Sałatka szwabska według Magdy Gessler. Na imprezę i do chleba
Ta sałatka niegdyś budziła i szok, i podziw w programach restauratorki. Dziś zna ją niemal każdy i jest tak słynna, jak sama Magda Gessler. Czemu sałatka szwabska zawdzięcza swą popularność? Ma banalne składniki, ale smak jest nieoczywisty – słodki, kwaśny, słony.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 300 g mortadeli dobrej jakości
- 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cała papryka konserwowa
- sos: 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny
- Cebulę należy pokroić w cienkie półplasterki i delikatnie posolić, a następnie odstawić na kilka minut.
- Mortadelę, ogórki i paprykę należy pokroić w długie, cienkie plastry.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu.
- Odstawić, najlepiej na kilka godzin, do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Sałatka występuje w różnych wariantach - wersja z ziemniakami może zastąpić obiad i będzie świetną przystawką podczas imprezy sylwestrowej, a jeżeli zrezygnujemy z ziemniaków, sałatkę można serwować na kromce chleba, np. po śniadania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze