Roladki z szynki i korniszonów. Szybka przystawka na imprezę
Ten przepis jest genialny w swej prostocie, zwłaszcza, że można go dowolnie modyfikować, tworząc niezliczone kombinacje smakowe. Przystawkę wykonacie bardzo szybko i z pewnością jeszcze szybciej będzie znikać z talerzy.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 200 g szynki (np. tradycyjnej polskiej szynki konserwowej lub włoskiej szynki dojrzewającej)
- 200 g kremowego serka (do szynek dojrzewających najlepiej będzie pasował twarożek kozi)
- 10 korniszonów
- 4 marynowane pieczarki
- 5 marynowanych cebulek
- 1 łyżka kaparów
- Ogórki należy pokroić w długie, cienkie paseczki i odłożyć na bok.
- Pieczarki, cebulki i kapary przesiekać bardzo drobno.
- Kremowy serek przełożyć do miski i dodać posiekane pikle. Wymieszać dokładnie.
- Rozłożyć plastry wędliny – każdy smarować cienko serem po czym układać na wędlinie po kilka pasków ogórka, a następnie ściśle zwijać, tworząc roladki.
- Gotowe roladki przełożyć do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce – co najmniej przez kilka godzin.
- Przed podaniem roladki podzielić na pół.
Można serwować na półmiskach z sałatą lub na małej kromce chleba, spięte wykałaczką. W wersji wegetariańskiej szynkę wystarczy zastąpić serem lub marynowanymi plastrami selera pokrojonymi na mandolinie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze