Trwa ładowanie...
dce4b71
oprac. Karolina Rozmus

Sałatka szwabska według Magdy Gessler. Na imprezę i do chleba

Przepis

Ta sałatka niegdyś budziła i szok, i podziw w programach restauratorki. Dziś zna ją niemal każdy i jest tak słynna, jak sama Magda Gessler. Czemu sałatka szwabska zawdzięcza swą popularność? Ma banalne składniki, ale smak jest nieoczywisty – słodki, kwaśny, słony.

dce4b71
Oceń jako pierwszy:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g mortadeli dobrej jakości
  • 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cała papryka konserwowa
  • sos: 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny
Przepis
  • Cebulę należy pokroić w cienkie półplasterki i delikatnie posolić, a następnie odstawić na kilka minut.
  • Mortadelę, ogórki i paprykę należy pokroić w długie, cienkie plastry.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu.
  • Odstawić, najlepiej na kilka godzin, do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Sałatka występuje w różnych wariantach - wersja z ziemniakami może zastąpić obiad i będzie świetną przystawką podczas imprezy sylwestrowej, a jeżeli zrezygnujemy z ziemniaków, sałatkę można serwować na kromce chleba, np. po śniadania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka szwabska według Magdy Gessler. Na imprezę i do chleba
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3
Share
dce4b71
dce4b71
dce4b71
dce4b71
dce4b71
Więcej tematów
dce4b71