WAŻNE
TERAZ

Awionetka spadła koło boiska, wewnątrz dwa ciała

Sałatka szwabska według Magdy Gessler. Na imprezę i do chleba

Ta sałatka niegdyś budziła i szok, i podziw w programach restauratorki. Dziś zna ją niemal każdy i jest tak słynna, jak sama Magda Gessler. Czemu sałatka szwabska zawdzięcza swą popularność? Ma banalne składniki, ale smak jest nieoczywisty – słodki, kwaśny, słony.

Sałatka szwabskaSałatka szwabska
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mortadeli dobrej jakości
  • 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cała papryka konserwowa
  • sos: 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Cebulę należy pokroić w cienkie półplasterki i delikatnie posolić, a następnie odstawić na kilka minut.
  • Mortadelę, ogórki i paprykę należy pokroić w długie, cienkie plastry.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu.
  • Odstawić, najlepiej na kilka godzin, do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Przepis

Sałatka występuje w różnych wariantach - wersja z ziemniakami może zastąpić obiad i będzie świetną przystawką podczas imprezy sylwestrowej, a jeżeli zrezygnujemy z ziemniaków, sałatkę można serwować na kromce chleba, np. po śniadania.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne