WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa?

Nic bardziej nie kojarzy się ze świętami, imprezami rodzinnymi i domówkami niż sałatka jarzynowa. Znana na całym świecie w nieco innej formie, jako Olivier’s salad, u nas święci tryumfy od dziesiątek lat. Rzadko jadamy na co dzień, ale w święta nie odmawiamy sobie jej. A po świętach? Ile może stać lodówce sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa w salaterceSałatka jarzynowa. Ile może stać w lodówce?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa – główny bohater świąt

Sałatka jarzynowa, nazywana czasem sałatką- śmietnik czy sałatką warzywną lub – na Śląsku – szałotem, to bodaj najpopularniejsza sałatka w Polsce. Dowodzi tego prosty fakt: na rzucone hasło "sałatka" każdy Polak odruchowo myśli właśnie o tej konkretnej, jarzynowej, sałatce.

Rzadko wykonujemy jedną porcję – na święta Bożego Narodzenia skwapliwie kroimy kopę jaj i co najmniej kilogram ziemniaków, wchodzących w skład tego przysmaku. Nie zawsze jest taka sama, receptura sałatki jarzynowej zależy od regionu czy upodobań autora dania: dodaje się do niej groszek konserwowy, pora, gotowanego selera korzeniowego, czasem kukurydzę z puszki.

I choć uwielbiamy jej smak, to po świętach rodzi się pytanie: co zrobić z sałatką jarzynową? Ile może stać w lodówce? Z majonezem czy bez? Tego typu frazy przewijają się przez fora internetowe i grupy w social mediach.

Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa – ile może stać w lodówce?

Sałatka jarzynowa należy, w przeciwieństwie do śledzi, do grupy potraw z krótkim terminem przydatności. Mając w składzie jajka, cebulę czy majonez w lodówce powinna spędzić 2-3 dni. Później nie tylko staje się potencjalnym źródłem zatrucia czy przynajmniej rewolucji żołądkowych, ale po prostu przestaje być smaczna.

Co ciekawe można przedłużyć żywotność sałatki jarzynowej. Jak? Jest na to kilka patentów.

  1. Sałatka bez majonezu. W tej postaci spędzi w lodówce co najmniej tydzień, oczywiście w szczelnie zamykanym, najlepiej szklanym, pojemniku czy słoiku. Majonez dodajmy więc przed samym podaniem sałatki – dokładnie w takiej ilości, jaka wystarczy do zrobienia sałatki "na raz".
  2. Sałatka w zamrażalniku. Tak, to prawda – sałatka jarzynowa może spędzić nawet kilka tygodni w zamrażalniku. Oczywiście bez majonezu. Po rozmrożeniu wystarczy dodać brakujące składniki i cieszyć się smakiem kultowej sałatki na nowo.
  3. Bez cebuli i jajek. To są produkty, które zmieniają smak sałatki. Cebula z biegiem czasu staje się gorzka, a jej zapach – nieprzyjemny, jajka zaś mogą się zepsuć. Jeżeli zrezygnujemy z tych produktów, sałatka w lodówce wytrzyma co najmniej 1 dzień dłużej, zarówno w przypadku wersji z majonezem, jak i bez niego.
Sałatka jarzynowa
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki