Roladki z szynki i korniszonów. Szybka przystawka na imprezę

Ten przepis jest genialny w swej prostocie, zwłaszcza, że można go dowolnie modyfikować, tworząc niezliczone kombinacje smakowe. Przystawkę wykonacie bardzo szybko i z pewnością jeszcze szybciej będzie znikać z talerzy.

Roladki z szynki i korniszonówRoladki z szynki i korniszonów
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g szynki (np. tradycyjnej polskiej szynki konserwowej lub włoskiej szynki dojrzewającej)
  • 200 g kremowego serka (do szynek dojrzewających najlepiej będzie pasował twarożek kozi)
  • 10 korniszonów
  • 4 marynowane pieczarki
  • 5 marynowanych cebulek
  • 1 łyżka kaparów

Przepis

  • Ogórki należy pokroić w długie, cienkie paseczki i odłożyć na bok.
  • Pieczarki, cebulki i kapary przesiekać bardzo drobno.
  • Kremowy serek przełożyć do miski i dodać posiekane pikle. Wymieszać dokładnie.
  • Rozłożyć plastry wędliny – każdy smarować cienko serem po czym układać na wędlinie po kilka pasków ogórka, a następnie ściśle zwijać, tworząc roladki.
  • Gotowe roladki przełożyć do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce – co najmniej przez kilka godzin.
  • Przed podaniem roladki podzielić na pół.

Przepis

Można serwować na półmiskach z sałatą lub na małej kromce chleba, spięte wykałaczką. W wersji wegetariańskiej szynkę wystarczy zastąpić serem lub marynowanymi plastrami selera pokrojonymi na mandolinie.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów