminem przydatności. Mając w składzie jajka, cebulę czy majonez w lodówce powinna spędzić 2-3 dni. Później nie tylko staje się potencjalnym źródłem zatrucia czy przynajmniej rewolucji żołądkowych, ale po prostu przestaje być smaczna.

Co ciekawe można przedłużyć żywotność sałatki jarzynowej. Jak? Jest na to kilka patentów.

  1. Sałatka bez majonezu. W tej postaci spędzi w lodówce co najmniej tydzień, oczywiście w szczelnie zamykanym, najlepiej szklanym, pojemniku czy słoiku. Majonez dodajmy więc przed samym podaniem sałatki – dokładnie w takiej ilości, jaka wystarczy do zrobienia sałatki "na raz".
  2. Sałatka w zamrażalniku. Tak, to prawda – sałatka jarzynowa może spędzić nawet kilka tygodni w zamrażalniku. Oczywiście bez majonezu. Po rozmrożeniu wystarczy dodać brakujące składniki i cieszyć się smakiem kultowej sałatki na nowo.
  3. Bez cebuli i jajek. To są produkty, które zmieniają smak sałatki. Cebula z biegiem czasu staje się gorzka, a jej zapach – nieprzyjemny, jajka zaś mogą się zepsuć. Jeżeli zrezygnujemy z tych produktów, sałatka w lodówce wytrzyma co najmniej 1 dzień dłużej, zarówno w przypadku wersji z majonezem, jak i bez niego.
Sałatka jarzynowa
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥