Roladki z szynki i korniszonów. Szybka przystawka na imprezę

Ten przepis jest genialny w swej prostocie, zwłaszcza, że można go dowolnie modyfikować, tworząc niezliczone kombinacje smakowe. Przystawkę wykonacie bardzo szybko i z pewnością jeszcze szybciej będzie znikać z talerzy.

Roladki z szynki i korniszonówRoladki z szynki i korniszonów
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g szynki (np. tradycyjnej polskiej szynki konserwowej lub włoskiej szynki dojrzewającej)
  • 200 g kremowego serka (do szynek dojrzewających najlepiej będzie pasował twarożek kozi)
  • 10 korniszonów
  • 4 marynowane pieczarki
  • 5 marynowanych cebulek
  • 1 łyżka kaparów

Przepis

  • Ogórki należy pokroić w długie, cienkie paseczki i odłożyć na bok.
  • Pieczarki, cebulki i kapary przesiekać bardzo drobno.
  • Kremowy serek przełożyć do miski i dodać posiekane pikle. Wymieszać dokładnie.
  • Rozłożyć plastry wędliny – każdy smarować cienko serem po czym układać na wędlinie po kilka pasków ogórka, a następnie ściśle zwijać, tworząc roladki.
  • Gotowe roladki przełożyć do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce – co najmniej przez kilka godzin.
  • Przed podaniem roladki podzielić na pół.

Przepis

Można serwować na półmiskach z sałatą lub na małej kromce chleba, spięte wykałaczką. W wersji wegetariańskiej szynkę wystarczy zastąpić serem lub marynowanymi plastrami selera pokrojonymi na mandolinie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości