Roladki z szynki i korniszonów. Szybka przystawka na imprezę

Ten przepis jest genialny w swej prostocie, zwłaszcza, że można go dowolnie modyfikować, tworząc niezliczone kombinacje smakowe. Przystawkę wykonacie bardzo szybko i z pewnością jeszcze szybciej będzie znikać z talerzy.

Roladki z szynki i korniszonówRoladki z szynki i korniszonów
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g szynki (np. tradycyjnej polskiej szynki konserwowej lub włoskiej szynki dojrzewającej)
  • 200 g kremowego serka (do szynek dojrzewających najlepiej będzie pasował twarożek kozi)
  • 10 korniszonów
  • 4 marynowane pieczarki
  • 5 marynowanych cebulek
  • 1 łyżka kaparów

Przepis

  • Ogórki należy pokroić w długie, cienkie paseczki i odłożyć na bok.
  • Pieczarki, cebulki i kapary przesiekać bardzo drobno.
  • Kremowy serek przełożyć do miski i dodać posiekane pikle. Wymieszać dokładnie.
  • Rozłożyć plastry wędliny – każdy smarować cienko serem po czym układać na wędlinie po kilka pasków ogórka, a następnie ściśle zwijać, tworząc roladki.
  • Gotowe roladki przełożyć do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce – co najmniej przez kilka godzin.
  • Przed podaniem roladki podzielić na pół.

Przepis

Można serwować na półmiskach z sałatą lub na małej kromce chleba, spięte wykałaczką. W wersji wegetariańskiej szynkę wystarczy zastąpić serem lub marynowanymi plastrami selera pokrojonymi na mandolinie.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟